Skip to main content
Petek, 1. december 2023
28.10.2020
16:55
Roman Žveglič
Foto: arhiv ePosavje
Sevničan Roman Žveglič je na ponovljenem glasovanju za predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice z 29 glasovi proti 25 premagal Marjana Podobnika.

Žveglič novi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije

SEVNICA Roman Žveglič je na ponovljenih volitvah za predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) z 29 glasovi premagal protikandidata Marjana Podobnika. Člani novoizvoljenega sveta KGZS so v ponedeljek na volitvah izbirali novega predsednika, a sta oba kandidata prejela po 27 glasov. V torek so volitve ponovili, z 29 glasovi podpore je novi predsednik tako postal Žveglič.

Leta 1988 med ustanovnimi člani Slovenske kmečke zveze

Žveglič je v Državnem zboru Republike Slovenije kot poslanec leta 2012 nadomestil Franca Bogoviča, poslanec SLS pa je bil do leta 2013. Žveglič je bil leta 1988 med ustanovnimi člani Slovenske kmečke zveze in Zveze slovenske kmečke mladine.

Kje v Sloveniji imajo največ traktorjev?

Roman Žveglič za ePosavje.com: "Na vseh področjih bo veliko dela"

V sredinem dopoldnevu smo se pogovarjali z novo izvoljenim predsednikom Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Romanom Žvegličem.

Kako ocenjujete trenutno stanje? Na katerem področju bo največ dela?

Na vseh področjih bo veliko dela. Trenutno je najbolj pereča problematika stanje v slovenski govedoreji. Kmetijsko gozdarska zbornica ni poslovni subjekt, ima pa določena orodja za pritisk na ostale zadeve. S tem bomo morali začeti. Po kalkulacijskih modelnih cenah, ki jih Kmetijski inštitut izračunava, na nobenem področju ne dosegamo odkupnih cen niti na najbolj tehnoloških usposobljenih kmetijah - od zelenjave, mleka, mesa in sadja.

Napovedali ste tudi srečanje z vsemi nevladnimi organizacijami v kmetijstvu in poslovnimi subjekti.

S tem bomo začeli delati takoj, z naslednjim tednom. Res pa je, da smo v situaciji zaradi COVID-a. Komunikacija je malenkost otežena, vse se usklajujejo po spletu. Sprva bo potrebno izpeljati razgovore z vsako organizacijo kaj kdo želi, kaj kdo pričakuje in kako oni vidijo sodelovanje. Potem pa narediti povzetek in če se bo situacija popravila in uredila, narediti skupno srečanje in se uskladiti kaj in kdo bo delal. 

Zavzeli se boste tudi za večjo sledljivost živil ...

Če hočemo resno vzeti to kupujemo domačo, slovensko, izbrano kakovost, moramo uvesti masne bilance, popolno sledljivost - od proizvajalca do končnega kupca, da bo to vidno na vsakem računu na blagajni.

Prihajate iz Posavja, kako ocenjujete stanje v naši regiji?

Med posameznimi regijami ni razlik, da bi bilo nekje boljše in nekje slabše. So razlike v podrobnostih, v celoti pa se moramo vsi zavedati tega, da potrebujemo boljši prenos znanja od fakultet do kmeta, boljšo organiziranost in resne pogodbe.

(bš, eP)

kmetijstvo
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja