Skip to main content
V Posavju 19.2° C Torek, 18. maj 2021
07.01.2020
08:00
Hyundai Ioniq
Grafika: Lynx Adrenaline
Hyundai je že dolgo prisoten kot izdelovalec električnih avtomobilov. V prodaji imajo dva električna avtomobila, Kono in Ioniq-a.

Hyundai IONIQ Electric

Mi smo v Avtohiši Adria Novo Mesto dobili na test prenovljenega Ioniq-a. Hyundai ponuja Ioniq-a s tremi različnimi sistemi pogona: Hybrid, Priključni hybrid in elektrika. Če malo pogledamo razlike med njimi, je v grobem tako, da Hybrid deluje v sinergiji bencinskega motorja in elektromotorja. Za polnenje baterije skrbi regenerativno zaviranje. Priključni hybrid ima poleg že omenjene sinergije obeh motorjev še možnost polnjenja baterije iz omrežja. S polno baterijo je na elektriko tovrsten Ioniq sposoben prepeljati cca 60 km. Ko se izprazni, deluje kot zgoraj opisani Hybrid. Ioniq Electric pa deluje izključno na elektriko.

Fotogalerija (Foto: G.K.):

Naš testni avtomobil je bil Electric. Na bencinsko črpalko nismo hodili, ampak smo koristili javne elektro polnilnice in avto polnili brezplačno. Žepu prijazna izkušnja. Avto z dolžino 4470 cm je udoben družinski prijatelj. Po tovarniških podatkih izmerjenih po merilnem ciklu WLTP je domet vozila z enim polnjenjem 311 km. Naša domet v praksi je bil med 200 in 250 km. Zelo je odvisno od dinamike vožnje. Poganja ga trifazni sinhroni elektromotor z 100 kW (136 KM). Ioniq odlično pospešuje in končna hitrost pri približno 165 km/h je. Notranjost je dodelana in udobna, podvozje prijetno uglašeno. Ne manjka niti varnostno asistenčnih sistemov.

Hyundai IONIQ Electric je udoben, živahen in uporaben avtomobil z zaenkrat brezplačnim polnjenjem. Več o avtomobilu in naši izkušnji si poglejte na povezavi.

Tekst: Toni Glušič
Foto: G.K.

mobilnost
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi