Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
20.10.2022
21:01
Rušenje stolpa v Cerkljah ob Krki
Foto: ePosavje.com
V avgustu smo na naših straneh poročali, da se na letališču v Cerkljah ob Krki pripravljajo na rušenje starega kontrolnega stolpa. A kot kaže zdaj, ga še ne bodo porušili tako hitro.

Prejeli tri ponudbe - najugodnejša nepopolna, dve pa previsoki

BREŽICE Na območju letališča bodo odstranili upravni objekt, kontrolni stolp in ti. "Zeleno hišo", smo na naših straneh proočali sredi avgusta v članku Star kontrolni stolp na letališču Cerklje ob Krki bo kmalu le še spomin. Zemljišče, na katerem zdaj še stoji kontrolni stolp, bodo porušili do temeljev in nato predvidevajo "grobo planiranje terena po končanih rušitvah." Za rušitvena dela na območju vojašnice Jerneja Molana so predvideli 60 dni, ponudbe za izvedbo del so zbirali do 16. septembra. 

In kaj so ugotovili?

Na javno naročilo za odstranitev objektov Slovenske vojske v vojašnici Jerneja Molana so prejeli tri ponudbe in sklenili, da javnega naročila ne bodo oddali. Zakaj? Najugodnejša ponudba je bila nepopolna, preostali dve pa previsoki. Pri najugodnejši ponudbi ponudnika Oštir prevozništvo in storitve d.o.o. iz Cerkelj ob Krki za 104.489,10 evrov so na Ministrstvu za obrambo, tako piše v dokumentaciji, ugotovili, "da ponudnik v svoji ponudbi ni priložil obrazca »PREDRAČUN KOMPLEKSNI« oziroma »popis del«, kot je to zahteval naročnik v 3. točki II. poglavja Navodila ponudnikom za izdelavo ponudbe razpisne dokumentacije."

Vrednosti postavk niso bile razvidne iz ponudbe

V nadaljevanju pišejo, "da ker ponudnik ni predložil navedenega obrazca, vrednosti postavk sploh niso razvidne iz ponudbe. Ponudba ni skladna z zahtevami iz razpisne dokumentacije, zaradi česar je naročnik ponudbo označil kot nedopustno in jo izločil iz nadaljnje obravnave." Ob tem so zapisali, da sta ponudbi dveh preostalih ponudnikov s 165.413,70 evrov in 267,666,41 evrov presegli zagotovljena finančna sredstva in zato izpolnjevanja tehničnih in drugih zahtev niti niso preverjali, ponudbi pa so označili kot nedopustni. Tako bo potrebno še počakati na rušenje starega kontrolnega stolpa na letališču.

C-27J Spartan

Spartan bo imel svoj dom v Cerkljah

Novembra lani so sicer objavili, da bo Slovenija za okoli 72 milijonov evrov kupila transportno letalo C-27J Spartan. Po besedah poveljnika 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske, polkovnika Janeza Gaubeja pomeni nakup transportnega letala vzpostavitev zmogljivosti vertikalnega premika, s tem bodo vzpostavili dvonamensko nacionalno zmogljivost in omogočili neodvisnost in samostojnost delovanja Slovenske vojske.

Prepelje lahko do 46 vojakov

Dolet letala je5865 kilometrov, leti lahko na maksimalni višini 9144 metrov, z njim bodo lahko prepeljali 46 oboroženih vojakov oziroma do 60 vojakov z osebno prtljago. Letalo bo svoj prostor našlo v 15. polku slovenskega vojaškega letalstva v 152. letalski eskadrilji na letališču Cerklje ob Krki, je novembra povedal Gaube. V Cerkljah ob Krki za Spartana načrtujejo tudi gradnjo novega hangarja.

slovenska vojska
brežice
letališče cerklje ob krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja