Skip to main content
V Posavju 13.1° C Četrtek, 2. 2024
24.09.2022
12:31
Foto: Valvasorjeva knjižnica Krško
V torek so v Valvasorjevi knjižnici Krško mladim bralcem - carjem, poleg lepih nagrad podarili tudi srečanje z igralcem, Youtuberjem in voditeljem TV oddaje Krompir Nikom Škrlecem.

Zaključna prireditev projekta Valvasorjeve knjižnice Krško Kdor bere, je car!

S prireditvijo so zaključili 10. sezono bralnega projekta "Kdor bere, je car!'' in ob tem izrekli čestitke 93 mladim bralcem, ki so v letu, ki je za nami, prihajali v knjižnico po carske knjige, jih prebirali in uspešno zaključili projekt.

"Projekt je v vseh teh letih počasi zorel, se razvijal in zdaj lahko rečemo, da so si ga naši bralci vzeli za svojega. Prepoznajo carjeve oznake na knjigah, povprašujejo po carskih knjigah in si jih pogosteje izposojajo. Tako je 'Car' od prvih samostojnih korakov nadobudnega malčka, ki še radovedno tipa in raziskuje, postal sprva suveren otrok, zdaj pa lahko rečemo, da je že na dobri poti, da postane zrel mladostnik. Struktura bralcev je še vedno različna. Največ carjev je bralcev iz prve triade osnovne šole, nekaj je tudi najstnikov. To so tisti samostojni bralci, ki so rasli skupaj s 'Carjem'. Se nam pa za prihodnost projekta verjetno ni bati, saj je med bralci veliko tudi tistih najmlajših, ki jim pri branju trenutno še malo pomagajo starši, a upamo, da bodo kmalu tudi oni sami z veseljem posegali po knjigah iz carjevih seznamov. Po dobrih in zabavnih zgodbah, ki jih označuje bogata sporočilnost," so nam sporočili iz Valvasorjeve knjižnice Krško.

Kot so še zapisali, zaključek projekta tudi letos sovpada z nacionalnih mesecem skupnega branja. Tako so v knjižnici bralce med seboj povezali tudi širše, na nacionalni ravni. "Domačin Nik Škrlec, ki se je otrokom zelo dobro zasidral v spomin po odličnem vodenju oddaje Male sive celice, drugače pa človek mnogih talentov in veščin, je v doživetem nastopu spregovoril o svojem branju. Kot sin knjižničarke je bil v otroštvu precej obkrožen s knjigami, kasneje je tudi sam veliko bral in to rad počne še zdaj." Ob tem dodajajo, da je prav v knjigah dobil precej idej za veščine, s katerimi se ukvarja. "Danes jih obvlada veliko in našim mladim bralcem je podrobneje demonstriral žongliranje, na željo enega fantiča pa je ena dva tri sestavil njegovo Rubikovo kocko. S prigodo o svojem papagaju je dodobra nasmejal občinstvo in poskrbel za sproščeno vzdušje. Otroke je nagovoril, naj berejo še naprej in s tem širijo svojo razgledanost. Žene naj jih radovednost in želja po odkrivanju novih stvari, zato naj odkrivajo tudi svoje talente. In ne nazadnje  jim je položil na srce, naj pri dejavnosti, ki jo bodo počeli, vztrajajo. Nik je s svojo energijo in nagovorom mlade carje zelo navdušil in gotovo jim bo to služilo kot dobra popotnica pri nadaljnji bralni in življenjski poti."

Fotogalerija (Foto: Melita Voglar, bibliotekarka):

V Valvasorjevi knjižnici Krško se že pripravljajo na novo sezono

"V vseh 10 letih so naši carji ob zaključku vedno prejeli tudi simbolično nagrado, ki pa pomeni zgolj dodatno motivacijo za branje, saj dobri bralci vedo, da je najboljša nagrada pri branju prav bralni užitek, to je tisti lep in prijeten občutek, ki se pojavi ob prebiranju res dobre knjige, ki bralcu zleze pod kožo in ki jo začne pogrešati še preden obrne zadnjo stran," so prepričani v Valvasorjevi knjižnici Krško in pri tem dodajajo, da s carskimi knjigami poleg bralnih užitkov mladi bralci dobivajo tudi nova spoznanja.

"Knjižnica je carjem letos med drugim podarila simpatično in pomenljivo slikanico avtorja K. Yamade, z naslovom Najdi svojo veličino. Slikanica je lahko simbolna popotnica za vsakogar, posebno pa želimo z njo nagovoriti mlade ter jim sporočiti, da ima prav vsak izmed njih nekaj velikega in lepega v sebi. Želimo jim, da  to odkrivajo in najdejo vsak svoje talente, jih razvijajo in delijo z drugimi. Tako bodo lahko ponosni nase, drugim pa bodo v veselje. Kot je bil s svojim nastopom in je s svojo osebnostjo to Nik Škrlec." 

Zabavno in prijetno popoldne so zaključili s povabilom. V knjižnici namreč že pripravljajo gradivo za novo 'carjevo' sezono. "Car vam bo kmalu v branje spet z veseljem ponudil nove privlačne, zanimive, dobre in kvalitetne, skratka carske zgodbe. Lepo povabljeni, da postanete carji branja tudi vi!"

(Klavdija Šiško Možgan, bibliotekarka; eP)

valvasorjeva knjižnica krško
krško

Pridružite se nam