Skip to main content
Torek, 16. april 2024
08.02.2023
15:33
Cerklje ob Krki
Grafika: ePosavje.com
Na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO) so objavili poročilo o viharnem severnem vetru v soboto, 4. februarja. Njihovi podatki kažejo, da je v Cerkljah ob Krki zapihalo tudi 115 km na uro!

Sunek viharnega severnika: 32,2 m/s

BREŽICE Konec minulega tedna je bilo nad našimi kraji zanimivo vremensko dogajanje. Na Agenciji Republike Slovenije so v poročilu strnili celotno sliko in zapisali, da je bilo v petek, 3. februarja, nad jugozahodno Evropo območje visokega zračnega tlaka frontami so potovali prek severa in vzhoda Evrope iznad južnega Baltika, prek vzhodnega dela Evrope. Eden od ciklonov se je z vremenskimi v noči na soboto pomikal proti Črnemu morju, ki ga je dosegel 4. februarja čez dan. Ob tem je Slovenijo hitro prešla hladna fronta, ki pa krajem južno od Alp ni prinesla padavin. Za njo je k nam z močnimi severnim na južni strani Alp sušil.

Topli hribi, hladne doline

Noč s petka na soboto je bila v večini nižin še mirna in sorazmerno topla, razen v zavetrnih krajih s snežno odejo. V višinah se je krepil severni do severozahodni veter, ki je ponekod že sredi noči segel v nižine, recimo na severu Ljubljanske kotline ter med Pohorjem in Kozjanskim. Ob 7. uri je bilo po zavetrnih nižinah med –5 °C in +2 °C, v prevetrenih krajih pa med 5 °C in 10 °C. Kot smo poročali v naši sobotni objavi, se je v soboto zjutraj v Sevnici v pol ure segrelo za skoraj 10°C.

Sunki vetra

Sobota, 11:42 - 115 kilometrov na uro

Tako so v soboto, 4. februarja, na letališču Cerklje ob Krki ob 11. uri in 42 minut zabeležili najmočnejši sunek severnega vetra, ko je po njihovih podatkih zapihalo 32,2 metrov na sekundo. Pomnoženo pridemo do številke 115,92 kilometrov na uro. Največja polurna povprečna hitrost na postaji je bila 11,3 m/s (40,68 km/h), največja 10-minutna hitrost vetra pa še malo višja - 11,8 m/s (42,48 km/h).

Krško JEK: 71,64 km/h

Na postaji v Nuklearni elektrarni Krško so ob 12. uri in 10 minut zabeležili najmočnejši sunek 19,9 m/s, kar bi v kilometrih na uro pomenilo 71,64 km/h. Kar je pa daleč od avgustovskega rekorda nevihtnega severnika, ko je z Bohorja prigrmel sunek s 119,5 km/h.

vreme v posavju

Pridružite se nam