Skip to main content
V Posavju 17.8° C Sobota, 27. 2024
27.09.2023
09:05
Grafika: Turistično društvo Senovo
Dve desetletji sodelovanja med folklornima skupinama iz Slovenije in Hrvaške. Dve folklorni skupini vabita na projekt 'Sveta Barbara', in prihajajoči mednarodni festival 'Rudarska Luč'.

Preplet meddržavnega sodelovanja

Folklorna skupina Delavskega kulturnega društva Svoboda Senovo in folklorna skupina Kulturnega umetniška društva Oštrc iz Rud že dve desetletji negujeta intenzivno kulturno sodelovanje. Rezultati sodelovanja so bili skupni nastopi na kulturnih, turističnih in gospodarskih dogodkih v Sloveniji in na Hrvaškem, skupno sodelovanje na mednarodnem folklornem festivalu v Makedoniji ter priprava in izvedba EU projekta Sveta Barbara - Bogastvo podzemnega sveta nekoč in danes, skozi katerega je uspešno obnovljen del rudarske dediščine v Rudah in na Senovem. Prav skupna rudarska preteklost je tesno povezala ti dve društvi in ju motivirala za delo pri novih projektih.

S pridružitvijo Republike Hrvaške evro območju in Schengenskemu območju so ustvarjeni predpogoji za skupno organizacijo mednarodnega folklornega festivala pod okriljem CIOFF-a, poimenovanega Rudarska luč, ki se bo istočasno odvijal v dveh državah.

Fotogalerija (Foto: Turistično društvo Senovo):

Podpis sporazuma o sodelovanju

V soboto, 30. septembra 2023, ob 16.30 bo pred pričetkom prireditve Dobrote iz krušne peči pri krušnih pečeh v Novi koloniji na Senovem med predstavnikoma obeh društev podpisan medsebojni sporazum za potrebe skupne organizacije mednarodnega folklornega festivala z naslednjimi cilji: širjenje medkulturnega dialoga skozi predstavljanja kulturne dediščine drugih držav lokalnim skupnostim, iz katerih prihajata podpisnika Sporazuma, mednarodna promocija hrvaške in slovenske materialne in nematerialne kulturne dediščine ter delov nacionalnih kulturnih identitet, ki jih podpisnika Sporazuma negujeta in krepitev aktivnosti podpisnikov Sporazuma in njuna večja prepoznavnost na lokalni, regionalni in državni ravni.

Lepo vabljeni!
Anton Petrovič

Senovo
turizem

Pridružite se nam

Novice iz Posavja