Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
15.06.2021
09:01
Dnevni center podmornica na Vidmu
Foto: Občina Krško
S simbolno predajo ključev so sredi prejšnjega tedna namenu tudi uradno predali Dnevni center za starejše Podmornica na Vidmu v Krškem, ki so začeli preurejati slabim letom pred letom dni.

Dnevni center za starejše Podmornica

KRŠKO Dnevni center za starejše Podmornica na Vidmu v Krškem je namenjen izvajanju dnevnega varstva starostnikov. To pomeni, da so uporabniki te storitve sicer doma in da uporabljajo samo dnevno nastanitev za čas, ko so njihovi svojci v službi ali imajo druge obveznosti. Na nekaj manj kot 400 m2 je prostora za okoli 16 uporabnikov. Krški župan upa, da bo lahko dnevni center čimprej zaživel ter da bodo starejši občani lahko sobivali z nami in ne bodo odrinjeni na rob družbe. Vrednost naložbe znaša okoli 220.000 evrov, pri čemer je Občina Krško uspela iz Evropskega sklada za regionalni razvoj počrpati 180.000 evrov.

Fotogalerija (Foto: Občina Krško):

"Velika pridobitev za vse starejše v naši skupnosti"

Direktorica Doma starejših občanov Krško Nuša Masnik je vesela, da so v Krškem končn prišli do svojega dnevnega centra. "Dnevni center bo za vse starejše v naši skupnosti pomenil veliko pridobitev, saj bo ena vmesna točka pred tem, ko bodo morali zdravstvenih ali drugih težav oditi v dom. Center bo v veliko pomoč njihovim svojcem, saj jih bo razbremenil za čas, ko so sedaj mogoče v skrbeh in ne vedo, kaj delajo njihovi najbližji, ko so oni z doma." Sogovornica je povedala, da bo po njihovih načrtih dnevni center zaživel do poletja. 

"Upamo si, da bomo k sodelovanju pritegnili prostovoljce, društva upokojencev in vse tiste, ki bi se bili pripravljeni s svojim prostim časom vključevati v dnevni center in tako obogatiti življenje uporabnikov dnevnega centra, za katere pa bodo poskrbeli naši zaposleni. Tako, kot to zahteva stroka. V dnevnem centru bo poskrbljeno tako za zdravstveno nego kot tudi za oskrbo in vse ostale stvari, do katerih so upravičeni uporabniki, ki bodo tu nameščeni," še dodaja.

Projekt v dveh fazah

"Tu je šlo za projekt v dveh fazah. V prvi je šlo za pogajanje o odkupu objekta, postali smo lastniki zgornje etaže trgovskega centra. Nakupna cena je okoli 270.000 evrov. V drugi fazi je šlo za obnovo celotne gornje etaže, spremembo namembnosti in ureditev za dnevni center. Ta del investicije je veljal nekje 220.000 evrov, od česar je bilo 180.000 evrov iz evropskih sredstev. Dobili smo površine, urejene tako, da služijo za dnevno bivanje ljudi, ki potrebujejo to varstvo," pa je povedal krški župan Miran Stanko.

"Vedno večja potreba po storitvah dolgotrajen oskrbe"

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je ob odprtju poudaril, da želijo na ministrstvu povezati vse sile v državi, da postavijo oskrbo starejših na novo, višjo raven, želijo namreč dvigniti nivo namestitev v domovih z zagotovitvijo le eno- ali dvoposteljnih sob. Ob odprtju dnevnega centra za starejše na Vidmu je izpostavil dve pomembni stvari. "Prva je, da sta se dve občini povezovali in pridobili potrebna evropska sredstva. Druga stvar je dejstvo, da je vedno večja potreba po storitvah dolgotrajne oskrbe samo v dnevnih centrih in začasnih namestitvah," dodaja.

(eP)

krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja