Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
10.09.2020
19:26
Foto: arhiv ePosavje
Tudi na območju Policijske uprave Novo mesto bo v naslednjih osmih dneh potekal poostren nadzor državne meje, v sodelovanju s pripadniki Slovenske vojske bodo uporabili vso razpoložljivo tehniko.

OGLASNO SPOROČILO

Poostren nadzor državne meje

V Posavju tujce izsledili tudi v sredo

KRŠKO Brežiški policisti so v sredinem popoldnevu v Jesenicah na Dolenjskem prijeli tri državljane Kosova, ki so mejo prestopili na nedovoljen način. Zvečer so v Krški vasi prijeli še državljana Palestine. Na območju šestih policijskih postaj se s četrkom začenja akcija poostrenega nadzora državne meje. Kot pravijo v sporočilu, "zaradi naraščajočega trenda nezakonitih prehodov na meji s Hrvaško."

Pred nami sončni dnevi, na meji pa "vsa razpoložljiva tehnična sredstva"

In vse kaže, da je policiste k tej odločitvi vzpodbudila tudi poletna jesenska vremenska napoved, ki bi lahko ob dnevih brez padavin in hladnega vremena na pot proti severu pognala večje skupine tujcev. Na policiji pravijo, da bodo v nadzoru poleg policistov rednih patrulj sodelovali še policisti vodniki službenih psov, policisti konjeniki in policisti policijskih postaj za izravnalne ukrepe.

Pomoč pripadnikov Slovenske vojske

Pri nadzoru državne meje bodo uporabljali vsa razpoložljiva tehnična sredstva - od termovizijskih kamer, policijskih helikopterjev in dronov. Policistim bodo enako kot doslej pomoč nudili tudi pripadniki Slovenske vojske.

V prvih osmih mesecih obravnavali 10.163 tujcev

"Največ v zadnjih devetnajstih letih"

Nadzor bo potekal na območju policijskih uprav Novo mesto, Ljubljana, Koper, Murska Sobota in Maribor. V prvih osmih mesecih letošnjega leta so policisti obravnavali že 10.163, v enakem obdobju lani 9.896 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo. "Kar je največ v zadnjih devetnajstih letih," pravijo policisti.

90 odstotkov vseh obravnavanih tujcev na območju treh policijskih uprav

Ob tem dodajajo, da se je število obravnavanih oseb letos močno povečalo zlasti v zadnjih treh mesecih med junijem in avgustom, kar 90 odstotkov vseh obravnavanih tujcev pa je bilo prijetih na območju policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Koper.

Trend števila ilegalnih prehodov

Grafika: Policija

Po državljanstvu drugačna struktura kot v lanskem letu

Med ilegalnimi migranti po državljanstvu je struktura nekoliko drugačna kot v lanskem letu. Policisti pravijo, da je "opazno močno zmanjšanje števila državljanov Alžirije ter povečanje števila državljanov Maroka. Največ je bilo obravnavanih državljanov Pakistana."

krško
brežice
državna meja

Pridružite se nam