Skip to main content
Sobota, 13. april 2024
22.03.2024
07:36
Foto: Občina Brežice
Občino Brežice je obiskala evropska poslanka Romana Tomc in si skupaj s predstavniki Občine Brežice ogledala določeno lokacijo izpostave azilnega doma na območju Obrežja.

V četrtek, 21. marca 2024, je občino Brežice obiskala evropska poslanka Romana Tomc in si skupaj z županom občine Brežice Ivanom Molanom, podžupanoma Aleksandrom Gajskem in Bogdanom Palovšnikom, direktorico občinske uprave Patricio Čular in predsednikom Sveta KS Velika Dolina Fredijem Žibertom ter podpredsednikom Sveta KS Jesenice na Dolenjskem Slavkom Bizjakom, ogledala določeno lokacijo izpostave azilnega doma na območju Obrežja.

Župan občine Brežice Ivan Molan se ji je zahvalil za obisk in dejal, da sta s poslanko sodelovala tudi v času begunske krize leta 2015. Seznanil jo je z namero Vlade, da na območju občine Brežice vzpostavi Registracijski center za okoli 600 ljudi, poleg katerega naj bi vzpostavili tudi azilni dom. "Tu gre za neprimerne bivalne pogoje; ta prostor ni namenjen bivanju. Po drugi strani pa je to je eden najbolj obremenjenih mejnih prehodov, preko katerega na leto preide 5 milijonov vozil, vključno z ogromnim številom tovornjakov.  Smatrano je, da to, kar je storila Vlada, nekorektno do lokalne skupnosti in nehumano do migrantov,'' je uvodoma povedal Molan.

Podpredsednik Krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem Slavko Bizjak,  je zadovojen s podporo Občine Brežice. Kot je povedal v ospredje postavljajo njihove skrbi glede varnosti in kakovosti življenja v regiji, ki bi jo lahko ogrozila povečana prisotnost migrantov v lokalne okolju. Kritike se nanašajo na logistične izzive in vpliv na lokalno skupnost, saj bi azilni dom poleg vsakodnevnega prometa kamionov moral sprejemati tudi deset tisoč civilnih oseb, ki prečkajo mejo, ob tem pa bi morale delovati tudi špedicijske in carinske službe.

"Lokalna skupnost boji kulturnih in socialnih razlik, ki bi jih prinesli migranti, saj se ti prihajajo iz drugačnih kultur in navad. Zaskrbljenost za varnost otrok, ki obiskujejo osnovne šole v regiji, prav tako narašča, saj starši že razmišljajo o selitvi otrok v druge šole zaradi morebitnega tveganja, ki bi ga prinesla prisotnost migrantov," je dodal Bizjak.

Protestniki izražajo tudi nezadovoljstvo s trenutno politiko države, ki po njihovem mnenju ne prisluhne volji lokalnega prebivalstva ter enostransko sprejema odločitve, ki imajo lahko negativne posledice za njihova življenja. Kljub temu, da so predlagali alternativne lokacije za azilni dom, ki bi bile manj moteče za lokalno skupnost, se njihova stališča doslej niso ustrezno upoštevala.

Tomčeva začudena in ogorčena nad predlagano lokacijo azilnega doma

Evropska poslanka Romana Tomc pa je ob ogledu lokacije, ki je tik ob mejnem prehodu Obrežje, bila začudena in ogorčena, da je Vlada enostransko, brez dialoga z lokalno skupnostjo sprejela sklep za postavitev izpostave azilnega doma na lokaciji, ki je popolnoma neprimerna za bivanje. "Ugotavljam, da je to področje, kjer je ogromno transporta, tovornjakov. Hkrati pa sem začudena, ko vidim stavbo, ki je pravzaprav namenjena nastanitvi živine in ki naj bi jo preuredili v bivanjski prostor za prosilce za azil. Tudi z vidika varovanja človekovih pravi je lokacija popolnoma nesprejemljiva; samo poglejmo kakšno bo stanje tu poleti – neznosna vročina, pogoji bivanja bodo absolutno neznosni. Na drugi strani pa seveda razumem lokalno prebivalstvo, ki je bilo postavljeno pred dejstvo, da tukaj dobi azilni center, nihče pa ne ve koliko prosilcev za azil bo sem prišlo, Vlada pa nima nobenih odgovor in to je skrajno neodgovorno. Takšne odločitve se vedno sprejemajo v sodelovanju z lokalno skupnostjo in kot rečeno prostor je absolutno neprimeren," je dejala.

Ob tem je še dodala, da je lokacija primerna za organizacijo registracijskega centra, ki na tem območju že deluje, nikakor pa ni primerna za azilni center. "Tudi mešanje registracijskega centra in azilnega centra v osnovi ne gre skupaj – to sta dve različni kategoriji ljudi, ki morata biti ločeni," je še poudarila.

Fotogalerija (Foto: Občina Brežice):

Ponudila roko lokalnemu prebivalstvu

"Ljudem, ki jih tukaj skrbi kaj jih čaka, bom pomagala s tem, da na to problematiko opozorimo v Bruslju, da skupaj napišemo pismo pristojnim agencijam, ki preverjajo če so izpolnjeni pogoji za azilne center. Verjamem, da če si bi kdorkoli iz Bruslja prišel ogledat lokacijo, bi naša Vlada, ki skuša tu vzpostaviti azilni center, dobila zelo resen opomin," je odločno povedala evropska poslanka Romana Tomc.

 

mejni prehod
obrežje
migranti
občina brežice

Pridružite se nam