Skip to main content
V Posavju 14.8° C Petek, 23. april 2021
22.08.2019
12:33
Grafika: Ansat TV
V Društvu Sonček Posavje so v sklopu svojih poletnih aktivnosti izvedli zdravstveno-terapevtsko samostojno kolonijo za mlajše člane. V nadaljevanju prispevek iz oddaje Posavski tednik na Ansat TV.

Zdravstveno - terapevtska kolonija Društva Sonček Posavje

Poudarek je predvsem na hipoterapiji

BREŽICE Na turistični kmetiji Zevnik v Brežicah je bil poudarek predvsem na hipoterapiji oz. terapiji s konji, v sklopu kolonije pa je vključeno tudi plavanje v bližnjih termah.

Krepitev samostojnosti udeležencev

Kot pravi predsednica društva in voditeljica kolonije Nataša Solomun, si prizadevajo, da bi v vsaki zdravstveno-terapevtski koloniji poleg rednih vsakodnevnih fizioterapij in delavnic krepili predvsem samostojnost udeležencev. "Zdravstveno-terapevtsko kolonijo izvajamo že četrto leto na Kmetiji Zevnik. V sklopu te kolonije je tudi plavanje v Termah Čatež. Voda zelo dobro deluje na njihova telesa in sproščanje. Zjutraj si pripravimo skupaj zajtrk, potem skupaj jahamo, popoldne pa gremo v Čatež ali pa imamo ostale aktivnosti," dodaja Solomunova.

Hipoterapija – terapija s konji

V času kolonije so izvajali različne aktivnosti, poudarek pa je bil na hipoterapiji oziroma terapiji s konji. Prav ta namreč velja za zelo uspešno in eno boljših metod pri gibalnem razvoju otroka s cerebralno paralizo. "Hipoterapija je ena izmed najboljših terapij, otroci so v naravi, so v stiku z živaljo, konj je stopinjo toplejši kot človek, ima tridimenzionalno hojo in tu se izpostavljajo pravilni vzorci, ki jih mi imamo pri hoji – oni jih ne morejo doseči, ker so večinoma na invalidskih vozičkih. Zelo dobro deluje tudi na kolke in ostale mišice. Tiste mišice, ki so napete, se sprostijo, in tiste, ki so sproščene, se napnejo," pojasni Solomunova.

Krepitev samozavesti in vključevanje v družbo

Z izvajanjem različnih športnih in drugih aktivnosti gre poleg razgibavanja tudi za krepitev samozavesti, vključevanje v družbo in povezovanje z vrstniki. "Tega jim zelo manjka v življenju, starši jim ne moremo vsega nadomestiti, prijatelje jim ne moreš kupiti in to jih osrečuje, na tem tudi delamo," še pove predsednica društva.

Fotogalerija:

Do konca poletja še nekaj aktivnosti

Do konca poletja v društvu Sonček Posavje pripravljajo še nekaj aktivnosti za svoje člane. Jeseni sledi tudi bowling s prilagojeno rampo, vadba za gibalno ovirane, kostanjev piknik in zagotovo še kakšna aktivnost.

Ansat TV

društvo sonček posavje
posavje
video
posavski tednik
ansat tv

Pridružite se nam

Novice iz Posavja