Skip to main content
V Posavju 21.7° C Sreda, 12. avgust 2020
21.11.2019
12:46
Delavnica gluhi, Sevnica
Foto: Damijan Ganc
V torek, 19. novembra 2019, so v prostorih Mladinskega centra Sevnica organizirali druženje mladih s predstavnico Društva gluhih in naglušnih Posavja.

Osveščanje mladih o gluhoti in naglušnosti

SEVNICA Namen dogodka je bil predvsem osveščanje mladih o življenju in doživljanju gluhih in naglušnih. Predstavnica društva, Urška Kozole, nam je predstavila osnove znakovnega jezika, udeleženci pa so se lahko naučili znakovne abecede, osnovnega bontona v kretnjah in nekaj enostavnih besed (mama, oče, rad te imam, prijatelj ipd).

Gluhost: Ena najtežjih invalidnosti

Gluhost je po oceni Svetovne zdravstvene organizacije ena najtežjih invalidnosti. Po grobi oceni naj bi znakovni jezik v Sloveniji uporabljalo približno 1000 ljudi (ZGN Slovenije, 2019). Naša sogovornica iz Društva gluhih in naglušnih Posavje pa je povedala tudi svojo osebno izkušnjo o tem, kaj zanjo pomeni biti gluh in kako se sooča z vsakodnevnimi izzivi, ki jih prinaša invalidnost. Predstavila nam je tudi, kako ji življenje olajšuje polžev vsadek, s pomočjo katerega lahko sliši. Na izkustveni način smo z mladimi razbijali strahove glede komunikacije z gluhimi in tudi predsodke o tem, kaj pomeni biti brez sluha.

"Močni, povezani in učinkoviti"

Osveščevalna aktivnost je potekala v okviru konzorcija »Močni, povezani in učinkoviti - za večjo vključenost vseh«, ki ga oblikujejo nevladne organizacije iz Posavja (Družinski inštitut Zaupanje, Društvo gluhih in naglušnih Posavje, LIJAmedia – zavod za medijsko produkcijo in izobraževanje ter Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli), ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo.

Vir: Družinski inštitut Zaupanje, Katja Kugler

sevnica
večgeneracijski center posavje

Pridružite se nam

Novice iz Posavja