Skip to main content
V Posavju 5.8° C Sreda, 24. 2024
02.12.2022
20:35
Soočenje Ivan Molan - Igor Zorčič
Foto: ePosavje.com
Pred 2. krogom županskih volitev na ePosavje TV in ePosavje.com ste lahko v petek zvečer spremljali zadnje soočenje kandidatov za župana občine Brežice. Kdo bo župan? Ivan Molan ali Igor Zorčič?

Kdo bo župan občine Brežice? Ivan Molan ali Igor Zorčič?

BREŽICE V nedeljo bodo župane dobili še v 47 občinah, v katerih bo za izvolitev potreben 2. krog županskih volitev. V Posavju bodo župane volili v treh občinah, ob krški in kostanjeviški občini bodo na volitve v nedeljo še enkrat odšli v Brežicah. Tam se bosta v 2. krogu za glasove volilk in volilcev potegovala Ivan Molan in Igor Zorčič. 

Soočenje za župana občine Brežice:

Časovnica za lažje spremljanje soočenja:

 • 10:07 Lepo pozdravljeni
 • 10:32 Komentar prvega kroga
 • 15:43 "Jst bi prosu, da me ne prekinjaš"
 • 19:04 O poteku volilne kampanje
 • 21:10 O voilnih računih, plakatiranju in še čem
 • 26:49 "Ne gre samo za tisk, gre za naročanje celih panojev, s katerimi se financira brežiška SDS"
 • 27:09 Brežice in padec schengenske meje
 • 30:00 Romska problematika
 • 36:14 Kako boste poskrbeli za starejše občane?
 • 43:10 Delovanje športnih in kulturnih društev
 • 44:35 "Zavod za šport ni uspel dobiti niti enega projekta z evropskimi sredstvi"
 • 50:15 Brežice 2030
 • 56:24 Zaključni nagovor Ivana Molana
 • 57:34 Zaključni nagovor Igorja Zorčiča

IZ MINUTE V MINUTO:

(19:58) Zaključna nagovora kandidatov

(19:49) Molan Zorčiču: "Bil si eden najbolj nesposobnih poslancev v občini Brežice"

Zaiskrilo se je tudi pri vprašanju črpanja evropskih sredstev, ko je sprva Molan omenil Zavod za šport Brežice in njihovo neuspešno sodelovanje pri evropskih projektih. Zorčič mu je odgovoril, da Zavod za šport izpostavlja zaradi njegovega direktorja, sicer izvoljenega občinskega svetnika na njegovi listi (Ferda Pinteriča, op.p.). In potem se je nadaljevalo ...

(19:42) Šport in kultura

Šport in kultura sta v občini Brežice dobro razviti. V minulih letih se je sicer zgradilo in obnovilo kar nekaj objektov, ki zagotavljajo kvalitetnejše delovanje različnih kulturnih in športnih društev. Kaj pa bi po vašem mnenju bilo možno še izboljšati?

(19:26) Romska problematika

Tako kot v sosednji krški je tudi v občini Brežice težava predvsem pri vključevanju Romov v družbo.

Molan: Romska problematika je širši problem, kot samo vključevanje v družbo. Imamo problematiko Grušč, tam je uradno okli 80-90 Romov. Tam je naša prednostna naloga OPN, da je prostorsko urejeno. Potem delamo OOPN in se moramo dogovoriti s centrom za socialno delo, da bodo Romi od njih odkupili zemljišče. Pri vključevanju Romov je, kar se tiče šole, dodali osebo, ki z njimi dela. Večji problem je disciplina, župani 11 občin smo predali pobudo prejšnjem sestavu, v katerem je bil tudi gospod Zorčič, pa niso reagirali.

Zorčič: Slišali smo same izgovore, slišali smo kaj bi morali narediti. Jaz bom vzpostavil multidisicplinarno komisijo. Problem je, d aotroci, ki ne dajo vrtca skozi, ne poznajo jezika, niso integrirani v družbo. Potem marsikdo od njih osnovno šolo do 6.-7. razred ne dokonča. V OŠ Cerkljah ob Krki je po mojih informacijah v vrtcu en otrok. Po mojem mnenju je rešitev tek na dolge proge.

(19:24) Ivan Molan: "Z ljudmi, ki lažejo v kamero, se ne bom pogovarjal"

Pri temi o članstvu v občinskih odborih se je prvič zaiskrilo med kandidatoma za župana občine Brežice. "Z ljudmi, ki lažejo v kamero, se ne bom pogovarjal," je pred zaključkom točke povedal Ivan Molan. Celoten besedni dvoboj pri tej točki v spodnjem videozapisu.

(19:04) Komentar rezultatov 1. kroga

(18:38) Še dobrih 20 minut do začetka zadnjega soočenja

Le še dobrih 20 minut manjka do začetka našega zadnjega soočenja v sklopu letošnjih lokalnih volitev. Pred prvim krogom smo soočili kandidate za župane v sevniški, krški in brežiški občini, pred 2. krogom v krški in brežiški občini pa smo v goste povabili kandidata z največ osvojenimi glasovi v prvem krogu. V četrtek sta bila pred našimi kamerami kandidata za župana Mestne občine Krško Dušan Šiško in Janez Kerin.

Ponovitev 2. kroga izpred štirih let

2018 Nedeljsko glasovanje bo ponovitev 2. kroga županskih volitev izpred štirih let, ko se je takrat v 2. krogu s 5.150 glasovi uvrstil Molan (49,82 %) in s 2.909 glasovi Zorčič (28,14 %). V 1. krogu pred štirimi leti je v Brežicah na volišča odšel 10.401 volilcev (50,83 %), v drugem krgou še njih 34 več, tako je bila udeležba v drugem krogu 50,98 %. Molan je v 2. krogu dobil 5.685 glasov (54,65 %), Zorčič 4.178 (45,35 %).

2022 Pred slabimi 14 dnevi je ob 10.343 oddanih glasovnicah (58 manj kot v 1. krogu leta 2018) Molan prepričal 4.625 volilk in volilcev (44,92 %), Zorčič je dobil 3.070 glasov (29,82 %), tretja kandidatka Mojca Florjanič pa 2.600 glasov (25,25 %).

V občinskem svetu največ mandatov Svobodi in SDS

V novi sestavi občinskega sveta bodo največ mandatov (8) imeli v Gibanju Svoboda in Slovenski demokratski stranki (SDS), sedem svetnikov ima Lista Igorja Zorčiča in Sonce, po 2 lista Ljudje za ljudi in Socialni demokrati (SD), po enega pa Levica, N.Si in SLS ter Stranka za razvoj občin in krajev (ROK).

Uradne podpore nista dobila, SD pozvali na volitve

Tretjeuvrščena v 1. krogu županskih volitev Mojca Florjanič pred 2. krogom uradno ni podprla nobenega od protikandidatov. So pa brežiški Socialni demokrati, eni od podpornikov Florjaničeve za županjo zapisali, da "kljub temu, da kandidatka Socialnih demokratov Brežice ni uspela s prebojem v drugi krog, vas pozivamo, da se udeležite županskih volitev," so zapisali v pozivu. Javno niso podprli nobenega od kandidatov, zapisali so, "da je odločitev o temu, komu zaupati našo občino preveč pomembna. Ne dovolite, da drugi izberejo namesto vas. Upamo, da vas veliko število volitev ni utrudilo. Še zadnjič letos izkoristite svojo pravico in oddaje glas za naslednjega župana občine Brežice."

Zadnje soočenje pred 2. krogom županskih volitev

V petek ob 19. uri bomo v živo soočili kandidata za župana občine Brežice Ivana Molana in Igorja Zorčiča. 

(!) V ŽIVO Na ePosavje TV in ePosavje.com

Soočenje bo ob 19. uri na televiziji ePosavje TV, spletnem mestu ePosavje.com ter na našem Youtube kanalu in Facebook strani.

brežice
volitve

Pridružite se nam

Poglejte tudi