Skip to main content
V Posavju 21.2° C Četrtek, 2. 2024
30.03.2024
08:20
Foto: Branko Slivšek
V sobotnem večeru je jedilnica leskovške osnovne šole pokala po šivih, saj je bilo potrebno pred začetkom prireditve “Pomlad prihaja” še dopolniti sedežni del za obiskovalce z dodatnimi stoli.

Kulturno društvo Leskovec pri Krškem je pripravilo pozdrav novemu koledarskemu letnem času z glasbo in humornimi gledališkimi prizori ter dvema razstavama.

Ob korepetiranju Estere Cetin je zimzeleno “Med iskrenimi ljudmi” zapela Katja Glas, v drugem delu njunega skupnega nastopa pa še posebej navdušila, ko je bilo moč slišati izjemen, malodane operni razpon glasu domače vokalistke. S tremi odpetimi skladbami je nastopila tudi Nina Berger, ubrano petje najbolj številčne skupine večera pa so pripravile pevke ljudskih pesmi Lastovke z zborovodkinjo Damjano Mlakar, na harmoniki jih je spremljala Klavdija Mirt.

Gledališko navdahnjeni člani društva so pod skrbno taktirko scenarista in režiserja Matije Gorenca nasmejali navzoče, ob tem, ko so na humoren način prikazali izzive sodobnega časa. Ker je jedilnica leskovške šole tradicionalen prireditveni prostor prvega velikega dogodka društva vsakega koledarskega leta, je Gorenc tudi dogajanje spisal tako, da ga je postavil - v šolo.

Ravnatelj (Filip Černelč) se je ukvarjal z beleženjem delovnega časa in iskanjem novih učiteljev, pri tem pa moral iskati ravnotežje med krmarjenjem delovnega procesa tako pri Nadi Mariji (Mirjana Marinčič), ki se, roko na srce, zaradi starosti počasna in zdravstveno načeta, bliža upokojitvi, kot pri mladi Nini Slak (Karmen Sikošek)- ta je s tetovažami po telesu, dolgimi nohti in tudi siceršnjo pojavo vzbujala pozornost in rušila tradicionalno pojmovanje podobe učitelja.

Medtem, ko je bil ravnatelj odsoten, ga je nadomeščal podravnatelj (Luka Žokalj), ki je neuspešno nagovarjal Angelco Müller (Alenka Volčjak), naj se zaposli kot kuharica ali še bolje, ker je nekdanja “gastarbeiterka” - kot učiteljica nemščine, toda vse neuspešno, saj je onapotrebovala le podpis, da lahko dalje prejema socialno podporo za brezposelne. Da je bilo dogajanje še bolj zanimivo, je poštar (Gregor Lekše) šoli s strani ministrstva za digitalno preobrazbo dostavil 200 novih računalnikov - četudi toliko učencev niti nimajo. Skozi uprizoritve aktualnih zadev domačega šolskega in političnega prizorišča so se obiskovalci nasmejali skečem in delili pohvale tudi še kasneje.

Fotogalerija (Foto: Branko Slivšek):

Druženje se je nato v sklepnem delu preselilo v multimedijski center, kjer so se pomešali člani Kulturnega društva Leskovec pri Krškem in publika, ki z redno in številčno obiskanostjo potrjuje, da si kulturnega dogajanja v kraju vsekakor želi. Ob dobrotah izpod pridnih ženskih rok in kozarčku ter klepetu je bila na ogled še razstava skupine za ročna dela, ki deluje v okviru sekcije za ohranjanje kulturne dediščine, na mize pa so dame postavile izdelke  s času primernimi (velikonočnimi) motivi. V razstavi je svoj lasten košček razstave postavila letošnja prejemnica bronaste Prešernove plakete Slavica Koprivnik. Vsa razstavljena dela so požela komentarje občudovanja in spoštovanja z vidika potrebne spretnosti in številnih vloženih ur.

Obenem je na panojih bilo mogoče občudovati tudi motive, ki so jih bodisi v fotografski bodisi v telefonski objektiv ujeli člani leskovškega kulturnega društva kot sodelujoči na razstavi “Cvet pomladi”. Ker so prav cvetovi med prvimi znanilci pomladi, je foto sekcija pripravila prvo avtorsko razstavo tega leta in opomnila na čas, ko se je vredno v hitrem utripu vsakdana ustaviti in si vzeti čas, da zaznamo naravo, ki se prebuja okrog nas. Motive za foto-razstavo so prispevali Branko Slivšek, Klavdija Mirt, Urška Skalicky, Sonja Levičar in Neja Jevšnik.

In četudi smo se naslednje jutro prebudili v belo nedeljsko jutro, je za ustvarjalce in za obiskovalce vseeno - v srcih, pomlad prišla!

Doroteja Jazbec

radeče

Pridružite se nam

Novice iz Posavja