Skip to main content
V Posavju 4.7° C Torek, 23. 2024
21.11.2022
08:49
Šiško, Kerin, Krško
Foto: ePosavje.com
Kdo bo na čelu Mestne občine Krško zamenjal Mirana Stanka, ki je županoval dva mandata in še nekaj čez? Odločitev bo padla 4. decembra v 2. krogu volitev med Dušanom Šiškom in Janezom Kerinom.

PONEDELJEK, 21. NOVEMBER 2022

IZ MINUTE V MINUTO:

(02:25) Rezultati volitev za župana

  Odstotek glasov Število glasov
Dušan Šiško 24,63 % 2.413
Janez Kerin 19,75 % 1.935
Aleš Zorko 18,74 % 1.836
Iztok Starc 17,22 % 1.687
Jože Olovec 9,86 % 966
Janja Starc 9,81 % 961

(02:04) Kdo bo v novem občinskem svetu?

V občinskem svetu Mestne občine Krško bo v novem sklicu največ mandatov imelo Gibanje Svoboda (6), po pet Slovenska demokratska stranka in Slovenska ljudska stranka, po štiri pa Lista Dušana Šiška - Energično za Krško in Lista Modra smer.

Ime in priimek Stranka
Almedin Ismić Gibanje Svoboda
Brigita Piltaver-Imperl Gibanje Svoboda
Aleš Zorko Gibanje Svoboda
Aleš Stopar Gibanje Svoboda
Borut Arh Gibanje Svoboda
Igor Jarkovič Gibanje Svoboda
Milena Bogovič Perko Slovenska demokratska stranka
Mojca Kranjec Slovenska demokratska stranka
Jože Žabkar Slovenska demokratska stranka
Jože Olovec Slovenska demokratska stranka
Zdravko Urbanč Slovenska demokratska stranka
Vlado Grahovac Slovenska ljudska stranka
Matej Libenšek Slovenska ljudska stranka
Boštjan Pirc Slovenska ljudska stranka
Kristina Ogorevc Račič Slovenska ljudska stranka
Janez Barbič Slovenska ljudska stranka
Mitja Omerzu Lista Dušana Šiška - Energično za Krško
Matija Požeg Lista Dušana Šiška - Energično za Krško
Dušan Šiško Lista Dušana Šiška - Energično za Krško
Irena Virant Lista Dušana Šiška - Energično za Krško
Dejan Žnideršič Lista Modra smer
Sebastjan Komočar Lista Modra smer
Janez Kerin Lista Modra smer
Ivanka Černelič Jurečič Lista Modra smer
Anton Petrovič Socialni demokrati
Nataša Šerbec Socialni demokrati
Silvo Krošelj DeSUS
Aljoša Preskar Nova Slvenija - Krščanski demokrati
Janja Starc Obrtno-podjetniška lista
Dejan Brajdič Romska skupnost

Zadnja osvežitev: 02:05, 21. november 2022

(02:17) Šiško: "Mi smo odprti za vse, pogovarjali se bomo z vsemi"

"Najprej se bom zahvalil vsem volilkam in volilcem. Zahvalil se bom tistim, ki so volili mene, mojo listo. Imamo dobro ekipo, res smo majhna ekipa, ampak smo složni. Delamo brez politične stranke, nimamo nobenega strica iz ozadja. Dejansko smo šli s samimi podpisi in tako bomo tudi naprej delali. Mi smo odprti za vse, pogovarjali se bomo z vsemi, tako da vsi dobrodošli k nam," je v prvem odzivu povedal Dušan Šiško. In kaj napoveduje za 2. krog? Po 57 procentih preštetih glasov je Šiško dejal, "da to še zdaleč ni to, kar bi lahko bilo. Ankete so nam skozi kazale prvo mesto, ampak sem zagovarjal vedno, da prava anketa je na dan volitev in to je danes."

(02:03) "Že prej se je napovedovalo, da bodo tesni izidi"

"V bistvu se je že prej napovedovalo, da bodo tesni izidi na teh lokalnih volitvah. Občanke in občani so odločili, kakor so se odločili. Verjamem v uvrstitev v 2. krog in da bomo v nadaljnjih 14 dnevih prepričali tiste, ki so danes ostali doma in niso šli na volišče," pa je zbranim v stavbi Občine Krško povedal drugouvrščeni kandidat na volitvah Janez Kerin.

NEDELJA, 20. NOVEMBER 2022

(23:46) Aleš Zorko po volitvah

"Najprej bi se rad zahvalil vsem volilkam in volilcem, da so prišli. Čeprav je res, da je bila volilna udeležba zelo majhna. Pričakovali smo drugi krog, je pa res, da smo še vedno zelo na tesno. Vse se lahko še zgodi," nam je še pred napeto končnico, v kateri je v zadnjih nekaj odstotkih prehitel Iztoka Starca, povedal Aleš Zorko. Kandidatu Gibanja Svoboda in Socialnih demokratov je nato za uvrstitev v 2. krog zmanjkalo 99 glasov. Kerin jih je osvojil 1.935, Zorko je dobil 1.836 glasov.

(23:33) Iztok Starc po volitvah

(23:31) Predsednik društva Modra Mitja Valentinc

(23:04) V 2. krogu v Krškem Šiško in Kerin

Župan Mestne občine Krško bomo dobili v 2. krogu. Volilci so največ glasov (24,63%) namenili Dušanu Šišku, v 2. krogu bo tudi Janez Kerin (19,75 %). V zadnjih minutah preštevanja glasovnic je prišlo do preobrata, Aleš Zorko je s 1.836 glasovi (18,74 %) prehitel Iztoka Starca s 1.687 glasovi (17,22 %). Na peto mesto se je uvrstil Jože Olovec, ki je Janjo Starc prehitel za 5 glasov (966 - 961).

Rezultati 1. kroga volitev v Krškem (100 %):

  Odstotek prejetih glasov: Število prejetih glasovnic:
Dušan Šiško 24,63 % 2.413
Janez Kerin 19,75 % 1.935
Aleš Zorko 18,74 % 1.836
Iztok Starc 17,22 % 1.687
Jože Olovec 9,86 % 966
Janja Starc 9,81 % 961

(19:00) To so nam povedali Iztok Starc, Janja Starc, Aleš Zorko in Dušan Šiško

Iztok Starc

Iztok Starc je ob oddaji glasovnice na volišču v Krškem povedal, da pričakuje drugi krog županskih volitev. "Glede na to, da nas je šest kandidatov in se bodo volilni glasovi porazdelili tako, da ne bo noben dobil dovolj za zmago v prvem krogu."

"Mislim, da smo bili fer drug do drugega"

Starc ocenjuje, da je volilna kampanja dobro potekala in v tem mesecu dni so se kandidati dobro spoznali. "Mislim, da smo bili fer drug do drugega. Tudi vsa soočenja so tako potekala. Tudi v drugem krogu pričakujem, da bo ostalo enako." Na vprašanje, kakšen je bil odziv očanov pa, da je bil dober in pričakuje, da se bo čimveč občanov udeležilo volitev. "Lokalne volitve so zelo pomembne," je zaključil.

Janja Starc

Janja Starc je kandidirala kot neodvisna kandidatka in s svojo listo za občinski svet. "Vsi verjetno pričakujemo najboljši rezultat, drugače ne bi šli v to igro," odgovarja in v smehu na naše vprašanje, ali je dobro spala, doda, da po vsej naporni kampanji absolutno ja. Tudi Janja Starc pričakuje uvrstitev v drugi krog.

"Moja igra je bila poštena, brez spletk in upam, da to volilci vidijo"

"Zaradi tega smo tudi šli v igro, upam na drugi krog. Moja igra je bila poštena, brez spletk in upam, da to volilci vidijo," nam je odgovorila na volišču v prostorih Osnovne šole Leskovec pri Krškem. Tudi ona ocenjuje, da je bila volilna kampanja dobra. Na županskih volitvah je bila prvič "v tej zgodbi" in brez izkušenj, odzivi na njeno kandidaturo pa so bili zelo dobri.

Aleš Zorko

"Občutki so super. Končno je prišel ta 20. november. Fajn sem se imel, bilo je korektno, zdaj smo pa v pozitivnem pričakovanju," je po oddaji glasu v prostorih Kulturnega doma Krško povedal kandidat Gibanja Svobode in Socialnih demokratov Aleš Zorko.

Pričakuje uvrstitev v drugi krog

Tudi Zorko pričakujejo uvrstitev v drugi krog. Na vprašanje, ali si upa napovedati razmerja po oddanih glasovnicah, dodaja, da pričakujejo vse. "V Krškem smo nekje blizu." Zorko tudi ni upal napovedati, kdo bi lahko bil njegov izzivalec v drugem krogu, če se v njega uvrsti.

Kampanja je bila umirjena

Volilna kampanja je bila po njegovem umirjena. "Za drugi krog bo potrebno malo več konkretnih stvari vezanih na Krško govoriti. Govorilo se je okoli JEK, gre za najpomembnejši projekt. So tudi mikro stvari, ki se jih bomo morali v Krškem lotiti," še dodaja. Kot tudi, da je s soboto na nedeljo odlično spal. "Bi še malo spal, ampak smo bili zmenjeni, da pridem bolj zgodaj."

Dušan Šiško

S svojo listo pričakuje med 5 in 7 občinskih svetnikov

Šiško na dan D, kot je poimenoval volilno nedeljo, pričakuje pozitiven rezultat. "Gremo na zmago, tako jaz kot župan, kot moja lista Energično za Krško." Šiško pričakuje, da se bo uvrstil v drugi krog. "Glede na to, da nas je šest kandidatov, pričakujem drugi krog in da se bom v njega uvrstil. Kot sem vedno govoril, vsi štartamo iz ničle, volilke in volilci bodo povedali, kaj bo." Šiško s svojo listo pričakuje med 5 in 7 občinskih svetnikov.

krško
volitve
video
eposavje tv

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja