Skip to main content
V Posavju -1.2° C Sreda, 2. december 2020
23.10.2019
12:35
Grafika: ePosavje
Sezona nabiranja kostanjev se počasi zaključuje. Količina nabranih jesenskih dobrot se razlikuje od gozda do gozda, Posavce pa smo vprašali, ali imajo raje pečene, ali kuhane. In tu so odgovori.

Posavci smo za pečene

Kje v Posavju je največ kostanja? Ponujamo vam nekaj lokacij

Pečete ali kuhate?

Na našem instagram profilu @eposavje smo v petek povprašali naše sledilce o njihovih kostanjevih navadah in rezultati so bili zanimivi. Tako vas je kar 95% vprašanih odgovorilo, da imate kostanje raje pečene, le preostalih 10 vprašanih je odgovorilo za kuhano izvedbo te jesenske sladkarije.

Vrečka ali košara?

Na vprašanje, ali obiščejo gozd s košaro ali vrečko, smo prejeli 170 odgovorov, do tega jih je 147 potrdilo košaro, preostalih 23 pa seboj raje odnesejo vrečko. Ob tem je bil zgovoren podatek tudi ta, da je večina glasovalcev kostanj nabirala v gozdu, le nekateri so ponj šli v trgovino.

In kje jih nabirajo najraje?

In vsi imamo svoje najboljše lokacije za kostanje. Nekje so bili zreli že ob koncu septembra, spet višje v hribih so, v primerjavi z ostalimi točkami po Posavju, kostanjeve ježice zamujale tudi po 14 dni in več. Med odgovori sta največkrat izpostavili lokacije, kot so Libna, Trška Gora, Cirnik, Brunk, Bohor, Dobeno, Bizeljsko, Planino pri Podbočju in Pečice. A kje točno? Ja, mikrolokacije so pa največkrat skrbno shranjena skrivnost.

(bš)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam

Novice iz Posavja