Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
21.11.2022
02:31
Ocvirk, novi stari župan
Grafika: ePosavje.com
Srečko Ocvirk je stari novi župan občine Sevnica. Po dobrih 80 % preštetih glasovnicah mu je za zmago že čestital njegov izzivalec Aleš Žibert.

PONEDELJEK, 21. NOVEMBER 2022

IZ MINUTE V MINUTO:

(02:30) Rezultati volitev za župana

  Odstotek glasov Število glasov
Srečko Ocvirk 56,37 % 4.060
Aleš Žibert 43,63 % 3.143

(01:04) Kdo bo v novem občinskem svetu?

Znana je sestava občinskega sveta občine Sevnica. Slovenska demokratska stranka in Slovenska ljudska stranka sta dobili 8 mandatov, dva manj Gibanje Svoboda.

Ime in priimek Stranka
Gregor Korene Slovenska demokratska stranka
Marjan Ločičnik Slovenska demokratska stranka
Tanja Novšak Slovenska demokratska stranka
Marko Kotar Slovenska demokratska stranka
Tomaž Lisec Slovenska demokratska stranka
Brigita Karlovšek Slovenska demokratska stranka
Ivan Orešnik Slovenska demokratska stranka
Miro Juntez Slovenska demokratska stranka
Srečko Ocvirk Slovenska ljudska stranka
Majda Jazbec Slovenska ljudska stranka
Božidar Groboljšek Slovenska ljudska stranka
Irena Klenovšek Slovenska ljudska stranka
Vincenc Knez Slovenska ljudska stranka
Janoš Janc Slovenska ljudska stranka
Janez Kukec Slovenska ljudska stranka
Boštjan Repovž Slovenska ljudska stranka
Gorazd Zupanc Gibanje Svoboda
Anita Žulič Gibanje Svoboda
Rok Petančič Gibanje Svoboda
Biljana Bahat Vovk Gibanje Svoboda
Jernej Žnidaršič Gibanje Svoboda
Rado Kostrevc Gibanje Svoboda
Damjan Žibert Neodvisna lista za razvoj KS v občini Sevnica
Edvard Turk Nova Slovenija - Krščanski demokrati
Ana Jelančič Socialni demokrati

(00:44) Kaj je povedal stari novi župan Srečko Ocvirk?

"Zahvaljujem se vsem volilkam in volilcem za sporočilo, ki so ga dali na teh lokalnih volitvah. Sporočilo je izredno pomembno, kandidatura za župana je bila izredno naporna," pravi stari novi župan Srečko Ocvirk. Volilno kampanjo ocenjuje kot najbolj brezvsebinsko in hkrati nizkega političnega nivoja.

"Bila so izredno velika podtikanja"

"Vsebinske razprave ni bilo, bila so izredno velika podtikanja brez vsebine in verjamem, da bo politična kultura v tem mandatu, pred katerim smo, narastla in da se bo dvignila in umirila. Na takem nivoju politične kulture bo zelo zelo težko voditi občino naprej. Ne samo kot župan, tudi kot občinski svet. Družbeno odgovorno, kajti ta je izredno pomembna za razvoj okolja, v katerem živimo," nam je še povedal po končanem spremljanju zbiranja glasov.

"Mislim, da je to velik poraz za dve najmočnejši slovenski parlamentarni stranki"

Ocvirk dodaja, da je bil rezultat na nek način pričakovan. "Hkrati moram izpostaviti, da so se v koalicijo postavile dve stranki, najmočnejši na državnem nivoju, ki v slovenskem parlamentu obsegata ustavno večino in ta združitev proti nekomu, ki kandidira v sklopu Slovenske ljudske stranke, je bila izredno zahtevna in mislim, da je to velik poraz za dve najmočnejši slovenski parlamentarni stranki, ki sta združili moči. Verjamem, da bomo skupaj v pogovorih našli primeren jezik. Slovenska ljudska stranka lahko povezuje levi in desni pol. In v tem primeru temu je tako. In verjamem, da bomo s konstruktivnim dialogom dosegli primeren razvojni dialog tudi za bodočnost. Kar v preteklosti ravno tako smo, vendar je bilo to žal neprepoznano."

In kateri bo prvi projekt, ki se ga bodo lotili?

Na vprašanje, kateri bo prvi projekt, ki se ga bodo lotili, odgovarja, da so to zagotovo projekti, ki že tečejo in ki so predstavljeni ter v izvajanju. "Teh ne bi ponovno našteval, izpostavil sem jih v predvolilni kampanji, vendar žal ti projekti, ki so vsebinski, v tej predvolilni kampanji niso bili prepoznani. Prepoznani so bili interesi posameznih političnih strank ali pa posameznih gospodarskih družb, kar pa je žalostno," še dodaja.

Žibert: "Demokracija je ena lepa zadeva"

Volilkam in volilcem se je sredi Sevnice zahvalil tudi Aleš Žibert. "Demokracija je ena lepa zadeva. Danes je ljudstvo odločilo, da delo še naprej opravlja aktualni župan, iskreno mu čestitam in mu želim uspešen mandat še naprej. Zame je bila to res zanimiva izkušnja, veliko ljudi sem spoznal, veliko stiskov rok in iskrenih namenov. Vesel sem te življenjske izkušnje. Volitve so demokracija in ljudje so se odločili, da si želijo to občino še naprej pod aktualnim županom in to spoštujem," pravi 34-letnik, sicer najmlajši kandidat za župana v občini Sevnica v zadnjih nekaj mandatih. Na vprašanje, ali bo kandidiral čez štiri leta, pa odgovarja, da pustimo času čas.

NEDELJA, 20. NOVEMBER 2022

 

(23:04) Stari novi župan Srečko Ocvirk

Srečko Ocvirk ostaja župan občine Sevnica, po dobrih 80% preštetih glasovnicah je prejel 58,68 % glasov. Spodnje rezultate bomo posodobili v ponedeljek zjutraj po 100 % preštetih glasovnicah.

Rezultati 1. kroga volitev v Sevnici (82,26 %):

  Odstotek prejetih glasov: Število prejetih glasovnic:
Srečko Ocvirk 58,68 % 3.086
Aleš Žibert 41,32 % 2.173

(19:00) To sta nam povedala Ocvirk in Žibert

Srečko Ocvirk po oddani glasovnici

"Pričakujem dober rezultat"

Srečko Ocvirk pravi, da so današnja pričakovanja prijetna. "Volilna kampanja je bila dolga, zanimiva, raznolika. Danes povsem mirno pričakujem rezultate. Volilci bodo odločili, tako kot vedno," nam je odgovoril na volišču v Trnovcu.

"Zvečer bomo videli, kam se bo nagnila tehtnica"

"Zagotovo je njihovo voljo za spoštovati in zvečer bomo videli, kam se bo nagnila tehtnica," odgovarja. Na vprašanje, ali si upali napovedati rezultat pa, da v volilnem času ni korektno napovedovati rezultata. "Pričakujem dober rezultat," je zaključil.

Aleš Žibert po oddani glasovnici

Verjame v zmago

"Ob vseh vzpodbudnih besedah, toplih stiskov rok in iskrenih želja po spremembah verjamem v zmago. Ta zmaga ne bo zmaga posameznika, ampak bo skupna zmaga. Skupna zmaga vseh prebivalcev, občanov in občank Sevnice. Potrebno bo trdo delo, verjamem, da nam bo skupaj uspelo in narediti vse cilje, ki smo si jih zastavili," nam je ob oddaji glasu na volišču na Blanci povedal Aleš Žibert.

Kulturna kampanja "takšna kot mora biti"

Izzivalec župana Srečka Ocvirka predvolilno kampanjo kot zelo korektno s kulturnim dialogom in "takšna, kot mora biti." In kaj bodo počeli danes? "Poveselili se bomo, potem pa nas čaka trdo delo. Za začetek se bom malce oddahnil s svojo družino, potem pa trdo delo," dodaja. Do rezultatov volitev bo nedeljo preživel v družinskem krogu, zvečer bodo rezultat - kot pravi bo ta zmagoviti - pričakali v volilni bazi.

sevnica
volitve

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice