Skip to main content
V Posavju 5.1° C Četrtek, 25. 2024
01.12.2022
20:21
Šiško Kerin soočenje
Foto: ePosavje.com
Kdo bo župan Mestne občine Krško? Na ePosavje TV in ePosavje.com smo pripravili soočenje kandidatov, ki sta se uvrstila v 2. krog županskih volitev. Kdo bo novi župan? Dušan Šiško ali Janez Kerin?

Časovnica za lažje spremljanje soočenja:

 • 9:00 Uvodni pozdrav
 • 9:45 Kako sta preživljala zadnje dni kampanje?
 • 13:49 Šiško o podpori Janje Starc in umazani kampanji
 • 19:11 "Gospod Žigante je navadna fizična oseba, član Društva Modra smer"
 • 19:52 Krka Sinteza 2
 • 25:27 Kadrovska situacija v Poklicni gasilski enoti Krško
 • 27:51 Kerin o rebalansu proračuna: "Da"
 • 29:43 Pomanjkanje zdravnikov in kako jih pridobiti?
 • 34:00 Schengenska meja in varnost
 • 38:45 Stanje cestne infrastrukture
 • 43:32 Mestna občina Krško
 • 49:16 Oživitev starega mestnega jedra
 • 54:20 Kultura in šport. Kako?
 • 1:00:35 Zaključna nagovora

Soočenje Šiško - Kerin

V Mestni občini Krško ni nobeden od šestih kandidatov, ki so se v prvem krogu lokalnih volitev potegovali za mesto župana, dobil večinske podpore, zato se bomo volivci morali v nedeljo, 4. decembra, znova odpraviti na volišča. V drugem krogu se bosta tako pomerila Dušan Šiško in Janez Kerin, oba neodvisna kandidata oz. oba kandidirata s podpisi volivcev. Da bo odločitev v nedeljo lažja, smo ju povabili v studio, da soočita svoje poglede in mnenja.

(19:10) Tako se je zaiskrilo že pri prvem vprašanju

Med Šiškom in Kerinom se je zaiskrilo že na začetku soočenja. Na spletu je predvsem krški Facebook komentariat v zadnjih dneh zelo aktiven in spletno komunikacijo sta v uvodnih minutah omenila oba kandidata za župana Mestne občine Krško. Vse se je začelo pri vprašanju, ali in kdo podpira katerega od kandidatov iz 1. kroga volitev pred dvema tednoma tudi v 2. krogu. V spodnjem videoposnetku tudi o tem, kdo je podprl Dušana Šiško in koliko časa je trajal sestanek, pa o fake profilih na Facebooku in o tem, kdo je šef Modre smeri.

(19:29) Primankovanje strokovnega kadra v zdravstvu

Strokovnega kadra primanjkuje tudi v zdravstvu. Zdravstveni dom Krško se sooča s pomanjkanjem zdravnikov, predvsem pediatrov. Kako lahko kot župan pomagate, da se stanje na primarni ravni zdravstva, ki jo uporablja vsak od nas, izboljša?

Šiško: Kot župan nimam velika vpliva, to ima vpliv ministrstvo za zdravje. To se dogaja po celi Slovenij. Na drugi strnai je problem, da nimamo pedatrije. Kot župan ne bom imel velikega vpliva, vsekakor pa bom pomagal. Sem zato, da se Zdravstveni dom normalno razvije in razširi, kot je v programu.

Kerin: Iz poročila Zdravstvenega doma Krško izhaja deficitarnost poklicev. Problem je vseslovenski, ne samo krški. Gasimo s uvozom zdrvstvnega osebja iz tujine. Če hočemo ta problem rešiti, moramo začeti reševati. Zdravstveni center Aristotel štipendira 8 oseb, Zdravstveni dom Krško niti enega. Podatek je, da približno 10 milijonov evrov znašajo sredstva Zdravstvenega doma Krško, namenijo za izobraževanje samo 0,3%. Če to drži, kar se tiče izobraževanja je to katastrofa. Moja rešitev je, da bom v prvem tednu, ko bom postal župan, bom poklical direktorico v pisarno in bo z njo opravil razgovor in bova poskusila poiskati pomoč.

(19:44) Oživitev mesta, predvsem mestnega jedra

Kako se boste lotili oživitve mesta in ali je to v nekem krajšem časovnem obdobju in ob današnjih življenjskih navadah sploh mogoče? Gre namreč za težavo marsikaterega slovenskega mesta, Krško v tem ni nobena izjema …

Kerin: Oživitev, pomladitev delamo v Krškem že 24 let. Dejstvo je, da je to aktualna tema vsake štiri leta pred volitvami. Če rečem, da bi obnovili stare objekte v starem mestu, za mlade družine, za deficitarne poklice. Z lastniki, ki še vztrajajo v starem delu mesta, kapo dol, bi iskal kompromis. Oni bi dali pobude, rešitve. Včasih jbi blo potrebno prisluhniti in ne samo iti neko svojo smer.

Šiško: Najprej je potrebni pogedati, zakaj je takšno stanje. To je pomanjkanje parkirnih prostorov. Ko sem bil občinski svetnik, sem dal predlog, da bi bilo v starem mestu smiselno narediti garažno hišo. Veliko sem se pogovarjal s sedanjimi lastniki, ki še vztrajajo in sem jim dal predlog. Naredila bi se rampa, kjer bi bil pri Apolonu, še nižje dol, vstop – dve uri parkiranje in pri Hočevarjevem trgu izstop. Popoldne pa bi se promet sprostil.

Dušan Šiško ali Janez Kerin?

477 glasov razlike

V 1. krogu županskih volitev se je v Krškem za župana potegovalo šest kandidatov in v zgodovini krških volitev še ni bilo tako izenačenih rezultatov. V 1. krogu pred dvema tednoma je največ glasov (2.413) dobil Dušan Šiško, med drugouvrščenim Janezom Kerinom (1.936 glasov) in Alešem Zorkom (1.838) je bilo 98 glasov razlike, četrti Iztok Starc je za Zorkom zaostal še za 150 glasov (1.688). V 1. krogu letošnjih volitev je imelo pravico glasovanja 20.966 volilk in volilcev, skupaj je glasovalo 9.855 volilcev.

1998 - ko so v Krškem nazadnje imeli 2. krog županskih volitev

Nazadnje je bilo podobno napeto na lokalnih volitvah leta 1998, ko se je za županski položaj prav tako potegovalo 6 kandidatov. V takratnem 1. krogu je od 22.122 volilnih upravičencev (1.156 manj kot v prvem krogu letošnjih volitev) glasovalo 13.461 volilcev (volilna udeležba je bila 60,8 %). Danilo Siter je pred 24 leti dobil 4.233 glasov (32,35 %), Franc Bogovič 3.834 (29,30 %), Peter Žigante 2.863 (21,88 %), več kot 1000 glasov je prejel še Jožef Habinc (1.101 glas in 8,41 % vseh oddanih glasov). 

Soočenje Šiško Kerin - ePosavje TV

47 % volilna udeležba v 1. krogu. Kakšna bo tokrat?

Če je bila na županskih volitvah leta 1998 volilna udeležba več kot 60-odstotna, je ta v naslednjih letih padala in padala. Na županskih volitvah 2006 je ob zmagi Bogoviča v 1. krogu ta bila 53,38 % - v prvem krogu letošnjih volitev je bila okrogli 47 %. To bo sicer še četrta zaporedna nedelja, ko se bodo volilke in volilci v občini Krško odpravili na volišče. In doslej je bila najvišja volilna udeležba v občini Krško v 2. krogu predsedniških volitev, ko je glasovalo 10.837 volilk in volilcev. Udeležba je bila 50,89%.

Zadnji soočenji pred 2. krogom županskih volitev

V četrtek, 1. decembra, smo na soočenje povabili kandidata za župana Mestne občine Krško Dušana Šiška in Janeza Kerina, v petek bomo v živo soočili kandidata za župana občine Brežice Ivana Molana in Igorja Zorčiča. 

(!) V ŽIVO Na ePosavje TV in ePosavje.com

Soočenji bosta v četrtek in petek, 1. in 2. decembra, ob 19. uri na televiziji ePosavje TV, spletnem mestu ePosavje.com ter na našem Youtube kanalu in Facebook strani.

krško
volitve
eposavje tv

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja