Skip to main content
V Posavju 8.6° C Sobota, 27. 2024
30.07.2021
09:08
Foto: Knjižnica Brežice
Strokovni oddelek knjižnice gosti del zbirke francoskih znamk, poimenovane Marianne. Ustvarili so jo člani filatelističnega krožka na OŠ Bizeljsko in člani Društva zbirateljev Verigar.

Marianne je sinonim svobode in demokracije

Pod vodstvom mentorja Ludvika Divjaka so filatelisti zdaj razstavljene znamke zbirali več let. Ime Marianne je sestavljanka imen Marija (Mati božja) in Ana (Marijina mati). Marianne je od leta 1775 nacionalni simbol Francoske republike. Ikona francoske revolucije je prepoznavna po stožčastem pokrivalu s povešeno konico. Ženska v antičnih oblačilih s frigijsko čepico predstavlja nasprotje monarhiji in je sinonim za svobodo in demokracijo.

Njena podoba se nahaja v grbu vlade francoske države in na uradnih vladnih dokumentih. Upodobljena je tudi na francoskih evrskih kovancih. Prva motiva sta pripravila avtorja Dulac in Gandon, pozneje še Decaris (1960), Cocteau (1961), Cheffer (1967), Bequet (1971), pa Marianne s kokardo (1989) idr.

Znamke so zaradi pogostih ponatisov in mnogih različic izjemno zanimive tudi za zahtevnejše zbiratelje. Od leta 1959 je izdajanje motivov Marianne vezano na predsedniške mandate. Ti imajo pravico o odločitvi izbora posameznega motiva, zato se imenujejo tako po avtorjih kot po predsednikih.

Razstavo je omogočila Občina Brežice.

 

Pridružite se nam

Novice iz Posavja