Skip to main content
Nedelja, 14. april 2024
08.04.2019
09:23
Foto: ePosavje.com
Prva aprilska sobota je bila za nekatere članice Gasilske zveze Radeče rezervirana za
strokovno ekskurzijo, na katero se je v brežiško občino odpravilo 24 gasilk.

Največ, kar 17 članic, jih je bilo iz PGD Jagnjenica, štiri članice so bile prisotne iz PGD Vrhovo in ena članica iz PGD Radeče.

Pot nas je peljala v južno smer, proti Krškem in ker je bil ravno dober mesec nazaj dan v uporabo nov most (ob industrijsko-trgovinski coni pri Žadovinku), smo tam prečkale reko Savo in se mimo Vrbine odpravile proti brežiški občini.

Tamkajšnja gasilska funkcionarja, predsednik Gasilske zveze Brežice, Herman Premelč in predsednica Komisije za delo s članicami v Gasilski zvezi Brežice, Vesna Kozole sta nas prijazno sprejela na sedežu GZ in hkrati PGD Brežice, kjer smo se najprej posladkale z domačim pecivom izpod rok brežiških gasilk in kavo ter čajem, zatem pa pričele uradni del strokovne ekskurzije.

Predsednica Komisije za delo s članicami pri Gasilski zvezi Brežice, Vesna Kozole, je uvodoma strnjeno predstavila pravilno nošenje uniforme in nas seznanila s spremembami, ki so preko uporabe »testnih« uniform že poskusno vpeljane, nato pa je sledila predstavitev Množične migracije v Posavju, s katerimi sta bila Slovenija in predvsem obmejno območje brežiške občine, soočena od jeseni 2015 do pomladi 2016.

Zdenka Močnik, vodja brežiške izpostave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, nam je približala podrobnosti dveh valov migracij, tako z vidika priprav na prihajajoče tujce, kot tudi na oskrbo le-teh ter nadaljnji transport iz sprejemnih centrov. Skozi opis, statistične podatke ter fotografije kot tudi drobce osebnega (po človeški plati povsem običajnega, čustvenega vidika predavateljice) doživljanja dogajanja smo dobile povsem drugačen, podrobnejši vpogled kot pa smo si ga uspele v času trajanja migrantske krize ustvariti preko poročanja medijev.

Sledil je ogled Regijskega centra za obveščanje Brežice, kjer so nas poleg Močnikove pričakali še Aleš Šetinc, vodja ReCo Brežice ter dispečerja Simon Turšič in Stane Tršinar. Spoznale smo na kakšen način poteka delo od klica na številko 112 do aktivacije enote ter vse do zaključka intervencije in se seznanile z nekaterimi tehnološkimi novostmi - aplikacijami, ki olajšujejo delo in omogočajo spremljanje pomembnih podatkov za namen čimprejšnje in uspešne pomoči.

Ob koncu smo si še ogledale predstavitveni film večplastnih vidikov, ki je nazorno prikazal, kako stečejo postopki od sprejema klica v ReCo pa vse do vključitve različnih reševalnih služb (gasilci, nujna medicinska pomoč, po potrebi tudi Slovenska vojska) in policije. Naše dopoldansko druženje smo še ovekovečili pred fotografskim objektivom, pred slovesom pa nas je brežiška izpostava Uprave za zaščito in reševanje še razveselila s promocijskimi darilci (priročnimi zobnimi ščetkami, obeski za ključe in kemičnimi svinčniki). Zatem so nas na parkirišči že pričakala na stežaj odprta garažna vrata osrednjega prostovoljnega gasilskega društva v občini Brežice ter trije člani PGD Brežice: predsednica Nevenka Simon nam je razkazala njihove prostore in opisno predstavila društvo, gospodar Jože Travnikar je bil na voljo za prikaz gasilske opreme in tehnike, k največjemu navdušenju pa je doprinesel poveljnik Jure Krošl, ki je v košari avtolestve (s katero PGD Brežice in PGE Krško skupaj zagotavljata ukrepe zaščite in reševanja letališkega stolpa Slovenske vojske v bližnjih Cerkljah ob Krki) pod nebo dvignil nekaj članic radeške gasilske zveze.

Gasilke smo ob pogostitvi s pecivom in pijačo še malce poklepetale s predstavnico gostiteljskega stanovskega društva, katera je za vsako društvo v Gasilski zvezi Radeče podarila stenski koledar in se odpravile v Selo pri Dobovi. Tam nas je pred Lovskim muzejem Polovič pričakal Jože Volčanjk, kateri nam je s humorjem pospremil opis 50 različnih živali – najbolj značilne za Afriko in stepe Severne Amerike ter nekatere tudi z evropskega prostora je preparirane (ustrezno nagačene) umestil v domač muzejski objekt znan, sicer že pokojni, brežiški podjetnik in dobrodelnež Franc Polovič.

Strokovna ekskurzija se je zaključila s kosilom v Okrepčevalnici Majolka v Žadovinku in z zaključnim postankom v Gostilni Felicijan v Boštanju, od koder smo se polne pozitivnih vtisov vrnile v domače kraje.

Posebna zahvala za prijetno preživet dan velja:

  • g. Janezu Zahrastniku, Presad (Mirna) za tekočo popotnico: vodo in sok,
  • ge. Tatjani Kajič in ge. Nataliji Hostnik, Pekarna Kruhek (PE Radeče) za sladek zajtrk, krofe
  • tov. Boštjanu Kavšku, ki nas je varno in s humornimi vložki odpeljal in nato tudi varno pripeljal nazaj domov;
  • ge. Zdenki Močnik in g. Alešu Šetincu iz URSZR za predstavitvi in
  • gasilkam Gasilske zveze Brežice, ki so pod vodstvom tov. Vesne Kozole pripravile pecivo in kavo.

Doroteja Jazbec, predsednica Komisije za delo s članicami pri GZ Radeče

radeče
gasilci
fotogalerija

Pridružite se nam