Skip to main content
Sobota, 30. september 2023
09.12.2022
10:26
Slovenska vas
Foto: arhiv ePosavje
Notranji ministri držav Evropske unije so zasedanju v Bruslju potrdili vstop Hrvaške v schengensko območje s 1. januarjem 2023, potrjujejo na slovenskem notranjem ministrstvu.

Hrvatom zelena luč, Bolgarom in Romunom rdeča

BREŽICE Ob potrditvi vstopa Hrvaške v schengensko območje so notranji ministri držav Evropske unije zavrnili vstop Bolgarije in Romunije. Hrvaška bo po vstopu v Evropsko unijo julija 2013 dobrih devet let pozneje vstopila v v območje brez nadzora na notranjih mejah - pa tudi v območje enotne evropske valute. S 1. januarjem bodo tako "padle hrvaške meje" z Italijo na zahodu, Slovenijo na severozahodu in Madžarsko na severu države. Na letališčih bodo Hrvatje v schengenski prostor zaradi menjave letalskih voznih redo vstopili 26. marca.

"Na naši evropski poti ni več meja"

"Hrvaška je v Schengnu! Na naši evropski poti ni več meja. Izpolnili smo vse pogoje, šli skozi dolg in zahteven proces, odločitev pa je bila sprejeta povsem soglasno na Svetu za notranje zadeve. S Hrvaško v schengnu imajo koristi vsi – državljani, gospodarstvo, Hrvaška in Evropska unija," je po odločitvi o vstopu sosedov v schengensko območje objavil hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović.

Vstop sosedov v času treh "naših" občutljivih trenutkov

Vstop sosedov v schengensko območje prihaja v času vsaj treh občutljivih trenutkov. Prvi je ta, da ne mine dan, da policisti Policijske uprave Novo ne bi obvestili o nezakonitih prehodih državne meje (samo od petka do torka so pri nedovoljenem prestopu meje prijeli 328 tujcev). Drugi trenutek je ta, da sta Slovenija in Hrvaška pripravili vsaka svojo enostransko izjavo o arbitražni razsodbi. Po neuradnih informacijah Slovenija v njej poudarja, da je meja med državama določena z arbitražno razsodbo, ki je končna in obvezujoča. Hrvaška v svoji izjavi zatrjuje, da je razsodba ne obvezuje. Tretji trenutek pa je povezan z v sredo napovedanim odstopom ministrice za notranje zadeve Tatjana Bobnar in dogajanjem okoli neimenovanja vršilca dolžnosti generalnega direktorja Policije Boštjana Lindava za polni mandat generalnega direktorja.

Ministrica konec novembra: "Slovenska policija je pripravljena"

Ministrica je pred dobrima dvema tednoma na zasedanju v Bruslju povedala, da je slovenska policija na vstop sosedov v schengenski prostor pripravljena. Varnost slovensko-hrvaške meje bodo zagotavljali z ustreznimi izravnalnimi ukrepi. Še naprej pa bodo sodelovala tudi s hrvaškimi varnostnimi organi, je ministrica odgovorila na vprašanje, kaj bi ob naraščajočem številu prihodov migrantov prek Zahodnega Balkana za Slovenijo pomenil hrvaški vstop v schengensko območje. 

Kaj so izravnalni ukrepi?

(1) Zaradi ugotavljanja nedovoljenega vstopa, preverjanja zakonitosti bivanja na ozemlju Republike Slovenije ter preprečevanja in odkrivanja nedovoljenih migracij in čezmejne kriminalitete lahko policisti zoper osebo, za katero obstaja utemeljena verjetnost, da naj bi prestopila notranjo mejo, izvajajo izravnalne ukrepe, kot jih določa ta zakon.

(2) Med izravnalne ukrepe spadajo naslednja policijska pooblastila: pregled listin, preverjanje osebe, kontrola osebe ter kontrola prevoznega sredstva in stvari.

(3) Pooblastila v okviru izravnalnih ukrepov izvajajo policisti tako, da naključno in nediskriminatorno preverjajo osebe, ki so prestopile notranjo mejo.

35. člen Zakona o nadzoru državne meje

državna meja
brežice
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja