Skip to main content
Četrtek, 21. september 2023
15.12.2022
15:13
Zaprt tercialski most
Grafika: ePosavje.com
Poročali smo že, da so v občini Brežice zaradi udrtja zaprli leseni most čez reko Krko na Borštu. V sredo so zaradi varnost zaprli lesen peš most čez Krko tudi v Kostanjevici na Krki.

Zaprli Tercialski most čez Krko

KOSTANJEVICA NA KRKI V Posavju je na reki Krki pet lesenih mostov, trije so v kostanjeviški občini in dva v občini Brežice. Cerkljanski most je obnovljen in prevozen, most na Borštu so v nedeljo zaradi udrtja pri enem od stebrov zaprli za ves promet. Od kostanjeviških treh mostov so južnega obnovili v začetku oktobra in napovedali obnovo preostalih dveh - severnega in tercialskega. Severni most so v tem tednu zaprli zaradi izvedbe geotehnične preiskave, v sredo pa so zaprli še tercialski most, ki povezuje zahodni del Kostanjevice na Krki z otokom. 

"Zavarovanje občinske ceste in varnost prometa"

V sredo so namreč z Občine Kostanjevica na Krki sporočilili, "da se skladno s tretjim odstavkom 114. člena Zakona o cestah (Uradni list RS, št. 132/22 in 140/22 – ZSDH-1A) in drugega odstavka 46. člena Odloka o občinskih javnih cestah ter drugih javnih površinah v Občini Kostanjevica na Krki (Ur. l. RS, št. 34/2010), iz utemeljenih razlogov, ki se nanašajo na zavarovanje občinske ceste in varnost prometa na njej začasno prepove uporaba občinske ceste JP 693313 - Tercijalski most za ves promet." V sredo so tam ob 12.30 posredovali tudi gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Kostanjevica na Krki in odstranili naplavine, ki so ogrožale most.

Oba želijo obnoviti v naslednjem letu

Novi župan Robert Zagorc je še v funkciji podžupana napovedal željo po obnovi obeh dotrajanih mostov v letu 2023. "Ampak bomo videli, kaj bo. Treba je iti v to smer. Severni most je v podobnem stanju, kot je bil južni. Tercialski most pa je tudi zelo slab," je povedal Zagorc. Tercialski most povezuje otok z Ljubljansko cesto na desnem bregu Krke pri Zdravstveni postaji. Peš most je bil izdelan po zamisli arhitekta Jožeta Plečnika, ki je po zgodovinskih zapiskih prijateljeval z domačinko Emilijo Fon.

kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja