Skip to main content
V Posavju 13.5° C Petek, 26. 2024
04.10.2019
12:55
Foto: Ansat TV
V Mestnem muzeju v Krškem so dopolnili razstavo 80. so bila leta v Krškem. Več v prispevku iz TV oddaje Posavski tednik na posavski televiziji Ansat TV.

Dopolnitev razstave z gradivom iz začetka aprila 1986

KRŠKO Razstavo 80. so bila leta … v Krškem, ki je odprta od lanskega leta, so že večkrat dopolnili, zadnja dopolnitev pa prikazuje organiziranost mladine in delo mladinske organizacije s poudarkom na XII. Kongresu Zveze socialistične mladine Slovenije, ki je med 4. in 6. aprilom 1986 potekal v Krškem

Pred in po XII. Kongresu Zveze socialistične mladine v Krškem

Dopolnitev razstave 80. so bila leta … v Krškem prikazuje čas pred in po XII. Kongresu Zveze socialistične mladine v Krškem. Poudarek je bil na mladinski kulturi, pa tudi na zavzemanju za varstvo človekovih pravic, veliko se je govorilo o okoljski problematiki in civilnem služenju vojaškega roka.

80. so bila leta ... v Krškem

"Nov pogled na ZSMS kot tisti del politike, ki je odpiral tudi problematične teme"

Helena Rožman iz Mestnega muzeja Krško in soavtorica razstave pravi, da je ta krški kongres odprl tudi nov pogled na ZSMS kot tisti del politike, ki je odpiral tudi problematične teme.  Rožmanova je ob tem izpostavila, kako široko so bile vključene mladinske organizacije znotraj občine pri sami pripravi kongresa. "Ko je sam kongres potekal, je bil en del ta, ki je potekal v dvorani - plenarna zasedanja, razprave v veliki dvorani takratnega Delavskega doma Edvarda Kardelja. Izjemno bogato dogajanje pa je potekalo na ploščadi pred domom na Trgu Matije Gubca."

Na osrednjem dogajanju na trgu so se predstavile zasedbe iz različnih plasti kulture – gledališčniki, glasbeniki, prihajali so iz celotnega slovenskega prostora. "Recimo gledališče Ane Monroe, zasedbe iz Maribora, Ljubljane, Same babe spremljamo tudi na posnetku iz arhiva RTV Slovenija," pove soavtorica razstave.

Prisotne so bile tudi lokalne zasedbe. "Nekatere so bile tudi že znane, npr. Gastr'bajtr's," dodaja.

Razstava je odprtega tipa

Poudarek tokratne dopolnitve je bilo torej področje mladinske kulture, kar je v pogovoru s soavtorico razstave Heleno Rožman na dopolnitvi predstavil takratni predsednik občinske konference Zveze socialistične mladine Slovenije ter član organizacijskega odbora in predsedstva XII. kongresa ZSMS Anton Petrovič. Razstava je zdaj bogatejša za vitrino, v kateri je na ogled nekaj gradiv, ki so bila izdana ob mladinskem kongresu.

Na ogled bo predvidoma do 8. februarja 2020

Razstava 80. so bila leta … v Krškem je odprtega tipa, saj bodo predmete in pričevanja zbirali ves čas trajanja oz. do predvidoma 8. februarja 2020. Zato k sodelovanju in sooblikovanju razstave še naprej vabijo občane občine Krško.

Ansat TV

posavski tednik
krško
ansat tv
video
kulturni dom krško

Pridružite se nam