Skip to main content
V Posavju 10.7° C Ponedeljek, 29. 2024
28.03.2023
17:22
Palček Migetalček
Grafika: ePosavje.com
Novomeščanka Vesna Draginc dve desetletji dela z ljudmi v stiski, predvsem z otroki, ki so bili žrtve nasilja, pa tudi odraslimi in povzročitelji. "Pomembno je, da spregovorimo," pravi avtorica.

Palček Migetalček in čarobni čeveljčki

KRŠKO Avtorica knjige knjige Palček Migetalček in čarobni čeveljčki Vesna Draginc je bila policistka in kriminalistka, zadnjih deset let pa je zaposlena v socialnem varstvu. Zgodbe, ki jih je spremljala, so jo navdihnile, da je napisala pravljico o Palčku Migetalčku s čarobnimi čeveljčki, njegovo sporočilo pa je, da je pomembno, da se zavedamo, da je vedno nekje nekdo, s katerim se lahko pogovorimo.

Pravljica o Palčku Migetalčku in njegovih čeveljčkih

To je pravljica o Palčku Migetalčku s čarobnimi srebrnimi čeveljčki. Kot pove njegovo ime, je živahen, rad raziskuje in je pogumen. "Dejansko pa je tako kot majhno bitje, ko si palčka predstavljamo, nekega dne močnega, ko se skriva, a hkrati je izredno tak topel in in odločen. In na tak način tudi vzpodbuja v zgodbi vsakega izmed nas, da se spregovori," pravi avtorica pravljice.

Navdih v življenjskih zgodbah iz profesionalnega in zasebnega življenja

Vesna Draginc je navdih za knjigo iskala v življenjskih zgodbah, s katerimi se je že srečala ali v profesionalnem ali v zasebnem življenju. "Predvsem pa navdih v tem delu, da je vedno odrešujoče, ko o kakšni stvari spregovorimo, ko najdemo sogovornika, kateremu lahko zaupamo in skozi razne te zgodbe, s katerimi sem se srečevala v svojem življenju ali na svoji profesionalni poti, je bil to predvsem tak navdih, da je vzpodbuda, da se spregovori o raznih situacijah." Čeprav je prvotno namenjeno otrokom, knjiga nagovori male in velike bralce, da se nas odrasle, ko se srečamo v nekih stiskah.

Pomembno je, da spregovorimo

Avtorica ob tem dodaja, da je pomembno, da spregovorimo, da si najdemo pomoč, kar nam pač ustreza. "Različne pomoči imamo, treba je ta korak narediti. Je izredno odrešujoče, kot se to naredi. Zagotovo pa je to, da odrasli pomagamo otrokom, da te stvari ubesedijo in jim nudimo tudi varen prostor z besedo."

Nova knjiga bo predvidoma izšla še letos

Knjiga, ki jo je ilustrirala Nika Langus, je personalizirana, saj otrok v njej skozi celotno zgodbo palčku, barva, čeveljčke. Avtorica je še povedala, da že pripravlja novo knjigo, ki bo predvidoma izšla še letos.

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja