Skip to main content
V Posavju 19.8° C Ponedeljek, 29. 2024
25.01.2024
07:24
Foto: OŠ Adama Bohoriča Brestanica
Medgeneracijsko branje na Osnovni šoli Adama Bohoriča Brestanica živi že šest let. Zvesto se ga udeležujejo učenci tretje triade, upokojene učiteljice, knjižničarka in učiteljica.

Medgeneracijsko branje na Osnovni šoli Adama Bohoriča Brestanica

Letos smo k sodelovanju povabili tudi druge strokovne delavce. To je vedno lep dogodek, saj se mlajši učimo od starejših in starejši od mlajših. Pokaže pa se tudi naša raznolikost, saj nas v knjigah nagovarjajo različne stvari. Vedno se razplete lep klepet o vsebinah knjig in posledično o življenju, učenju, naravi in drugih temah.

Letos smo prebirali kratke zgodbe iz knjige Partljič.DOC. Pisatelj nam je z njimi približal čase nekoč in se nas dotaknil z nenavadnostjo, včasih celo s krutostjo, vedno pa s smislom življenja.

Tokratno srečanje v ponedeljek, 22. januarja 2024,  pa je bilo drugačno, saj nas je s svojo prisotnostjo nagradil sam pisatelj Tone Partljič. Udeleženci so bili presenečeni, vsi pa navdušeni, da smo ga videli v živo in mu prisluhnili. Natrosil nam je marsikatero življenjsko resnico, ki jo je podkrepil z izreki ali deli pesmi in svojih zgodb naizust. Naša vprašanja je mojstrsko uporabil za pripoved o svojem pisateljevanju in bogatih izkušnjah v kulturi in šolstvu. Navdušil nas je z bistrostjo odgovorov in poudarkom na vrednosti življenja.

Fotogalerija (Foto: OŠ Adama Bohoriča Brestanica):

Odzivi učencev

Maja Hriberšek je dejala "zelo mi je bilo všeč, ko nas je obiskal Tone Partljič, saj smo ga lahko vprašali, kar nas je zanimalo o njem, o njegovi delih … Zelo mi je bilo zanimivo, ko nam je povedal, da se samo on v njihovi družini piše Partljič, vsi drugi pa se Partlič".

"Meni se je najbolj vtisnilo, ko je vstopil Tone Partljič, saj nisem pričakoval, da nas bo obiskal. Všeč mi je bilo, ko nam je bral črtico, saj je bila zelo zanimiva," pa je dejal Matija Ferlan.

Ana Kovačič je svoja doživetja opisala tako. "V veliko presenečenje mi je bilo, da nas je Tone Partljič obiskal, saj tega res nisem pričakovala. Meni se je zdel zelo zanimiv, saj nam je povedal veliko o svojem življenju. Prebral nam je tudi  eno od svojih črtic, ki mi je bila zelo všeč".

"Z obiskom smo bili neposredno poplačani za branje, ki se sicer pokaže z zamikom, največkrat z našim razmišljanjem in besednim ustvarjanjem," pa je zaključila učiteljica Katja Zorčič.

Milena Žičkar Petan, OŠ Adama Bohoriča Brestanica

šole v posavju
brestanica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja