Skip to main content
V Posavju 6.1° C Sreda, 7. december 2022
13.10.2021
16:24
Slana v četrtek, 14. oktobra 2021
Grafika: ARSO
Za hladno fronto, ki je dopolnde s padavinami hitro prešla Slovenijo, od severa k nam doteka bolj suh in v višinah mrzel polarni zrak. V četrtek bo ponekod možna slana, opozarjajo vremenoslovci.

V četrtek ponekod možna slana

BREŽICE Po napovedih vremenoslovcev lahko slana v četrtek, 14. oktobra, zjutraj doseže bolj izpostavljene predele. V izračunih vremenskih modelov pričakujejo najnižje temperature pri tleh do okoli -1 °C.

Grozdje za pozno trgatev "na varnem", zelenjadarice pač ne

"Zaenkrat kaže, da nizke temperature ne bodo ogrožale vinogradniških območij oziroma grozdja, ki še čaka na trtah na pozno trgatev. Zelo verjetno pa bomo posledice pozebe lahko opazovali na jesenskem cvetju. V nevarnosti so lahko tudi zelenjadnice, na primer plodovke, ki so ponekod še na vrtovih. Plodove (paprike, bučke) se splača pobrati ali pa dobro zaščititi," pravijo pred četrtkovim jutrom.

Kaj pa sadno drevje?

Kakor dodajajo, sadno drevje na izpostavljenih mestih najbrž ne bo ogroženo, saj gre na teh območjih v večini za visokodebelne sadovnjake. "Tem je pridelek v večini pobrala že spomladanska pozeba, kolikor ga je ostalo, pa so plodovi dovolj visoko nad tlemi, kjer jih negativne temperature zraka verjetno ne bodo dosegle. Če bodo temperature vendarle prenizke in bodo dosegle tudi plodove, bodo ti lahko utrpeli poškodbe, ki jih bomo lahko opazili nekaj dni po slani."

Sončnice

Koruza, ječmen

Nizke temperature lahko pustijo hude posledice na še zeleni koruzi, ki jo kmetje sejejo za primes k travni silaži. Koruza, ki je bila sejana za silažo, pa je ta čas že pospravljena. Koruzi za zrnje, ki jo že pospešeno pobirajo, nizke temperature ne morejo več do živega in prav tako ne more škoditi ozimnim posevkom, ječmenu, ki je v fazi setve in ponekod vznika, še dodajajo v sporočilu.

(eP)

vreme v posavju
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja