Skip to main content
V Posavju 3.5° C Nedelja, 28. 2024
25.03.2023
12:12
S premiero lutkovne predstave pozdravili pomlad
Foto: Zeliščarski center JV Slovenije
Ob praznovanju prihoda pomladi, 21. marca, so v Zeliščarskem centru JV Slovenije
v Zagradu v občini Škocjan obeležili in praznovali tudi Svetovni dan lutk.

Lutkovna predstava Čebela Medela

ŠKOCJAN Občina Škocjan in Grajsko lutkovno gledališče Sevnica smo v sodelovanju z društvom "Sonček – društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine" iz Novega mesta, OŠ Frana Metelka Škocjan in Zavodom RS za gozdove v gledališču v gozdu pripravili praznično presenečenje s premiero interaktivne avtorske lutkovne predstave Čebela Medela s spremljevalnim programom. Zbrane sta uvodoma pozdravila gostitelj dogodka, župan Občine Škocjan, g. Jože Kapler, in g. Boris Bogovič iz Zavoda RS za gozdove, vodja OE Brežice.

Fotogalerija (Foto: Zeliščarski center JV Slovenije):

V spremljevalnem programu so nastopili učenci OŠ Frana Metelka Škocjan. Tisa Hočevar je deklamirala pesem Karla Destovnika Kajuha »Drobna pesem«, na citrah pa jo je spremljal bratec Bor; učenci pa so nas v naravo popeljali z basnijo Štiri črne mravljice. Čebela Medela nas je v družbi gozdne vile Silve Silvane in drugih lutk, ki prebivajo v naših gozdovih, popeljala v čudovit svet naravnega ravnovesja, samooskrbe, zdravilnih zelišč in večnih zakonitosti vélike Narave. Predstavila nam je svoje vrtičke zdravja, zelenjave in sadnih dreves, kakor tudi nabiranje gozdnih sadežev in plodov... Lutke so nam pripovedovale o škocjanskem "dohtarju" Varaunu, ki je bil v 19. stoletju mednarodno znan zdravilec, in so po nasvetih iz njegovih "Padarskih bukev" pozdravile bolehne prebivalce gozda z zdravilnimi zelišči.

Lutkovna predstava Čebela medela bo ponovno uprizorjena za širšo javnost v mesecu maju.

Narava in gozdovi so naše največje bogastvo, ki smo jih prejeli v dar od naših prednikov, zato jih moramo odgovorno in skrbno negovati, varovati in predati našim potomcem... Udejanjajmo to v vsakem trenutku in na vsakem koraku ter prenašajmo to tudi na druge.

Rok Petančič
Občina Škocjan

grajsko lutkovno gledališče
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja