Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
05.12.2022
13:20
Janez Kerin
Foto: ePosavje.com
Kdo je novi župan Mestne občine Krško? V 2. krogu sta se pomerila Dušan Šiško in Janez Kerin. V nadaljevanju spremljamo razvoj dogodkov v občini Krško.

IZ MINUTE V MINUTO:

Kdo je novi župan Mestne občine Krško? JANEZ KERIN

Iz zmagovalnega tabora

(22:47) Kaj je po zmagi povedal Janez Kerin?

"Vesel sem, da smo uspeli narediti dobro delo. Srečen sem za ekipo, ki stoji za mano in me je ves ta čas podpirala. To je naša skupna zmaga. Občutki so nepopisni, občutki sreče, občutki nagrade našega dela. Najlepša hvala vsem volilkam in volilcem, da so si danes kljub deževnemu dnevu vzeli čas in nas počastili s tem, da so obkrožili glas za njihovega bodočega župana, zdaj župana Mestne občine Krško," je v prvem odzivu po dokončnih rezultatih povedal Janez Kerin.

"Obljubim, da jih ne bom razočaral"

"Zahvalil bi se vsem občankam in občanom, da so zaupali vodenje Mestne občine Krško meni, Janezu Kerinu. Iskrena hvala, obljubim, da jih ne bom razočaral in da bom naredil vse, kar je v moji moči, da bomo to občino popeljali v dobre čase in da bo dobrobit za vse občanke in občane. Vesel sem, presenečen sem. V končni fazi ne najdem pravih besed in izrazov o mojih občutkih po naporni kampanji, ki je bila tudi prijetna. Družil sem se z ljudmi, uspelo mi je nekaj, kar pred letom in pol nihče od nas ni pričakoval. Zahvaljujem se tudi svoji ekipi, ki je to leto in pol garala, delala za to, da smo danes tukaj in da se lahko poveselimo in da so ljudje, naši občani, sprejeli tako modro odločitev in so me izvolili za župana Mestne občine Krško," je komentiral Kerin.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

O nizki volilni udeležbi

Nizko volilno udeležbo je Kerin pripisal temu, da je bila to že četrta volilna udeležba. "Ljudje so nasičeni odhodov na volitve, to je očitno tudi vplivalo na tako udeležbo. Tako da ne vidim drugega razloga, zakaj ne bi prišli danes na volišče razen te obremenjenosti in slabega vremena."

(22:45) Odzivi iz Krškega

(21:41) Mitja Valentinc: "Rezultat je odličen"

Pred našim mikrofonom smo gostili tudi predsednika društva Modra smer. Mitja Valentinc je povedal, da je rezultat odličen. "Zadovoljni smo, rezultat je plod trdega dela velike ekipe z veliko angažmaja in aktivacije zelo veliko ljudi različnih profilov. Vsak je nekaj prinesel v ta mozaik in res pika na i je Janez, ki je definitivno zelo dober kandidat in smo v društvu počaščeni."

"Janez iskren, neposreden, študiozen, prebere stvari"

In kakšen je Janez Kerin? Valentinc pravi, "da je Janez iskren, neposreden, študiozen, prebere stvari, nikoli ne igra na prvo žogo, vse premisli. V tej kampanji je bil on tisti, ki je umirjal žogico in zato mislim, da smo imeli zelo lepo in umirjeno kampanjo brez umazanih stvari. Kar nam pa daje zelo dobro popotnico za sodelovanje za naprej, da se lahko ukvarjamo z vsemi."

(21:32) Dušan Šiško po županskih volitvah

"Krčani so pokazali, koga si želijo imeti za župana"

"Najprej se zahvaljujem volilkam in volilcem, da so mi zaupali toliko glasov - še več kot v prvem krogu. Čestitam Jankotu. Pač, Krčanke in Krčani so pokazali, koga želijo imeti za župana in pri tem nimam kaj. Kakor sem že govoril, ko sem dal izjavo - štartamo iz nič in kaj bo, bo," je odgovoril Šiško. In kako komentira volilno udeležbo? "Že zjutraj sem vam rekel, da bo sigurno manjša, kot je bila v prvem krogu. Tudi malo se pozna deževno vreme in vse skupaj."

"Če bodo poklicali, se bomo mogoče lahko zmenili"

In kako bodo sodelovali z novim županom? "Lejte, sodelovali bomo, ampak nas mora poklicati. Ne bomo mi šli do njega. Med 1. in 2. krogom se nismo pogovarjali z nobenim, razen z gospodarstveniki in ki so nam namenili tudi podporo. Z drugimi strankami se nismo. To kar so vseskozi govorili, da smo se dobivali s SLS-om dvakrat na dan, to so bile same laži. Na njih je zdaj kocka. Če bodo poklicali, se bomo mogoče lahko zmenili. Če ne bodo poklicali, mi ne bomo rinili k njim," dodaja Šiško.

(21:19) Kaj bo prva vsebinska naloga novega župana?

Na naše vprašanje, kaj bo Kerinova njegova prva vsebinska naloga, ki se jo bo lotil kot novi župan, je odgovoril, da se bo vsedel z ljudmi, s katerimi so največ delali in s katerimi so skupaj sestavljali program. "Pričakujem posamezne telefonske klice od ostalih strank, tudi neodvisnega kandidata, ki so se uvrstili v občinski svet, da se bomo začeli pogovarjati in delati dobro za naše občanke in občane," dodaja.

"Sodelovanje je odprto z vsemi, ki imajo sorodne programske vsebine"

Kakšno sodelovanje napoveduje z ostalimi strankami? "Sodelovanje je odprto z vsemi, ki imajo sorodne programske vsebine. Tukaj ne vidim nobenih težav in nisem človek zamere. Delali bomo za dobrobit občank in občankom. Jutri se začne nova borba za naslednji mandat, tako da ne vidim tukaj nobenih težav." In koga si Kerin želi v koaliciji? "Eno so želje, eno je pa realnost. Želim si tiste, ki bodo delali dobro za naše občanke in občane. Res, čisto odkrito." Ali bo Kerin poklicni župan, se bo odločil v prihodnjem tednu. 

Kdo bo direktor/-ica občinske uprave?

"Imam izbrano ime in priimek tiste osebe, ki jih najbolj zanima, funkcijo direktorja, direktorice občinske uprave. Moram se z njo vsesti, imava dogovor, da se sestaneva in da dorečeva, potem pa bo šlo to ime v javnost," še odgovarja. Na naše podvprašanje, ali ima tudi v mislih že podžupane pa, da je nov na političnem parketu. "Podžupani gredo iz vrst tistih strank, ki bodo v koaliciji in ki bodo najbolj sodelovale, ki bodo najbolj programski in vsebinski, da bomo lahko delali naprej." O imenih podžupanov zaenkrat še ni razmišljal.

Dušan Šiško, Janez Kerin

(20:58) JANEZ KERIN JE NOVI ŽUPAN MESTNE OBČINE KRŠKO

Po vseh preštetih glasovnicah je jasno. Janez Kerin je novi župan Mestne občine Krško. Ob 38,74 % volilni udeležbi je prejel 55,16 % glasov (4.459), njegov protikandidat Dušan Šiško je dobil 44,84 % glasov (3.625).

(20:40) Le še čudež mu lahko izmakne zmago

Janez Kerin ostaja v prednosti tudi po 90,57 % preštetih glasovnicah in ima pred Dušanom Šiškom 633 glasov prednosti in mu le še čudež lahko izmakne zmago. V teh trenutkih bo v svojem štabu v Kavarni Lilija v Leskovcu pri Krškem podal prvo izjavo medijem.

Kerin v Cvetličarni Lilija

(20:27) 79,68 % - Kerin ostaja v prednosti

Janez Kerin po skoraj 80 % preštetih glasovnicah ostaja v prednosti pred Dušanom Šiško. Kerin ima zaenkrat 3.310 glasov (55,19 %), Šiško 2.687 (44,81 %).

(20:16) 63,54 % - Najbolje kaže Kerinu

Po 63,54 % preštetih glasovnicah v Krškem najbolje kaže Janezu Kerinu. Ob 34,08 % volilni udeležbi ima Kerin zaenkrat 53,79 % glasov (2.432), Šiško je zaenkrat dobil 2.089 glasov (46,21 %).

(19:00) To sta nam dopoldne povedala Dušan Šiško in Janez Kerin

Šiško: "Verjamem v zmago"

V 1. krogu županskih volitev v Mestni občini Krško je največ glasov (2.413) osvojil Dušan Šiško. Ko smo ga na njegovem volišču poprosili za komentar današnjega dogajanja, pravi, da je danes dan D. "Verjamem v zmago. Po pogovoru, ko sem zadnjih 14 dnih hodil naokoli in smo se družili s krajani in občani, so vsi pozitivno govorili," pravi Šiško. V volilni kampanji pravi, da ni bilo polen pod nogami.

"Volilci so se več ali manj odločili že prej"

"Kampanja je bila dolga, sploh zadnjih 14 dni. Ocenjujem, da bi lahko bil 2. krog po enem tednu, ne da se čaka 14 dni. Kajti volilci so se več ali manj odločili že prej. Ker sem v prvem krogu zmagal, verjamem, da bom tudi sedaj dobil dovolj glasov. Je pa vse odvisno od volilne udeležbe," dodaja.

"Vse bo odvisno od volilne udeležbe"

In kakšna volilna udeležba bo po njegovem? "Danes je deževen dan. Če bi bil sončen dan, bi jih morda tudi več šlo na volišča kot ponavadi." Šiško ocenjuje, da bo volilna udeležba "tam nekje do 40, nekje med 40 in 45 odstotkov maksimalno. Prvi krog je bil 47-48."

Kerin: "Okolica je bolj vznemirjena od mene"

Tudi drugouvrščeni kandidat za župana Mestne občine Krško v 1. krogu volitev Janez Kerin nam je po oddaji glasovnice povedal, da je danes dan D. "Danes volimo, v Krškem bomo zagotovo dobili novega župana. Upam in prepričan sem, da se bo to izteklo najboljše zame in bom postal župan, ki bom s ponosom opravljal to funkcijo." Deževen dan bo Kerin preživel v krogu družine, nedelja bo namenjena počitku in zvečer pričakovanju rezultatov.

"Dobro delo se z dobrim nagradi"

Na vprašanje, če je kaj vznemirjen pred večerno razglasitvijo rezultatov, pa odgovarja, da je okolica bolj vznemirjena. "Seveda nisem čisto miren. Naredili smo dobro delo, delali smo veliko in upam, da bo rezultat pozitiven, ker se dobro delo z dobrim nagradi in mislim, da bodo ljudje to znali nagraditi moje zalaganje, moje delo in bodo v meni prepoznali tisto osebo, ki jim bo prinesla nadaljni razvoj v naši mestni občini," dodaja.

O kampanji? "V zadnjem dneh malenkostno izpod nivoja"

Tudi Kerin ocenjuje, da je bila kampanja dolga. "Niti ne toliko naporna, ker se rad družim z ljudmi. Rad imam ljudi, rad imam druženje." Kampanja je bila v zadnjih dneh po njegovem "malenkostno izpod nivoja, katerega sem pričakoval. Poskušal sem s svojim odnosom in s svojim nivojem modrega odločanja, modrega sporočanja našim volilkam in volilcem moje poslanstvo, moje delo, moj pogled na prihodnost. Za ostale zadeve pa težko komentiram," je zaključil Kerin.

krško
volitve
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja