Skip to main content
V Posavju 10.9° C Petek, 3. 2024
13.05.2023
11:10
Uršula Berlot, Galerija Krško
Foto: Boštjan Pucelj
V Galeriji Krško so odprli razstavo Imaginarni Skirmioni / Imaginary Skyrmions umetnice Uršule Berlot.

Uršula Berlot v Galeriji Krško

Imaginarni Skirmioni / Imaginary Skyrmions

Vizualna umetnica, umetnostna teoretičarka in predavateljica Uršula Berlot se v Galeriji Krško predstavlja s prostorsko svetlobno instalacijo, sestavljeno iz niza kinetičnih objektov, ki so nastali na osnovi fizikalnih vizualizacij magnetnih skirmionov toplotnih kvazidelcev v obliki vrtincev v strukturi magnetnih materialov, ki lahko prenašajo informacije in imajo specifični tehnični potencial v razvoju napredne svetlobne in ekološko odgovorne tehnologije. Kurator razstave je Denis Vovk.

Uršula Berlot (1973) je po končani Srednji naravoslovni šoli dve leti študirala filozofijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, nato slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in na Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts v Parizu. Magistrirala je leta 2002 in doktorirala leta 2010 na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, kjer poučuje od leta 2009 na Katedri za teorijo.

Deluje kot vizualna umetnica, umetnostna teoretičarka in predavateljica, posveča se povezovanjem umetnosti in znanosti. V svetlobnih in kinetičnih instalacijah se ukvarja z zaznavo in zavestjo, raziskuje oblike mentalnih krajin, simulirane narave ter razmerja med telesom in tehnologijo. Uršula Berlot je dobitnica priznanja Riharda Jakopiča (2021), bila je izbrana za Featured Artist/ Izpostavljeni umetnik na ADA – Archive of Digital Art (Avstrija, 2020). Za svoje umetniško delo je prejela Priznanje pomembnih umetniških del Univerze v Ljubljani (Ljubljana, 2008), štipendijo Schering Stiftung in enoletno rezidenčno bivanje v Kunstlerhaus Bethanien (Berlin, 2007), nagrado fundacije Pollock-Krasner (New York, 2005), nagrado Henkel Art Award, KulturKontakt Austria (Dunaj, 2004).

Objavila je več člankov s področja teorije umetnosti in monografijo o Marcelu Duchampu.

Vir: Kulturni dom Krško

galerija krško
krško

Pridružite se nam