Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
29.09.2020
14:47
NEPN predstavitev, JEK2
Foto: arhiv ePosavje
Kako daleč je projekt izgradnje drugega bloka krške nuklearke? Trenutno poteka postopek pridobivanja energetskega dovoljenja, drugi korak pa so postopki umeščanja v prostor.

Potrebe po električni energij bodo ob emobilnoist, ogrevanju in hlajenju vztrajno naraščale

Kako daleč je projekt drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem?

KRŠKO Kot poudarjajo na GEN energiji, bodo potrebe po električni energiji ob predvideni elektrifikaciji mobilnosti ter ogrevanja in hlajenja vztrajno naraščale, zato potrebujejo čim hitrejšo odločitev za izgradnjo druge enote jedrske elektrarne v Krškem. Z izgradnjo novega bloka želijo začeti najkasneje v letu 2027. "V Sloveniji smo podali vlogo za energetsko dovoljenje, ta se rešuje na ministrstvu za infrastrukturo, kar je prvi od korakov pridobivanja dovoljenj," je za ePosavje.com povedal Martin Novšak, generalni direktor GEN energije.

Drugi korak? Postopki umeščanja v prostor

Drugi korak so postopki umeščanja v prostor. "Če povzamem najprej sprejetje strategije, kjer bo izražena jasna politična odločitev, da se začne z umeščanjem v prostor, potem pride pobuda. Pobudo za začetek umeščanje da ministrstvo pristojno za energetiko in postopke umeščanja v prostor pelje ministrstvo pristojno za okolje in prostor. Začne se postopek za pripravo vse potrebne dokumentacije, zlasti dokumentacije o vplivih na okolje, potem presoja družbene sprejemljivosti," pa je dodal minister za okolje in prostor Andrej Vizjak.

Postopek za pripravo investicijske dokumentacije

Novšak za ePosavje.com: " Za 1200 MW elektrarno predvidevamo vrednost nekje 5 milijard evrov"

In nenazadnje tudi postopek za pripravo investicijske dokumentacije, ki opredeljuje tako vire financiranja kakor tudi stroške in koristi izgradnje. "Mi predvidevamo vrednost za 1200 MW elektrarno s proizvodnjo skoraj 10 teravatnih ur, nekje 5 milijard evrov. Financiranje je podobno kot na hidroelektrarnah, je zelo pomembno, da čim več z lastnimi viri. Lastni viri pa so seveda prosta amortizacija naših objektov, potem pa tudi dobički naših družb, potem pa s partnerji, ki bi na tem projektu sodelovali, ki že kažejo velik interes za delovanje, doda Novšak.

Ostali viri? Mednarodna posojila in pomoč izvoznih bank

Ostale vire bi predstavljala mednarodna posojila in pomoč izvoznih bank, ki se po Novšakovih besedah čedalje bolj odločajo za izvozne kredite za izgradnjo jedrskih elektrarn, med njimi je tudi ameriška.

(eP)

drugi blok
krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Zadnje novice