Skip to main content
V Posavju 22.3° C Ponedeljek, 29. 2024
07.02.2024
10:11
Foto: Envato Elements
Pred nami je kulturni dan, eden od praznikov Republike Slovenije (RS), ko je primerno izobesiti slovensko zastavo.

Pravilno izobešanje zastave

Bližajoči se praznični dan pa je tudi priložnost, da pravne osebe ter občanke in občane pozovemo k pravilnemu izobešanju tega državnega simbola. Izobešanje zastav namreč določa zakon, v pomoč pa v naslednjih vrsticah povzemamo njegove določbe glede izobešanje slovenske zastave v času državnih praznikov.

Zastava se izobesi ob praznikih v Republiki Sloveniji, in sicer:

  •        na dan 8. februarja, Prešernov dan, slovenski kulturni praznik,
  •        na dan 27. aprila, dan upora proti okupatorju,
  •        na dan 1. in 2. maja, praznik dela,
  •        na dan 25. junija, dan državnosti,
  •        na dan 26. decembra, dan samostojnosti.

Prav je, da zastavo izobesimo tudi 7. junija, ko praznujemo občinski praznik Mestne občine Krško. Izobesimo jo dan pred praznikom in snamemo dan po prazniku.

Treba je poudariti, da zastav ne izobešamo ob dveh državnih praznikih, in sicer 1. in 2. januarja ter 1. novembra, in prav tako ne ob drugih dela prostih dnevih, ki ne štejejo kot državni prazniki: velikonočna nedelja in velikonočni ponedeljek, binkoštna nedelja, na dan 15. avgusta – Marijino vnebovzetje, na dan 31. oktobra – dan reformacije in na dan 25. decembra – božič.

Kako izobesimo zastavo?

Če je zastava izobešena na drogu, morajo biti barve zastave razporejene od zgoraj navzdol po temle vrstnem redu: bela, modra, rdeča; grb mora biti, gledano od spredaj, na levi strani zastave v levem zgornjem delu.

Zastavo moramo pritrditi na drog, ki je postavljen navpično ali pod kotom. Če je drog postavljen vodoravno, je zastava izobešena nezakonito.

Pripenjanje več kot ene zastave na drog je dovoljeno. Če je med njimi zastava Republike Slovenije, je ta na vrhu, vendar pod njo ne sme biti tuje državne zastave, lahko pa je zastava Evropske unije ali zastava občine.

Zakon določa, da je zastava RS je vedno na častnem mestu, kar pomeni:

- če je izobešena poleg še ene druge zastave, mora biti, gledano od spredaj, vedno na levi strani,

- če so tri zastave, je zastava RS v sredini (levo od nje je zastava EU in desno zastava občine),

- če je zastav več kot tri, je prva v vrsti od leve proti desni zastava RS, sledi zastava EU itd., gledano od spredaj,

- če je zastav več kot tri in so razvrščene v krogu ali polkrogu, je zastava RS v sredini kroga ali polkroga.

Zastava je sicer stalno izobešena pred objekti, kjer so prostori državnih ali lokalnih organov, na območju mejnih prehodov, na poslopju predstavništva RS v tujini in na prevoznih sredstvih, ki jih vodja predstavništva uporablja pri opravljanju uradne dolžnosti, na ladjah in na drugih plovilih, z zastavo so označena tudi letala in druga javna prevozna sredstva, ob pogojih in na način, ki jih določajo predpisi. Stalno jo smemo imeti izobešeno tudi doma.

kulturni praznik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja