Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
15.01.2020
09:44
Šeste koline v Leskovcu pri Krškem
Foto: Anton Hruševar
V petek in soboto, 10. in 11. januarja, je Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot iz Leskovca pri Krškem na Kmetiji Menič v Velikem Podlogu pripravilo že šesti prikaz kolin na star način.

Šesti prikaz kolin na starinski način

Tudi letos v Velikem Podlogu

KRŠKO Letos je mesar, član društva, Miro Podpadec v petek za vse navzoče prikazal pranje, obračanje čiščenje ali kot so nekdaj dejali žlemanje črev z lesenim nožem. Nekateri so v starih časih žlemali z vejico Bekve, pokazal pa je tudi polnjenje črev z ročnimi polnilkami za krvavice. Ker je to zelo zamudno ali dolgotrajno, so debela črevesa napolnili z njimi, drobna (33-34mm), za katere so pripravili 80 kilogramov mase, pa že s sodobnejšimi pripravami. Kot pravi predsednik društva, so letošnje koline razdelili na dva dneva predvsem zato, da se meso za salame in klobase ohladi, kar pa za krvavice ni potrebno.

"Dva dni, da se meso za salame in klobase ohladi"

V soboto so po običajnih jutranjih prigrizkih začeli s pripravami mesa za klobase. Za 80 kilogramov mase so uporabili čreva 33-34mm, potem s pripravo 50 kilogramov mase za salame in 23 kilogramov mase za špehovke. Hkrati so kuhali mesoizdelavo tlačenke, vse pa so tudi kasneje tudi izdelali.

Fotogalerija (Foto: Anton Hruševar):

Poskrbeli tudi za malico in kosilo

Da pa ne bi omagali, so v času kolin poskrbeli še za malico in kosilo, sobotne koline pa so popestrili še Raški č'bularji, dogodka pa so se poleg domačinov in članov udeležili tudi gostje iz Hrvaške in predsednik Zveze društev salamarjev Slovenije Mirjan Kulovec.

Anton Hruševar

leskovec pri krškem

Pridružite se nam

Novice iz Posavja