Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
10.11.2022
11:11
Sevnica, soočenje na ePosavje.com in ePosavje TV
Grafika: ePosavje.com
Na ePosavje TV in ePosavje.com ob 19. uri pripravljamo soočenje za župana občine Sevnica med dosedanjim županom Srečkom Ocvirkom in njegovim izzivalcem Alešem Žibertom. Kdo je kdo?

Pred štirimi leti ni imel izzivalca. Letos ga ima

SEVNICA Srečko Ocvirk je do tragedije na hidroelektrarni Blanca julija 2008 v Sevnici opravljal funkcijo podžupana. V nesreči tistega vročega julijskega popoldneva je ob dvanajstih Posavcih življenje izgubil tudi dotedanji župan Sevnice Kristijan Janc. Od prvih naslednjih rednih volitev od novembra 2010 naprej je Ocvirk zmagoval v prvem krogu volitev. Tako je novembra 2010 s 64,21% glasov premagal Tomaža Lisca (20,88%) in Rada Kostrevca (14,91%), štiri leta pozneje je slavil z nekaj manjšo prednostjo (61,71% glasov) pred Janezom Šerjakom (27,52%), Stanislavom Kranjcem (8%) in Jožefom Roštoharjem (2,77%). Na zadnjih volitvah Ocvirk ni imel protikandidata, je pa dobil največ glasov podpore (5.539) ob sicer nizki volilni udeležbi (37,94%).

Žibertu je uspelo skoraj nepredstavljivo... 

A letos bo aktualni župan imel izzivalca. Aleš Žibert si želi, da mladi dobijo priložnost, da ostanejo v občini Sevnica in da preprečijo možganov. Ob tem si 34-letni magister inženir gradbeništva želi tudi, "da bodo starejši začutili, da so zaželeni v družbi in da bodo dočakali lepo starost." Med ključnimi točkami izpostavlja napredek občine, razvojno naravnanost in povezovalnost. "Zato sem se tudi odločil, da aktivno stopim v to politično tekmo," pravi Žibert. In s povezovalnostjo mu je uspelo skoraj pa nepredstavljivo.

... združil je Gibanje Svoboda in SDS

Žibert je v volilno kampanjo vstopil kot neodvisni kandidat. V iskanju podpore političnih strank, društev, interesnih dejavnosti in posameznikov mu je uspel - za državno raven - skoraj nepredstavljiv dosežek. Združil je namreč pregovorno levo in desno polovico političnega odra, ima podporo Gibanja Svoboda in Slovenske demokratske stranke (SDS). "Nisem član nobene politične stranke, tako da kandidiram neodvisno," dodaja. Žibert tudi ne bo kandidral za člana občinskega sveta na kateri izmed list. Ko smo pogledali njegov osnutek programa in naš program, smo videli, da imamo veliko skupnih točk in zato je znotraj razprave na izvršilnem odboru in na konferenci članstva prišlo do soglasne spoznanja, da če želimo spremeniti v Sevnici, doseči napredek, je prav, da damo možnost mlademu kandidatu, da vstopi v kandidaturo in dobi tudi našo podporo," pa je o podpori Žibertu povedal poslanec SDS v Državnem zboru in predsednik občinskega odbora SDS Sevnica Tomaž Lisec.

Ocvirk je nosilec kandidatne liste SLS v 1. volilni enoti

Za razliko od Žiberta je Ocvirk nosilec kandidatne liste Slovenske ljudske stranke v 1. volilni enoti v občini Sevnica. Na kandidatni listi je 25 kandidatov za člane občinskega sveta in po njegovih besedah "gre za aktivne, odgovorne ljudi, ki so družbeno vključeni v dogajanje v občini kot celoti. Izhajajo iz vseh področij in vseh starosti. Kandidiramo kot Slovenska ljudska stranka, vendar ni pogoj članstvo, ampak je pogoj vključenost, razvojna naravnanost in aktivnost. Mislim, da so ti atributi pomembnejši kot članske izkaznice in zato verjamem, da bodo prejeli visok nivo zaupanja naših občank in občanov."

Skoraj končani mandat župana ocenjuje kot uspešen

Ocvirk skoraj končani mandat župana ocenjuje kot uspešen mandat. "V katerem je bilo udejanjenih veliko razvojnih ciljev na različnih področjih z različnimi vsebinami. V skladu z načelom sorazmernega razvoja, tako teritorialnega sorazmernega razvoja kot tudi vsebinskega, programskega sorazmernega razvoja na vseh področjih - na področjih predšolske vzgoje, šolstva, varstva starejših, razvoja infrastrukture (cestne, komunalne, vodooskrbne). Le na tak način je možno dosegati tiste razvojne cilje, ki so potrebni in željeni za kvalitetno bivanje in ustvarjanje ter delo naših občank in občanov," še dodaja diplomirani inženir agronomije, ki je pred nekaj dnevi praznoval 53. rojstni dan.

Sevnica, predvolilno soočenje

Predvolilna soočenja na ePosavje TV

SEVNICA

  • v četrtek, 10. november 2022, 19:00

KRŠKO

  • v četrtek, 17. november 2022, 19:00

BREŽICE

  • v petek, 18. november 2022, 19:00
sevnica
volitve

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja