Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
21.11.2022
01:57
Ivan Molan, Igor Zorčič
Grafika: ePosavje.com
V Brežicah se bosta v drugem krogu za mesto župana potegovala Ivan Molan in Igor Zorčič. Udeležba je bila višja od 51 %.

VSE, KAR MORATE VEDETI:

  • V 2. krogu volitev Ivan Molan in Igor Zorčič
  • Volilna udeležba: 51,16 %
  • Na letošnjih volitvah 86 oddanih glasovnic manj kot v prvem krogu pred štirimi leti
  • Gibanje Svoboda in SDS v občinskem svetu z 8 mandati

IZ MINUTE V MINUTO:

Kdo bo župan občine Brežice?

(02:29) Rezultati volitev za župana

  Odstotek glasov Število glasov
Ivan Molan 44,89 % 4.609
Igor Zorčič 29,80 % 3.060
Mojca Florjanič 25,30 % 2.598

(01:57) Kdo bo v novem občinskem svetu?

V občinskem svetu občine Brežice bosta v novem mandatu imeli Gibanje Svoboda in Slovenska demokratska stranka po 8 mandatov, skupna lista Igorja Zorčiča in Sonce pa enega manj.

Ime in priimek Stranka
Mojca Florjanič Gibanje Svoboda
Samo Stanič Gibanje Svoboda
Bojana Zevnik Gibanje Svoboda
Andreja Dušak Gibanje Svoboda
dr. Stanka Preskar Gibanje Svoboda
Marko Kovačič Gibanje Svoboda
Nataša Sagernik Gibanje Svoboda
Marjeta Slatner Gerjevič Gibanje Svoboda
Andrej ViZzjak Slovenska demokratska stranka
Patricia Čular Slovenska demokratska stranka
Vinko Ogorevc Slovenska demokratska stranka
Aleksander Gajski Slovenska demokratska stranka
Alojz Škrabl Slovenska demokratska stranka
Ivan Molan Slovenska demokratska stranka
Klara Humek Slovenska demokratska stranka
Katja Čanžar Slovenska demokratska stranka
Stanko Tomše Lista Igorja Zorčiča in Sonce
Igor Zorčič Lista Igorja Zorčiča in Sonce
Martina Zlobko Lista Igorja Zorčiča in Sonce
Boštjan Gregorič Lista Igorja Zorčiča in Sonce
Darja Krošelj Lista Igorja Zorčiča in Sonce
Ferdo Pinterič Lista Igorja Zorčiča in Sonce
Ivan Kostevc Lista Igorja Zorčiča in Sonce
Štefanija Kržan Ljudje za ljudi
Matejka Kmetič Ljudje za ljudi
Bogdan Palovšnik Socialni demokrati
Primož Hribšek Socialni demokrati
Aljoša Rovan Levica
NSi in SLS Anton Žnideršič
Fredi Žibert Stranka za razvoj občin in krajev

Zadnja osvežitev: 01:57, 21. november 2022

(01:38) Kaj so nam povedali kandidati?

Molan: "Rezultati so pričakovani"

"Rezultati so pričakovani. Izjemno vesel sem, da sem ponovno dobil tako visoko podporo. Žal mi je zmanjkalo nekaj procentov, da bi že v prvem krogu slavili. Definitivno pa verjamem, da bodo prišli vsi volilke in volilci še enkrat na volišče in me močno podprejo, moje delo in načrte za naprej," nam je na Mostecu povedal Ivan Molan in čestital obema protikandidatoma. "Moram reči, da sta dobro oddelala in sta se trudila. Bi pa posebej povedal, da sem sam osebno imel težke čase v tej volilni kampanji. Vemo, da smo imeli smrt najožje sodelavke in da sem sam osebno imel bistveno manj časa za to, da sem se ukvarjal s kampanjo, saj sem moral izvajati zelo pomembne investicije, ki se zaključujejo v letošnjem letu."

O nadaljnjem nemotenem delu in izvajanju načrtov

Molan se zahvaljuje svoji družini, najožjim sodelavcem ter občankam in občanom za močno podporo. "Verjamem, da se čez 14 dni dobimo ali še v večjem številu in omogočimo nadaljnjo nemoteno delo in izvajanje načrtov, ki smo jih zastavili že v preteklosti in nadaljni razvoj občine Brežice."

"Pričakoval sem, da bo manjša udeležba"

Aktualni župan je komentiral tudi volilno udeležbo, kot pravi, je bila ta nekako pričakovana. "Je na ravni izpred štirih let, sam osebno sem pričakoval, da bo celo manjša. Vesel sem, da je udeležba tako velika in tto je za občino Brežice pričakovana udeležba."

"Burja, sneg ali toča?"

In kaj pričakuje v 2. krogu? "Glede na to, da je moja prednost več kot 15 procentov, da mi jih manjka še par 100 glasov, pričakujemo zmago v drugem krogu. S svojo ekipo, ki jo imamo v občini in zavodih, nemoteno nadaljujemo moje dosedanje delo in pa tudi načrti so realni. Vemo, da nam je konkurenca obljubljala neki novi veter, ki ne vemo, kaj nam prinaša. Ali prinaša burjo, sneg ali točo. Verjamem, da se bodo na koncu ljudje odločili za konkretne rezultate in za nemoteno delo v prihodnosti."

In komentar na sestavo občinskega sveta?

In kako komentira sestavo občinskega sveta? "V Brežicah občinski svet nikoli ni imel koalicije ali opozicije. Vedno smo bili izjemno razdeljeni. Konec koncev občinski svet na lokalnem nivoju sodeluje ne na ideološke stvari, ampak glede na projekte. In prepričan sem, da bodo v občinskem svetu odločali predvsem tisti, ki bodo podpirali razvoj krajev."

Zorčič je letos osvojil 141 glasov več kot pred štirimi leti

"Rezultat kaže, da si Brežičanke in Brežičani želijo sprememb"

Igor Zorčič je zadovoljen z rezultatom v prvem krogu letošnjih županskih volitev, ko je osvojil 3.060 glasov (29,80 %) - 141 več kot v prvem krogu volitev leta 2018 (28,14 %). V izjavi po preštetih glasovnicah je prepričan, "da si Brežičanke in Brežičani želijo sprememb in na to kaže tudi rezultat. Pred nami je veliko dela. Seveda se bomo prvo morali vsedeti vsoi tisti, ki si želimo sprememb in smo jih v volilni kampanji napovedali. In se potem tudi dogovoriti, kako skupaj nastopiti zato, da bodo Brežice dobile neko novo oblast z več energije, z več ambicioznosti za boljše Brežice."

"Kampanja je bila naporna"

Kampanjo ocenjuje kot naporno, ne glede na to, da gre za lokalne volitve. "Veliko krajev smo obiskali, veliko vasi. Želeli bi si, da bi jih še več, tukaj nam je zmanjkalo nekaj časa in prepričan sem, da to lahko storimo sedaj v drugem krogu." Zorčič je zadovoljen tudi s številom mandatov v občinskem svetu, združena lista Igorja Zorčiča in Sonce je osvojila 7 mandatov. "Imamo močne kandidate, kolikor kažejo trenutni rezultati, so v občinskem svetu izvoljeni tudi nekateri izkušeni kandidati, ki so že bili občinski svetniki. Prepričan sem, da lahko ponudimo stabilno in izkušeno politiko," še dodaja ob tem, da gre v drugem krogu na zmago.

Mojca Florjanič: "Bila sem nasprotnica dvema korektnima kandidatoma"

"Zdi se mi, da volilna udeležba ni bila takšna, kakršno sem pričakovala. Res sem upala, da bo šlo na volišča več volilcev. Same volitve pa komentiram na tak način, da sem bila nasprotnica dvema korektnima kandidatoma, da so volitve potekale v redu in sem počaščena, da sem se našla v borbi ravno z njima dvema," nam je v prvem odzivu po znanih rezultatih povedala Mojca Florjanič

"Za seboj sem imela odlično ekipo"

Kakor ocenjuje, je bila volilna kampanja odlična. "Za seboj sem imela odlično ekipo, vse štiri podporne stranke Gibanje Svoboda, SD, Levico in Desus, poleg tega pa še odličen štab mladih, ki je pripravil mojo volilno kampanjo in definitivno brez njih moj rezultat ne bi bil takšen, kakršen je." In kaj napoveduje za drugi krog? "Mislim, da nobene prave napovedi danes ne morem dati. Vse je odvisno zopet od volilne udeležbe in od tega, h komu se bo nagnila tehtnica volilcev, ki bo bili danes na moji strani."

NEDELJA, 20.  NOVEMBER 2022

(23:04) V Brežicah bo drugi krog

Na lokalnih volitvah v Brežicah bo drugi krog. Ivan Molan JE v prvem krogu ob 46,01 % udeležbi prejel 44,89 % glasov (4.609), Igor Zorčič 29,80 % glasov (3.060) in Mojca Florjanič 25,30 % glasov (2.598).

Rezultati 1. kroga volitev v Brežicah (100 %):

  Odstotek prejetih glasov: Število prejetih glasovnic:
Ivan Molan 44,89 % 4.609
Igor Zorčič 29,80 % 3.060
Mojca Florjanič 25,30 % 2.598

(19:00) To sta nam povedala Ivan Molan in Igor Zorčič

Ivan Molan

"V občini Brežice volilci danes izbirajo med dosedanjim uspešnim delom in realnimi načrti. In na drugi strani o obljubah in svežem vetru, za katerega ne vemo, kaj nam prinaša. Ali točo, sneg, dež ali kaj drugega," je po oddaji glasu na svojem volišču povedal Ivan Molan. "Prepričan sem, da bodo volilci nagradili dosedanje uspešno delo in omogočili, da nadaljujemo nadaljni razvoj občine Brežice," dodaja z željo po zmagi v prvem krogu.

"Želim si, da bi bilo danes vse skupaj končano v prvem krogu"

Molan si želi, "da bi bilo danes vse skupaj končano v prvem krogu. S tem bi omogočili že jutri nadaljevanje dela in s tem bi tudi zmanjšali stroške za drugi krog, ki bi jih lahko namenili za novoletne prireditve in oživitev mesta, o katerem zelo veliko govorijo."

Igor Zorčič

"V teku kampanje smo opravili veliko kilometrov, po občini Brežice smo prehodili veliko korakov. Odzivi na terenu so bili zelo dobri, ljudje si želijo sprememb. Ljudje pravijo, da ni vse slabo, a si želijo, da bi bilo bolje. Da smo bolje primerljivi z drugimi občinami, s katerimi se radi primerjamo - naj bo to Krško, naj bo to Sevnica," nam je povedal Zorčič. Kot dodaja, si ljudje želijo po 20 letih vodenja občine s strani iste opcije sprememb, nove energije, nove svežine.

Pričakuje drugi krog

"Danes pričakujem drugi krog, potem pa naprej pogovore z vsemi ostalimi strankami, ki bodo imele izvoljene svetnike v občinski svet in nadaljnje postopanje do drugega kroga," je zaključil Zorčič.

brežice
volitve

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja