Skip to main content
V Posavju 15.4° C Ponedeljek, 29. 2024
09.04.2024
13:41
Foto: Oliviera Mirković
V naselju Kerinov Grm je potekala prireditev ob svetovnem dnevu Romov.

Obeležujemo ga 8. aprila, vse od leta 1971, ko so v Londonu na prvem svetovnem kongresu Romov sprejeli uradno ime Romi za vse pripadnike tega naroda, sprejeli so svojo zastavo in himno, država Indija pa jih je uradno priznala za svoje nekdanje prebivalce. Po ocenah institucij pri nas živi od 7.000 do 12.000 Romov.

V Posavju Romi živijo v Krškem in Brežicah. Največje romsko naselje je Kerinov Grm v Mestni občini Krško. Tu je potekala tudi prireditev ob svetovnem dnevu Romov.

Prireditev je potekala v organizaciji zaposlenih na projektu Skupaj za znanje Centra šolskih in obšolskih dejavnosti. Na prireditvi so se predstavili otroci, ki obiskujejo večnamenski romski center v naselju in otroci oddelka dvojezičnega pripravljalnega vrtca.

Povabljene in vaščane sta nagovorila podžupan Janez Olovec, ki je na Mestni občini zadolžen za področje dela z Romi in Olivera Mirković svetovalna delavka v vrtcu.

Otroci so pripravili pester kulturni program ter staršem in povabljenim pokazali kaj vse zmorejo. Ob pogostitvi in romski glasbi je preostanek prireditve minil v prijetnem neformalnem druženju.

Fotogalerija (Foto: Olivera Mirković):

romi

Pridružite se nam

Novice iz Posavja