Skip to main content
Četrtek, 7. december 2023
13.11.2022
09:03
Goran Rovan
Foto: arhiv ePosavje
Saj še niste pozabili, kako so na četrtkovem soočenju na TV Slovenija kandidate za župana Mestne občine Krško vprašali, kdo je po njihovem najbolj zaznamoval zgodovino Krškega?

Zadnja odjava

Če pa ste slučajno že pozabili, kratka osvežitev spomina. Na soočenju kandidatov za župana Mestne občine Krško na drugem programu Televizije Slovenija so kandidatka in kandidati na vprašanje, katera zgodovinska osebnost je najbolj zaznamovala Krško, izpostavili štiri imena. Jurij Dalmatin, Adam Bohorič, Vladimir Pfeifer in Primož Trubar. Le dan potem smo lahko na prvem programu taiste televizije videli (vsaj na televizijskem zaslonu in z modrim mikrofonom RTV Slovenija žal zadnjič) še peto ime. Goran Rovan.

"Zagotovo bo takšnih in drugačnih dogodkov ta konec Martinovega tedna povsod po Sloveniji res obilo. Jaz se s tem prispevkom od vas po 38 letih dela kot dopisnik Televizije Slovenije za Posavje poslavljam in vas lepo pozdravljam. "Pa srečno," bi rekli v Zasavju, od koder bo poslej v posavske kraje prihajala dopisniška ekipa s Sašo Kisovec in Gregorjem Naglavom."

Zadnja odjava Gorana Rovana v prispevku o zorenju penin v Kostanjeviški jami - TV Slovenija, 11.  november 2022

13.694 dni

S televizijskih zaslonov se je s petkovim prispevkom o zorenju penine v globinah Kostanjeviške jame poslovil posavski dopisnik TV Slovenija Goran Rovan. Človek devetih življenj in človek, ki je "obrnu igrco", kot bi rekli v mladinskem žargonu. "Čeprav sem se že zelo zgodaj odločil, da bom novinar, si nikoli nisem želel delati na televiziji. Ker pa se zarečenega kruha največ poje, sem se na Televiziji Ljubljana tudi redno zaposlil," je o svojem delu zapisal v spletnem življenepisu. Po 13.694 dneh dela - Rovan se je redno zaposlil na televiziji Slovenija 15. maja 1985 - je v petek, 11. novembra, prebral zadnjo odjavo in vse gledalce lepo pozdravil. 

Od vojne za Slovenijo prek Kališovca ...

Rovan je v Posavju pokrival tematike od gospodarstva, politike, kulture do športa. S svojo pojavo na dogodkih je (bil) skoraj pa kot institucija. Če je prišel, je to bil Dogodek. Dogodek, ki je nekaj veljal. Bil je tam, kjer je bilo potrebno. Pa tudi ne. Poročal je s posavskih in dolenjskih bojišč v vojni za samostojno Slovenijo, konec maja 1993 so ju s takratnim snemalcem Jožetom Grajžlom za talca vzeli krajani Kališovca pod Bohorjem, ko sta želela preveriti mnenja občanov o tedaj aktualni lokaciji za gradnjo odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov. Ugrabitev se je končala v večernih urah z izjavo takratnega državnega sekretarja za energetiko Borisa Soviča, da "na področju občin Krško in Sevnica ne bo odlagališča NSRAO in ne terenskih raziskav."

... hoje (dobesedno) po meji ... 

No, septembra 2001 sta se z Gražjlom znova znašla na meji. Tokrat dobesedno. S službenim avtomobilom sta, tako Rovan opisuje v svojih spletnih spominih, "nevede prečkala mejo s Hrvaško pri kraju Kalin. Snemanje prispevka o meji med državama in o trenutno precej pestrem spremljajočem dogajanju ob njej jima je preprečila hrvaška obmejna policija: aretirala ju je in ju odpeljala v Samobor pred sodnika za prekrške."

Rovan, NEK, 2006

Obisk prve Janševe vlade v Nuklearni elektrarni Krško, junij 2006, Foto: arhiv ePosavje

... do Zadnjega spusta in "pezjona"

In potem je prišel 3. julij 2008. Zadnji spust po Savi. "V katerem sem čudežno preživel in potem še reševal ponesrečence, nisem pa o tem poročal kot novinar," piše v svojih spominih. Rovan je z Jožetom Grajžlom postavil tudi temelje prvi krški televiziji, ki je delala eno leto na kabelskem sistemu in sicer od junija 1992 do junija 1993. Oddaja Posavski mozaik je bila na sporedu vsak teden, se spominja v spletnih zapisih. Lahko bi rekli, da so nekdanji Krški kanal, pa potem TV Krško in Ansat TV prehodniki današnje naše televizije ePosavje TV. 

Knjiga, ki se piše sama

Če kdo in če kdaj, potem je Goran zdaj priložnost, da spomine 40 let ustvarjanja s kamero in fotoaparatom spraviš v knjižno obliko. In če kaj, s fotografijami iz bogatega fotoarhiva gotovo ne bo težav. Predvsem pa - ti uživaj v pezjonu, mi pa te bomo pogrešali na terenih. 

krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja