Skip to main content
V Posavju 25.7° C Torek, 16. avgust 2022
18.09.2019
15:16
Foto: ePosavje.com
Na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Novo mesto nadaljujejo s spremljanjem dozorevanja grozdja, njihove objave spremljamo tudi na spletnem mestu ePosavje.com.

Trend dozorevanja grozdja se je zaradi sončnega vremena pospešil

Na dozorevanje so vplivale tudi visoke temperature

Kot pravijo s sporočilu, "podatki četrtega tedna spremljanja dozorevanja grozdja letnika 2019 kažejo, da se je trend dozorevanja grozdja zaradi sončnega vremena in visokih temperatur spet nekoliko pospešil v primerjavi s prejšnjim tednom (glede na sladkor). Vsebnost sladkorja se je zvišala v povprečju za cca. 4°Oe glede na prejšnji teden, vsebnost skupnih kislin se je zmanjšala v poprečju za cca 0,5 g/L in pH vrednost se je povišala v povprečju za cca 0,05 v primerjavi s preteklim tednom."

Propadanje grozdja se pospešeno nadaljuje

Zaradi poškodb po toči, visoke zračne vlage v povezavi z visokimi temperaturami ter prisotnosti insektov (predvsem mušice) se marsikje propadanje grozdja pospešeno nadaljuje, na kar morate biti pozorni vsak v svojem vinogradu.

Beli pinot, chardonnay, kerner in kraljevina

Glede na zbrane podatkein v odvisnosti od lege, zdravstvenega stanja grozdja ter vremenske napovedi svetujejo, da se za vina normalnih trgatev svetuje trgatev sort kot so beli pinot, chardonnay, kerner in kraljevina, odvisno od lege in zdravstvenega stanja pa tudi sorte sauvignon, rumeni muškat in zeleni silvanec.

(bš)

vinogradništvo
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam