Skip to main content
Petek, 22. september 2023
25.09.2020
19:11
Slovenska energetika reševala Nemce
Foto: ePosavje.com
Slovenija je prejšnji teden in ta ponedeljek zagnala vse rezervne kapacitete za potrebe nemškega elektroenergetskega trga. Nemčija je bila namreč tik pred tem, da začne izklapljati uporabnike.

Kako smo Slovenci rešili nemški elektroenergetski trg pred razpadom

Težave v Nemčiji zaradi izpada predvidene proizvodnje iz vetra

KRŠKO Težave v Nemčiji so izhajale predvsem zaradi izpada predvidene proizvodnje iz vetra in prevelike odvisnosti od vetra, po drugi strani pa je bila poraba električne energije pri visokih temperaturah izrazito visoka.

Prejšnji ponedeljek za Nemčijo zagnali celotno slovensko rezervo

Kot je za ePosavje TV povedal Martin Novšak, generalni direktor GEN energije, "smo prejšnji teden v ponedeljek obratovali z vsemi kapacitetami, v torek s 100 MW in s prav toliko tudi ta ponedeljek. Gre za 10 % slovenske proizvodnje, oz. do 30% slovenske možne kapacitete."

Potrebe po elektriki v Nemčiji so bile izredno visoke

Novšak: "Bilo je blizu možnega razpada nemškega elektroenergetskega sistema"

Tokrat je šlo za velike kapacitete, kar kaže na to, da so bile potrebe izredno visoke. "Cene so porasle prek 1000 evrov. Če rečemo, da so normalne cene 50 evrov na megavatno uro, so v določenih urnih blokih presegle 1000 evrov. Bilo je blizu možnega razpada nemškega elektroenergetskega sistema," dodaja sogovornik.

"Ko smo pomagali Nemčiji, nismo imeli svoje rezerve"

V Sloveniji imamo rezerve za pol nuklearke, kar je 350 megavatov. In v tistem času, ko smo pomagali Nemčiji, nismo imeli svoje rezerve, pojasnjuje Novšak.

In kje vidijo rešitve?

"Želimo si, da si vsak zagotavlja rezever tako, da ne bo potrebe po pomoči"

"Želimo si, da so energetske politike Evrope takšne, da si vsak zagotavlja rezerve tako, da ne bo potrebe po pomoči. S tem se zmanjšuje zanesljivo delovanje elektroenergetskega sistema," nam je še povedal generalni direktor GEN energije. V Združenih državah Amerike, natančneje v Kaliforniji, so ravno energetsko politiko s prevelikim deležem nepredvidljivih obnovljivih virov zapostavili rezerve, zato se v tem času soočajo z redukcijami električne energije.

(eP)

energetika
krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam