Skip to main content
V Posavju 13.1° C Četrtek, 2. 2024
11.07.2023
13:28
Forma viva 2023
Foto: ePosavje.com
V Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki v mesecu juliju gostijo mednarodni simpozij kiparjev Forma viva 2023. Letos ustvarjata kiparja Tomaž Furlan iz Slovenije in Alem Korkut iz Hrvaške.

Forma viva 2023

KOSTANJEVICA NA KRKI Na letošnji izvedbi mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva sodelujeta Tomaž Furlan iz Slovenije in Alem Korkut iz Hrvaške. Tomaž Furlan se s kiparstvom ukvarja od konca študija. "Moja prva izobrazba je kamnoseška, nadaljeval sem na srednji gradbeni šoli in po nekem radovednem slučaju sem pristal na akademiji, kjer sem doštudiral kiparstvo," pravi o svoji kiparski poti.

Kako je nastala ideja za Furlanovo skulpturo?

In kako je nastala ideja za tokratno skulpturo? "Sama ideja je bazirala na drugem delu besede Forma viva, na življenju. Ena od stvari, ki se dogaja na kostanjeviški forma vivi, je efemernost teh kipov. Les ni večen in najzgodnejši kipi doživljajo zaključek svojega življenjskega cikla. Ob razmisleku sem prišel na idejo, da bi se rahlo izognil ustvarjanju nove forme in da bi ohranil staro formo, formo drevesa - ga razpolovil, zvotlil in v njem, po domače povedano, zabetoniral novo drevo. Nakar bi skozi ta proces razpadanja tega lesa, verjetno tega procesa ne bomo doživeli, bo ta les odpadel in sredica iz drugega materiala, ostala kot spomin na to drevo, ki je nekoč bilo."

"Notranjost skulpture nima egoističnega pomena"

"Večkrat razmišljam o resnici, kakšna bo ta notranjost. Nima egoističnega pomena in glede na kvaliteto lesa, je bom videl. Če smo egoisti in če se nas ne tiče, je potem to čisto vseeno. Vsekakor je ta časovna nota pomembna. Če že nekaj pripravljamo za prihodnost, je prav, da nekaj dobro pripravimo," še dodaja Furlan.

Letošnja Forma viva je 29. po vrsti

Kustosinja Galerije Božidar Jakac Kristina Simončič pravi, da je letošnja Forma viva že 29. po vrsti. "Simpozij poteka od leta 1961 in je potekal neprekinjeno do sredine 80. let. Nato od leta 1998 poteka bienalno na vsaki dve leti," dodaja. Zaključek simpozija bo v soboto, 29. julija, ob 20. uri.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

forma viva
kostanjevica na krki
galerija božidar jakac
video

Pridružite se nam