Skip to main content
Sobota, 30. september 2023
01.09.2022
11:30
Volitve v Posavju 2022
Grafika: ePosavje.com
Kot da letošnje poletje že ni bilo dovolj vroče in sušno, nas na lokalni sceni čaka še bolj vroča in zanimiva politična jesen. Kdo, kaj in kako pred letošnjimi lokalnimi volitvami v Posavju?

Lokalne volitve 2022 v Posavju

Lokalne volitve, na katerih v Sloveniji volimo župana in člane občinskega sveta, so na štiri leta. Letos bo prvi krog županskih volitev v nedeljo, 20. novembra, drugi pa 14 dni kasneje, v nedeljo, 4. decembra. Slabe tri mesece pred prvo volilno nedeljo že lahko zapišemo, da bodo letošnje volitve vsaj v dveh naših občinah drugačne od doslej poznanih. V krški in kostanjeviški občini bomo dobili nova župana - v krški občini dosedanji župan ne bo več kandidiral, v kostanjeviški pa so se od dosedanjega župana nedavno žal poslovili. Kako je bilo na volitvah leta 2018? Kaj lahko pričakujemo od letošnje predvolilne kampanje?

Kako je bilo pred štirimi leti?

Pred štirimi leti so v Posavju drugi krog županskih volitev imeli le v občini Brežice. Tam je bila volilna udeležba v prvem krogu 50,83 %, nekaj višja (50,98 %) je bila v drugem krogu. V občini Krško je na volišča odšlo 47,14 % vseh volilnih upravičencev, v Kostanjevici na Krki 68,84 % in v občini Sevnica 37,94 %. Nizka volilna udeležba v Sevnici je bila tudi posledica dejstva, da Srečko Ocvirk ni imel protikandidata. 

Udeležba na lokalnih in parlamentarnih volitvah

Ko primerjamo udeležbo na lokalnih volitvah 2018 in udeležbo na predčasnih volitvah istega leta, večjih odstopanj ni bilo. V Brežicah so na predčasnih parlamentarnih volitvah tedaj zabeležili 45,23-odstotno udeležbo, v Krškem se je omenjenih volitev udeležilo 47,69 % in v Sevnici 50,94 % vseh volilnih upravičencev. A da bi se tudi na letošnjih lokalnih volitvah ponovila udeležba z aprilskih parlamentarnih volitev, na katerih je slavilo Gibanje Svoboda, je zaradi drugačnih okoliščin pred parlamentarnimi volitvami težko verjetna.

Kdo s kom?

Kot že rečeno, bodo letošnje županske volitve od dosedanjih drugačne (najmanj) v dveh občinah, kjer bodo zagotovo dobili nova župana - najkasneje 4. decembra v krški in kostanjeviški občini.

Cesta krških žrtev odprta za promet, 26. maj 2022

Krško

V Mestni občini Krško bodo dosedanjega župana Mirana Stanka, prvič je bil izvoljen za župana marca 2012, po desetih letih skušali zamenjati (vsaj) trije. Doslej so svojo kandidaturo za župana javno najavili Iztok Starc (s podporo stranke SLS - o morebitni podpori drugih strank bo več znanega na četrtkovi javni predstavitvi kandidature), Janez Kerin (neodvisni kandidat s podporo Društva Modra smer) in Dušan Šiško (župansko kandidaturo je najavil konec maja ob svojem izstopu iz stranke SNS). A omenjeni trije bodo skoraj gotovo dobili še družbo, v določenih krških krogih se neuradno omenja ime Aleš Zorko (nenazadnje so njegovo ime omenjali tudi pred zadnjimi lokalnimi volitvami, a potem kandidature ni bilo).

Rezultati zadnjih volitev

V prvem krogu zadnjih lokalnih volitev je s 53,57 % oddanih glasov (5.410 glasov) zmagal Stanko, Dušan Dornik (3.360 glasov) je dobil 33,27 %, Božidar Resnik (905) je dobil 8,96 % glasov, Aleš Suša (424) pa 4,20 % podpore.

Brežice

Brežice

V Brežicah bomo letos videli ponovitev zadnjih lokalnih volitev. Ivan Molan (SDS) in Igor Zorčič bosta, če se izrazimo po nogometno, odigrala drugi polčas. Molan v novo župansko tekmo vstopa po 17 letih županovanja v občini Brežice, Zorčič v igro prihaja po krajšem premoru s funkcije predsednika Državnega zbora Republike Slovenije. Mojca Florjanič je tretje ime, ki je zaokrožilo po brežiških ulicah, a še brez uradne potrditve in najave. A bo po naših informacijah kandidirala s podporo treh koalicijskih strank. Če bo edina kandidatka ob dvojcu Molan - Zorčič, bo znano v naslednjih tednih.

Rezultati zadnjih volitev

Molan je v prvem krogu zadnjih volitev prejel 5.150 glasov (49,82 %), Zorčič 2.909 (28,14 %), preostali trije kandidati pa skupaj manj kot Zorčič - Matija Kolarič (SD) je prejel 950 glasov (9,19 %), Peter Dirnbek (Levica) 705 glasov (6,82 %) in Andrej Gerjevič 624 (6,04 %). V drugem krogu so se glasovi nato prerazporedili, Molan je postal župan s 5.685 glasovi (54,65 %), Zorčič je kot kandidat stranke SMC tedaj dobil 4.718 glasov (45,35 %).

Sevnica, prejemniki priznanj

Sevnica

Če na zadnjih županskih volitvah Srečko Ocvirk ni imel protikandidata (kandidature sicer javno še ni naznanil), ga bo imel na letošnjih volitvah. In dobil bo vsaj enega, kot kaže v času nastanka tega zapisa na zadnji avgustovski dan. Po 14 letih županovanja, Ocvirk je župan od leta 2008, drugačno videnje in vodenje občine napoveduje Aleš Žibert. Nekdanji prodekan Študentskega sveta Fakultete za gradbeništvo na Univerzi v Mariboru bo svojo kandidaturo pod sloganom "Naprej, Sevnica! Priložnost za vse." predstavil v ponedeljek.

Rezultati zadnjih volitev

Na zadnjih lokalnih volitvah v Sevnici je Srečko Ocvirk ob 37,94 % udeležbi in 5.527 glasov dobil 5.038 glasov podpore - 672 manj kot ob izvolitvi na volitvah v letu 2014, ko je prav tako slavil v prvem krogu, le da je imel takrat tri izzivalce, Janeza Šerjaka, Stanislava Kranjca in Jožefa Roštoharja.

Kostanjevica na Krki

Kostanjevica na Krki

Letošnje lokalne volitve bodo posebne tudi v najmanjši posavski občini. V Kostanjevici na Krki bodo po prehitrem slovesu dolgoletnega župana Ladka Petretiča izbirali novega župana ali županjo. Na zadnjih volitvah je v Kostanjevici na Krki podporo med volilci iskalo največ kandidatov v štirih posavskih občinah. Doslej javno objavljene kandidature še ni bilo, občino po smrti Petretiča vodi dosedanji podžupan Robert Zagorc. Zagorc je bil s podporo volilcev sicer Petretičev predlagatelj.

Rezultati zadnjih volitev

Nekdanji kostanjeviški župan je na volitvah v letu 2018 prejeli 758 glasov (53,46 %), Andrej Božič je prepričal 211 volilk in volilcev (14,88 %), Andrej Rajar 189 (13,33 %), že omenjena Vesna Hrovat 111 (7,83 %), Žan Colarič 93 (6,56 %), Marjan Jerele 35 (2,47 %) in Andrej Kerin 21 (1,48 %). Le Kerin in (tudi žal že pokojni) Jerele sta na volitvah sodelovala s podporo političnih strank, ostalih pet pa s podporo volilcev. 

Katere teme bodo v ospredju?

Zdi se, kot da se pred letošnjimi lokalnimi volitvami znova sprašujemo oz. še vedno iščemo odgovore na vprašanja, o katerih smo razmišljali pred štirimi leti. Nekatere od njih imajo še precej daljšo brado. Ne trdimo, da se ni nič premaknilo, vendar se pri recimo jim pomembnejših temah, pri katerih ima v rokah škarje in platno večinoma država, izmenično prižigata zelena in rdeča luč. Za katere teme gre? Poglejmo po občinah.

KRŠKO 'Večni' temi sta povezani z energetiko – izgradnja odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov in drugi blok jedrske elektrarne – tretja pa je bazen. Kaj bo z Vipapom, nekoč največjim zaposlovalcem v občini, ki je danes v prisilni poravnavi? Kaj bo z zaposlenimi?

BREŽICE Ena pomembnejših tem v občini je izgradnja hidroelektrarne Mokrice in s tem sklenitev verige elektrarn na spodnji Savi. Druga tema je bližina meje s Hrvaško in s tem povezani nezakoniti prehodi državne meje.

SEVNICA Odprtih je nekaj infrastrukturnih projektov – obnova mostu čez Savo, izgradnja mostu na Logu in podvoza v Boštanju. Negotova je usoda sevniškega atletskega stadiona, njegova gradnja je zaradi nepredvidljivega zemljišča med Prvomajsko ulico in Drožanjsko cesto zastala.

Pred volitvami soočenja na ePosavje.com in ePosavje TV

Že zdaj lahko napovemo, da bomo pred lokalnimi volitvami na naših platformah - pa naj bo to spletna stran ePosavje.com, televizija ePosavje TV, na Facebook strani ali na Youtube kanalu ePosavje TV - pripravili več lokalnih vsebin z dogajanja pred volitvami. Vrhunec bo v tednu pred volitvami, ko bomo pripravili soočenja kandidatov v treh posavskih občinah.

politika
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Poglejte tudi