Skip to main content
Sobota, 2. marec 2024
07.12.2022
22:20
Mojca Florjanič, Igor Zorčič
Grafika: ePosavje.com
V Brežicah še odmeva izjava Igorja Zorčiča za našo televizijo po nedeljskem 2. krogu volitev, da je na teh volitvah prevladal molk nekaterih. Oglasila se je kandidatka za županjo Mojca Florjanič

Ponovitev finala izpred štirih let

BREŽICE Po nedeljskem 2. krogu županskih volitev so Brežičani v ponovitvi "finala" izpred štirih let Ivan Molan - Igor Zorčič nov mandat zaupali dosedanjemu županu. V dneh po volitvah se v Brežicah volilni prah še ni najbolj polegel, v nedeljo je v izjavi "puščice metal" Zorčič, v torek se je oglasila kandidatka iz 1. kroga volitev Mojca Florjanič. A pojdimo lepo po vrsti.

Kako je bilo?

2018 Pred štirimi leti je v 2. krogu na volitve odšlo 10.435 volilk in volilcev (ob 20.479 volilnih upravičencev je bila udeležba 50,98 %), Molan je dobil 5.685 glasov (54,65 % podpore), Igor Zorčič pa 4.178 glasov (45,35%). Na volitvah je 32 volilcev oddalo neveljavno glasovnico.

2022 V nedeljo je med Molanom in Zorčičem izbiralo 9.379 občank in občanov (letos je bilo volilnih upravičencev 20.155, volilna udeležba je bila 46,53 %). Molan je tokrat dobil 4.898 glasov (52,59 %), Zorčič 4.416 (47,41 %). Molan je tokrat dobil 1.115 glasov manj kot pred štirimi leti, Zorčič pa 238 glasov več.

5670 glasov in molk nekaterih

V prvem krogu županskih volitev pred dobrima dvema tednoma so bili v igri trije. Molan je dobil 4.625 glasov (273 manj kot v 2. krogu), Zorčič je v 1. krogu prepričal 3.070 volilk in volilcev, Florjanič pa 2.600 glasov. In potem je prišla četrta zaporedna volilna nedelja, pa 2. krog županskih volitev in Molanova zmaga ter Zorčičev poraz. 

Kaj je po porazu komentiral Zorčič?

Po nedeljskem porazu je Zorčič v komentarju za našo televizijo ePosavje TV imel občutek, "da je na teh volitvah prevladalo to, da so nekateri molčali - tisti, ki so se v 1. krogu zavzemali za nekakšne spremembe, potem pa je očitno prevladala nekakšna druga računica." Še več, dodal je tudi, "da če bi tisti, ki so se zavzemali za spremembe - vsaj deklarativno - bolj aktivni in pozvali svoje volilke in volilce, da gremo na volitve, da spremenimo nekaj v Brežicah, bi bil rezultat lahko bistveno bolj drugačen."

Florjanič: "Notorna laž in mečejo slabo luč"

V torek se je oglasila kandidatka za županjo Mojca Florjanič in na očitke o Zorčičevem "molku nekaterih" pravi, "da so notorna laž in mečejo slabo luč tako na Lokalni odbor Stranke Gibanje Svoboda Brežice in name kot nekdanjo kandidatko v županskih volitvah." Gibanje Svoboda bo v novem sestavu brežiškega občinskega sveta imelo osem svetnic in svetnikov, prav toliko kot Slovenska demokratska stranka, Lista Igorja Zorčiča in Sonce bo tretja najštevilčnejša svetniška skupina s sedmimi mandati. 

"Z nobenim od njiju ni bila sklenjena nobena kupčija"

In zakaj se kandidatka Florjanič ni odločila za javno podporo katerega od kandidatov v drugem krogu? Odločitev je sprejela, kot pravi, "s tehtnim premislekom ter po posvetu z vrhom stranke, lokalnim odborom in osebami, ki so tvorno sodelovali v moji kampanji." In nadaljuje, da sta oba njena protikandidata  po prvem krogu županskih volitev stopila v kontakt z njo ter spregovorila o morebitnih skupnih ciljih in vrednotah. "Z nobenim od njiju ni bila sklenjena nobena kupčija. Izid lokalnih županskih volitev v drugem krogu v Brežicah so torej odločili volilci po svoji lastni volji in prepričanjih," dodaja.

O Zorčičevih preteklih političnih odločitvah

Ob tem je še zapisala, da se kot kandidatka po drugem krogu županskih volitev ni dolžna prikloniti nobeni od strani v drugem krogu. In tudi, da se vrednotam protikandidata Igorja Zorčiča "ni priklonila iz utemeljenih razlogov, ki so posledica njegovih preteklih političnih odločitev, ko je v slovenski politiki sodeloval kot predsednik Državnega zbora in poslanec Državnega zbora Republike Slovenije. Zato bi bila moja podpora, dejansko dejanje proti sami sebi in mojim vrednotam ter ciljem, ki sem jih predstavila svojim volilcem, ko sem jih nagovarjala."

Sporočilo v izvirniku:

Spoštovani, 

moja odločitev, da podam svoje stališče glede dogajanja v zvezi z obtožbami po koncu drugega kroga županskih volitev v našem mestu, je dozorela včeraj, ko so se te, poleg obračunavanj po spletu, pojavile tudi v javnih medijih v obliki izjave kandidata Igorja Zorčiča, ki je županske volitve v drugem krogu  izgubil.

Insinuacije o tem, da je moja in nepodopora Lokalnega Odbora Gibanje Svoboda Brežice kandidatu Igorju Zorčiču v zameno za podžupansko mesto pri županu Ivanu Molanu prinesla njegov poraz na volitvah v drugem krogu, so notorna laž in mečejo slabo luč tako na Lokalni odbor Stranke Gibanje Svoboda Brežice in name kot nekdanjo kandidatko v županskih volitvah.

Čeprav sem volitve v prvem krogu županskih volitev izgubila, sem bila z rezultatom več kot zadovoljna in pot, ki sem jo med volilno kampanjo prehodila, je življenjska izkušnja, ki bi jo z veseljem ponovila. In ja, bila sem začetnica. Popolna. Tudi glede udarcev, ki so že v teku kampanje padali po meni in niso bili niti najmanj prijetni. Kmalu po 20. 11. je postalo evidentno, da zgodba ni zaključena. Pristala sem na podiju nadaljevanja zgodbe, ki se imenuje pričakovanje podpore/nepodpore v nadaljevanju drugega kroga županskih volitev.

Kot kandidatka se po drugem krogu županskih volitev nisem dolžna prikloniti nobeni od strani, ki nadaljujeta drugi krog. Sama se vrednotam protikandidata Igorja Zorčiča nisem priklonila iz utemeljenih razlogov, ki so posledica njegovih preteklih političnih odločitev, ko je v slovenski politiki sodeloval kot predsednik Državnega zbora in poslanec Državnega zbora RS. Zato bi bila moja podpora, dejansko dejanje proti sami sebi in mojim vrednotam ter ciljem, ki sem jih predstavila svojim volilcem, ko sem jih nagovarjala.

Odločitev za javno nepodporo kateremkoli od kandidatov v drugem krogu županskih volitev sem sprejela s tehtnim premislekom ter po posvetu z vrhom stranke, lokalnim odborom in osebami, ki so tvorno sodelovali v moji kampanji. Tako Igor Zorčič kot tudi Ivan Molan sta po prvem krogu županskih volitev stopila v kontakt z mano ter z mano spregovorila o morebitnih skupnih ciljih in vrednotah, z nobenim od njiju pa ni bila sklenjena nobena kupčija. Izid lokalnih županskih volitev v drugem krogu v Brežicah so torej odločili volilci po svoji lastni volji in prepričanjih.

Žalosti pa me, da je rezultat volitev povzročil toliko nestrpnosti in sovražnega govora na račun mene in moje ekipe. Iskreno bi si, tako zdaj kot v bodoče, želela manj "če nisi z nami, si proti nam" miselnosti in več strpnosti, saj sem zastopnica sodelovanja ne glede na ideološko opredeljevanje, temveč glede na kvaliteto predlaganih sprememb. Želim si manj očitkov in več uvidov. In Brežice, resnično verjamem, da zmoremo in znamo drugače! Tukaj in zdaj. In skupaj!

Za konec pa še - iskrene čestitke za ponovno izvoljeno župansko mesto, Ivan Molan. Želim si, da uresničite vse obljube, ki ste nam jih v svoji kampanji tudi predstavili. Moje vodilo še naprej ostaja enako. Želim si sprememb, za katere se bom v občinskem svetu s skupino Gibanje Svoboda tudi borila. Prav tako čestitke Igorju Zorčiču za odličen volilni rezultat in vse dobro v Občinskem svetu naprej tudi njemu.

Lep pozdrav,
Mojca Florjanič

brežice
politika

Pridružite se nam

Poglejte tudi