Skip to main content
V Posavju -5.4° C Torek, 7. februar 2023
18.02.2021
13:51
Planina na Gorjancih, ideje o oživitvi centra
Grafika: ePosavje.com
Po nekaj zimah brez snega so imeli tega v Planini v Podbočju letos za skoraj mesec dni. Na bivšem smučišču je bilo živahno, ideje o oživitvi centra pa so že vedno žive. Bili smo na Gorjancih.

Bili smo na Planini v Podbočju

Želja po vzpostavitvi letno-zimskega rekreativnega centra še obstaja

KRŠKO Več kot petnajst let je že, odkar na Planini v Podbočju, na skoraj 700 metrih nadmorske višine, smučišče ne obratuje več. Na to obiskovalce opominjata opustošena gostinska koča in nekaj stometrska žičnica. Na Planini smo imeli načrte za obuditev smučišča oz. za vzpostavitev letno-zimskega rekreacijskega centra, a se na koncu niso uresničili, želja po tem pa še vedno obstaja.

"Smučišče žal sameva 15 ali pa še več let"

Poleg glavnega sta bili na Planini še dve pomožni smučišči. "Žal je to vse propadlo, gre počasi v pozabo. Edini drogovi od vlečnice so še spomenik. Smučišče žal sameva 15 ali pa še več let. Žal je do tega prišlo zaradi in pomanjkanja snega, predvsem pa zaradi posameznikov, ki takrat niso hoteli sodelovati pri projektu, ki ga je občina pripravila," nam je na vrhu nekdanjega smučišča povedal predsednik Krajevne skupnosti Podbočje Janez Barbič.

"Pripravljen projekt je žal šel v pozabo, oziroma v arhiv"

"Takrat je bil projekt pripravljen za zimsko-letni rekreacijski center, ampak žal je vse šlo v pozabo, oziroma v arhiv. Tako da ta projekt nekje še stoji, na Planini pa se danes ne dogaja nič," je dodal sogovornik. V preteklih zimskih dneh so Planino obiskovali snega željni mladi in stari, na sankah, alpskih in tekaških smučkah ali pa zgolj peš. 

"Pričakovali smo, da se bo kraj s tem razvijal in bomo imeli blizu smučišče"

Barbič se spominja časa, ko se je smučišče gradilo. "Bil sem pri testiranju same vlečnice slučajno zraven. Bilo je prav zanimivo in veselo, pričakovali smo, da se bo kraj s tem razvijal in tudi mi bomo imeli blizu smučišče. Bili smo mladi, navdušeni, radi smo smučali, za tiste čase je bilo prav prijetno, da se je to zgradilo. Sploh pa za naš kraj. To je bilo nekje leta 1989-1990."

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Iz starega traktorja naredili poskusni teptalec snega

Takrat se je tudi prvič zavrtela žičnica. "Takrat so testirali to vlečnico, takrat je bila izgrajena. Izgradile so jo predvsem tovarne, ki so delovale v občini Krško. Spomnem se v svoji firmi, kako so pomagali to graditi in sodelovati. Tudi pri samem upravljanju je bilo veliko iz naše tovarne, iz Vipapa - takrat je bil še Djuro Salaj. Spomnem se tudi, kako so iz starega traktorja, Ferguson 60 je bil, naredili poskusni ratrak in ko so gor namontirali gosenice," je o spominih iz tistih dni dodal naš sogovornik.

"Gostinska ponudba je bila tukaj gor, veselo je bilo"

Nočno smučišče

V tistem času so smučarski navdušenci postavili tudi gostinsko kočo. "Pozimi je bilo odprto in je bilo pestro dogajanje, parkirišče pa polno avtomobilov. Bilo je pestro in zanimivo, res. Gostinska ponudba je bila tukaj gor, veselo je bilo. Tukaj so prihajali tudi preko meje, od začetka je bila še Jugoslavija in ni bilo problem, potem se je tukaj postavila meja in so ljudje prihajali. Bilo je živo. Bilo je tudi nočno smučišče, tako da če si bil dopoldne v službi, si lahko šel zvečer na smuče in si imel dovolj smuke za tisti dan," dodaja Barbič.

"Lep razgled, svež zrak, lepa narava, bližina mest"

"Vsi pogoji so, da bi se tukaj nekaj dalo narediti"

Želja po obuditvi smučišča oz. vzpostavitvi letno-zimskega rekreacijskega centra, ki se v preteklosti niso uresničili, še vedno ostaja. Barbič si želi, "da bi se nekaj začelo razvijati, da bi se nekaj zgodilo. In da bi tudi zaživel en tak zimsko-letni rekreacijski center zaživel, s tem bi zaživeli sami kraji, delovna mesta bi se odprla. Tukaj je, vidite, lep razgled, svež zrak, lepa narava, bližina mest. Vsi pogoji so, da bi se tukaj nekaj dalo narediti."

678 metrov nad morjem

Planina je s svojimi 678 metri nadmorske višine prav tako priljubljena točka pohodnikov in ostalih ljubiteljev narave. "Tukaj imamo pohodne poti iz doline, iz Podbočja, označene. Vsako leto organiziramo prvomajski pohod, gor je kolesarska pot. Smiselno je kaj res narediti v prihodnje za te rekreativce, pohodnike in za same krajane, oz. za meščane, ki bi prihajali v naravo, v naš kraj," je še dodal predsednik Krajevne skupnosti Podbočje.

(eP)

video
posavski tednik
krško

Pridružite se nam

Poglejte tudi