Skip to main content
V Posavju 12.8° C Četrtek, 2. 2024
10.04.2023
10:06
Večer z Andersenom v Knjižnici Brežice
Foto: Knjižnica Brežice
Petkov večer, 31. marca 2023, je bil za nekatere mlade bralce prav poseben. V preteklih dneh in tednih so doma prebirali Andersenove pravljice in v njih iskali nastopajoče živali.

Večer z Andersenom v Knjižnici Brežice

BREŽICE Oddani izdelki so otrokom omogočili druženje na petkovem večeru, s katerim smo se pridružili mnogim v Sloveniji in po svetu ter praznovali 2. april – rojstni dan H. Ch. Andersena in mednarodni dan knjig za otroke. Knjižničarke v Brežicah smo v središče dogajanja postavile knjige svetovno znanega pravljičarja Andersena in živali.

V goste smo povabili člane Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev. Jan Gojznikar nam je ob slikah predstavil pomen te zelo ogrožene živalske skupine, veliko novega smo slišali in osvežili staro znanje o teh posebnih, malo skrivnostnih živalih, ki se zbudijo, ko pade noč. Najmanj kar lahko zanje naredimo je, da pazimo na naše mačke, da jim ne pridejo blizu, ter poskrbimo za postavitev netopirnic – hišk za netopirje. Spoznali smo še Frančka, netopirčka, ki je žal imel bližnje srečanje z mačko. Mnogi smo prvič videli živega netopirja tako od blizu.

Iz zraka pa smo se spustili k tlom, družbo živemu netopirju so namreč v knjižnici delale dvoživke. Anja Bolčina iz Kozjanskega parka nam je predstavila te včasih tudi glasne živali, ki so prav tako ogrožena bitja. V Sloveniji so dvoživke zaščitene in mnogi se v teh pomladnih mesecih trudijo, da varno prečkajo ceste. Nekateri udeleženci večera so v preteklosti že pomagali pri selitvi žab. Spoznali smo, zakaj so dobile poimenovanje dvoživka, katere vse živali spadajo mednje in da pri nas lahko najdemo precej različnih vrst dvoživk.

Fotogalerija (Foto: Knjižnica Brežice):

Po večerji pa sta v našo družbo prišli pedagoginja montessori Martina Dvornik in njena želva. Ob različnih montessori materialih smo spoznavali razvoj življenja na zemlji in raziskovali značilnosti želve. V knjižnici pa smo k odkrivanju značilnosti in posebnosti teh živali bralce povabili še z razstavo knjig.

Večer je v celoto povezovala pravljica Grdi raček, za katero so udeleženci z veliko truda oblikovali čudovite ilustracije za kamišibaj zgodbo, ki bo razstavljena na mladinskem oddelku. Spoznali smo življenje in delo danskega pravljičarja, reševali knjižničnega detektiva v temi in se na koncu sprostili ob meditativnem zvoku tibetanskih posod.

Petek se je umikal soboti in prišel je čas, da si rečemo lahko noč do … ponovnega snidenja med knjižničnimi policami. Vabljeni, da v aprilu – mesecu knjig(e), slednjo vzamete v svojo družbo in si dan preberete po svoje.

Andreja Dvornik, Knjižnica Brežice

knjižnica brežice
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja