Skip to main content
Sobota, 24. februar 2024
13.07.2021
10:16
Foto: ePosavje.com
Številna slovenska podjetja se zadnja leta vse bolj zavedajo pomena inovacij za uspešno poslovanje. Eno takih je TPV Automotive, ki je lani v Brezini zgradilo povsem novo tovarno.

Sodoben, avtomatiziran in robotiziran proizvodni proces

Proizvodni proces je avtomatiziran in robotiziran ter podprt s sistemi umetne inteligence. V sodobni tovarni v Brezini bodo jeseni pričeli s serijsko proizvodnjo ultralahkih komponent iz visokotrdnostnega jekla in aluminija za vozila premijskega razreda.

Procesi in izdelki nastajajo v njihovem tržno-razvojnem centru, ki deluje v neposredni bližini sodobne tovarne. "Zastavimo koncept, zadevo oblikujemo, najprej z numeričnimi simulacijami v virtualnem okolju zadevo dovršimo, nato s pomočjo virtualne tovarne preverimo izvedljivost kosa, vse procesne parametre, ki so pomembni, da se lahko neka linija v tovarni postavi. Ko je ta zadeva na dovolj zrelem nivoju, da jo spravimo v prototip, fizično preverimo njeno zanesljivost," pojasnjuje direktor bazičnega razvoja Jurij Švegelj in poudarja, da je v avtomobilski industriji vsak izdelek precej kompleksen. "Lahko rečemo, da vsak izdelek zahteva neko optimizacijo mase, vse večji poudarek se daje na varnost potnikov, tudi na unifikacijo izdelkov, tako za vozila s konvencionalnimi pogoni kot tudi za hibridna in popolnoma električna vozila,« dodaja Švegelj. »Danes je podjetje TPV Automotive že na tej stopnji, da so naše kompetence pri proizvajalcih vozil priznane. Pri Volvu in BMW-ju smo vključeni že v začetnih fazah in z našimi kompetencami in znanjem vplivamo na prihodnost teh vozil," pa nam je ob obisku dejal direktor razvojno-prodajnega sektorja Krunoslav Šimrak.

Poudarek na inovativnosti

Na prihodnost vozil vplivajo z inovativnostjo, ki je pri njih stalnica in čeprav se zavedajo, da je eno od najmočnejših marketinških orožij, ta ne sme biti prisiljena, ampak samoiniciativna, je prepričan vodja inoviranja Stefan Cvijanović. "Zaposlene je treba spraviti v razmišljanje izven okvirjev, da se pri svojih delovnih procesih spomnijo nekaj povsem novega. Na ta način skušamo ustvariti čimbolj sproščeno okolje, dati zaposlenim čimveč priložnosti, ki jih dajemo zaposlenim z možnostjo oddaje idej." V letu 2019 so odprli tudi platformo odprtega inoviranja TPV Innovation Station, ki je namenjena predvsem start-upom.

V razvojnem centru je zaposlenih 100 strokovnjakov, na novo pa bodo zaposlovali tudi v sodobni tovarni.

(eP)

brežice

Pridružite se nam