Skip to main content
V Posavju 22.5° C Četrtek, 5. avgust 2021
25.05.2020
09:18
Posavsko gospodarstvo po epidemiji
Grafika: ePosavje.com
S preklicem epidemije so se končali številni ukrepi za omilitev posledic za državljane. Kako bo epidemija vplivala na posavsko gospodarstvo? Pogovoarjali smo se z direktorjem GZS OZ Posavje.

Posavsko gospodarstvo po epidemiji

Med najbolj prizadetimi panogami izstopajo panoge, vezane na turizem

KRŠKO Kakšno je pravzaprav stanje v gospodarstvu v Posavju, kakšna bo škoda in kdaj lahko pričakujemo okrevanje? V Posavju skorajda ni nobene panoge, ki ne bi bila prizadeta zaradi epidemije novega koronavirusa. Darko Gorišek, direktor Posavske gospodarske zbornice, Krško, pravi, da izstopajo panoge, ki so vezane na turizem. "Pa tudi gostinstva, od turističnih kmetij, gostiln, restavracij in manjših hotelov. Javni prevoz je bil hendikepiran, pravzprav je bil čisto ukinjen."

Bilo je tudi nekaj svetlih točk

Prizadeta so bila tudi številna druga podjetja, ki niso mogla opraviti svojih del v tujini, ker ni bil možen prehod mej. "Predvsem mislim prehode v smeri zahoda - Avstrija, Nemčija, Italija. Tudi ostale panoge, ki so bile prizadete, so logistika. Ta je bila zdesetkana, zagotovljena je bila le najnujnejša," dodaja Gorišek.

Podjetja v verigi za zagotavljanje prehrane

Bilo pa je tudi nekaj svetlih točk oziroma podjetij, ki so v tem času dobro poslovala. "To so vsa podjetja, ki delujejo v verigi za zagotavljanje prehrane. Ta podjetja so imela vzpodbudno število naročil in so celo imela nekaj v porastu. Na celo stvar moramo pogledati optimistično,"  dodaja sogovornik.

Na tem mestu čestitka in zahvala vsem

Gorišek ob tem poudarja, da so vodstva podjetij in prav tako zaposleni spoštovali vso regulativo, ki je bila potrebna, da so nadaljevali z delovnimi procesi pod pogoji, ki so bili potrebni, da do širitve novega koronavirusa ni prišlo. "Mislim, da je treba na tem mestu čestitati in se zahvaliti, ki so temu kakorkoli prispevali in dodali svoje napore, da smo kot družba normalno funkcionirali. V mislih imam trgovino in celotno zdravstvo, pa tudi vse ostale, ki so k temu kakorkoli prispevali."

Gradbeništvo

"Glavne težave so še pred nami"

Kakšna bo škoda?

Gorišek: "O škodi je še preuranjeno govoriti"

O škodi je še preuranjeno govoriti. Gorišek pravi, "da so bila podjetja pred krizo v solidni kondiciji. Imela so naročila, ki se še izvajajo in se bodo izvedla do konca. Naša ocena je, da so glavne težave še pred nami. Pred nami je zahtevno obdobje, ki ne bo kratko. To lahko povemo že danes in o škodi bomo lahko govorili čez kakšno leto ali mogoče še kasneje."

"Okrevanje ne bo kratkoročno"

Okrevanje ne bo kratkoročno, čeprav si tega vsi močno želimo, dodaja Gorišek. "Če povlečemo vzporednice z zadnjo finančno krizo iz leta 2008 in 2009, v Posavju pa je z rahlim zamikom prišla leta 2010, lahko rečemo, da je bilo za takratno okrevanje potrebnih 5-6 let, da smo prišli na obdobje pred to finančno krizo. Ta kriza ima drugačno obliko, a računamo nekje 3-4 leta, da bomo na isti ravni kot pred koronakrizo."

Število brezposelnih se približuje številki 3500

Gorišek: "To je zaskrbljujoče"

V tem času je poraslo število brezposelnih. "To je nekje na ravni 16 odstotkov, številka se približuje 3500 brezposelnim, kar je zaskrbljujoče," pove sogovornik. Zato je pomembno, kaj bomo naredili danes, jutri oz. v prihodnjem obdobju, da bo gospodarstvo čimprej okrevalo.

Kakšne rešitve predlagajo?

"V mislih imam.predvsem, da bi morali vzpodbujati ohranjanje delovnih mest in pomagati določenim panogam, da ne bi prišlo do zdesetkanja v panogah. Predvsem pa so zelo pomembne, da realiziramo investicije, ki smo jih imeli v načrtu in na vseh nivojih - od države do lokalnih skupnosti, občin. Tukaj je kar nekaj priložnosti za ohranjanje števila delovnih mest, nadaljnjo rast gospodarstva in samo okrevanje," še dodaja sogovornik.

(bš)

krško
posavje
gzs oz posavje krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam