Skip to main content
Torek, 16. april 2024
13.10.2022
19:07
Novšak, Košorok
Grafika: ePosavje.com
Kdo bo po Martinu Novšaku in Blažu Košoroku prišel na vrh GEN energije? Bo drugi slovenski energetski steber vodil človek »iz Ljubljane«, človek »iz Krškega« ali nekdo tretji?

Kdo po Novšaku in Košoroku?

Februar 2022

"Nadzorni svet GEN energije je z današnjim dnem odpoklical generalnega direktorja GEN Martina Novšaka," smo na naših straneh poročali 23. februarja. Štiri dni pred tem je na mesto predsednika nadzornega sveta Cvetka Sršena sedla Ksenija Flegar. Nadzorniki so tedaj za vršilko dolžnosti generalne direktorice imenovali članico poslovodstva Gordano Radanovič.

Rožman: »Čas bo tisti, ki bo pokazal nova dejstva, nove rezultate«

Odločitev nadzornikov je v Krškem (in v energetskih krogih) sprožila veliko zanimanja. Predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stanislav Rožman je komentiral, "da je bila razrešitev nerazumna in na nek način neodgovorna." In da bo čas tisti, ki bo pokazal nova dejstva in nove rezultate. "Po moji oceni gre za zelo veliko napako, ki ruši tradicionalno več desetletno odlično sodelovanje v lokalni skupnosti z energetskimi objekti," se je na razrešitev Novšaka odzval evropski poslanec Franc Bogovič, krški župan Miran Stanko pa, da je bilo obglavljenje GEN energije pričakovano.

Marec 2022

Sredi marca letos, v času tretje Janševe vlade je bilo, so krški občinski svetniki na izredni seji poslušali nekaj dni prej odpoklicanega generalnega direktorja GEN energije Martina Novšaka. V družbi GEN energija je poleg družbe za trgovanje in prodajo GEN-I na proizvodnem delu tudi 8 hidroelektrarn, več sončnih elektrarn, Termoelektrarna Brestanica in največja proizvodnja enota Nuklearna elektrarna Krško. Ko je po 17 letih Novšak marca moral zapustiti mesto generalnega direktorja GEN energije, je o delu Nuklearne elektrarne Krško povedal, »da je varnost njenega delovanja odvisna od ljudi. Od ljudi, ki tam delajo, od njihovega znanja, izkušenj, motivacije, prizadevnosti, predvsem pa razumevanja na vrhu, vodstva. Vodstvo mora imeti to v svoji duši. V duši pa imaš lahko, če si to kdaj opravljal. Če si s tem objektom rastel."

Kaj so zahtevali svetniki?

Krški občinski svetniki so tedaj v osmih točkah objavili svoje zahteve. Med drugim tudi, da GEN energijo tudi v prihodnje vodi strokovnjak s poznavanjem jedrske stroke in da se do njjihove zahteve opredelijo MZI, SDH in Nadzorni svet družbe GEN energija, d.o.o.. Svetniki so zahtevali tudi, "da se mora pri kadrovanju v upravi družbe GEN energija, d.o.o. upoštevati visoka strokovna usposobljenost kandidatov in poznavanje delovanja NEK, ki je srce današnje posavske energetike. Izgradnja NEK 2 je največji izziv slovenske energetike pri prehodu v nizkoogljično družbo. Stabilna vodstva posavskih energetskih družb, z vodilnimi ljudmi iz Posavja, so zagotovilo za varno in uspešno vodenje energetskih družb."

GEN, NEK

April 2022

In po dnevih ugibanj se je nato na predzadnji dan v marcu zgodilo. Nadzorniki so za novega generalnega direktorja GEN energije potrdili Blaža Košoroka, štiriletni mandat je nastopil 1. aprila 2022. Ko smo se konec aprila v enem redkih intervjujev slovenskim medijem pogovarjali z Novšakovim naslednikom, je na vprašanje o političnem kadrovanju dejal, da je "seveda bilo politično kadrovanje. Saj nenazadnje, Republika Slovenija je 100% lastnica družbe GEN energija. In kakšno pa naj bi bilo drugačno kadrovanje. Lokalna skupnost, nekateri mestni svetniki, so mi očitali nekompetentnost. Niso nisem trdil, da sem strokovnjak za jedrsko varnost, zato imam vrhunsko ekipo okoli sebe. Zato sem se za to odločil, sem kompetenten in imam znanja iz drugih stvari, iz vodenja, iz projektnega vodenja."

Avgust 2022

Z aprilsko zmago na državnozborskih volitvah in kasnejšo junijsko zamenjavo na Vladi Republike Slovenije, ko je na premierskem položaju Janeza Janšo nasledil Robert Golob, so se spremembe zgodile tudi Slovenskem državnem holdingu (SDH) kot upravljalcu državnih naložb, med katere sodi GEN energija in družbe v njeni skupini, spremembe so nato sledile tudi v nadzornem svetu GEN energije. V začetku avgusta je SDH zamenjal pet članov nadzornega sveta družbe, predsednik je postal Žiga Debeljak in dobrih 10 dni pozneje je prvi med GENovimi nadzorniki postal še predsednik uprave SDH-ja.

Oktober 2022

V drugi oktobrski ponedeljek pa pri vodenju GEN energije nov preobrat, ki je bil v energetskih krogih le vprašanje časa. Nadzorniki so z generalnim direktorjem Blažem Košorokom sklenili sporazum o predčasnem prenehanju mandata takrat, ko bodo imenovali novega direktorja.

Košorok: »Letošnje leto je bilo izjemno zahtevno«

Košorok je ob podpisu sporazuma povedal, "da je bilo letošnje leto spričo negotovih in hitro spreminjajočih se razmer na energetskih trgih za družbo GEN izjemno zahtevno. Kljub nepredvidljivim okoliščinam smo ves čas uspešno uresničevali naše poslanstvo in slovenske porabnike zanesljivo oskrbovali z električno energijo po dostopni ceni. Z izjemno odgovornim in preudarnim obvladovanjem zaostrenih razmer smo skupaj z vodstvi vseh družb v Skupini GEN izvedli pomembne ukrepe in zagotovili nemoteno dobavo električne energije."

Golob Krško, GEN energija

Kako naprej?

In zdaj? Nadzorniki so zaradi predčasnega zaključka mandata generalnega direktorja kadrovski komisiji zdaj naložili izvedbo vseh potrebnih aktivnosti za imenovanje novega generalnega direktorja skladno z Aktom o ustanovitvi družbe GEN d.o.o.. 

In kdo bo novi? V iskanju novega generalnega direktorja so zdaj vsaj (najmanj) tri možnosti. Kot smo zapisali v uvodu, bo novi prvi posavski energetik človek »iz Ljubljane«, človek »iz Krškega« ali nekdo tretji? Kar je gotovo, imenovanje novega generalnega direktorja hočeš-nočeš ne bo šlo brez vednosti predsednika vlade in ministra za infrastrukturo. Zadnjo besedo bo imela kadrovska komisija, po sporazumu z odhajajočim generalnim direktorjem Košorokom bi lahko novo ime dobili najkasneje do 15. novembrom 2022. V lokalnem okolju je nekaj ugibanj, da bi lahko tretjega generalnega direktorja GEN energije iskali tudi v družbi GEN-I.

Februar 2022: Brezsramno politično predatorstvo aktualne politične oblasti Čez dober mesec dni - 17. novembra - bo minilo leto dni, odkar je zdajšnjemu predsedniku vlade Robertu Golobu potekel mandat direktorja družbe GEN-I. Ob Novšakovi razrešitvi je Golob kot predstavnik takrat novoustanovljenega Gibanja Svoboda sporočil, "da razrešitev dolgoletnega direktorja družbe GEN energija Martina Novšaka predstavlja zgolj še en primer v kontinuiteti brezsramnega političnega predatorstva aktualne politične oblasti, ki se je napovedovala že dlje časa. Namen razrešitve direktorja, ki je bil na čelu skupine GEN več kot 17 let, pa tudi vseh predhodnih razrešitev, je v dokončni uresničitvi že napovedanega načrta vladajoče elite po odstranitvi tistih vodilnih managerjev v energetiki (pa tudi širše v gospodarstvu), ki se nismo bili pripravljeni ukloniti težnjam vladajoče politične elite."

energetika
krško
gen energija

Pridružite se nam