Skip to main content
Torek, 26. september 2023
06.03.2023
21:56
Sončna elektrarna na HE Brežice
Grafika: ePosavje.com
Družba Hidroelektrarne na spodnji Savi je ob pretočni akumulaciji hidroelektrarne Brežice postavila zaenkrat največjo sončno elektrarno pri nas. Elektrarna je že proizvedla prve megavatne ure.

Sončna elektrarna obratuje od konca lanskega leta

BREŽICE Gre za prvo tovrstno elektrarno, ki je priključena na prenosno omrežje. Sonča elektrarna ob hidroelektrarni Brežice se razprostira na šestih hektarih in skladno s pridobljenim začasnim dovoljenjem obratuje že od konca lanskega leta.

Iz nove "sončnice" že prve megavatne ure električne energije 

Sončna elektrarna, ki se nahaja na desnem bregu Save, tri kilometre gorvodno od brežiške hidroelektrarne, je že proizvedla svoje prve megavatne ure. Kot je povedal vodja službe za investicije v družbi HESS Marko Kenig, je proizvodnja iz sončne elektrarne ocenjena "na nekje 6800 megavatnih ur. Trenutno vremenske razmere dopuščajo obratovanje nekje do 50 odstotkov nazivne moči. Uspelo nam je že, da je elektrarna obratovala na 4 megavatih. Pričakujemo 6800 megavatnih ur, kar je nekje za potrebe 1500 gospodinjstev letno."

11.232 panelov

Sončna elektrarna je nameščena na šestih hektarih z 11.232 paneli, nazivno močjo šest megavatov in s proizvodnjo 6.800 megavatnih ur pa je trenutno največja sončna elektrarna v Sloveniji. "Trenutno je največja obratujoča elektrarna. Posebnost te elektrarne priklop na prenosno omrežje in hibridno delovanje skupaj s hidroelektrarno Brežice," dodaja.

Četrti agregat hidroelektrarne Brežice

Elektrarna deluje kot četrti agregat hidroelektrarne Brežice. Kenig dodaja, da vzporedno delovanje s hidroelektrarno omogoča optimizacijo obratovanja. "Za hranilnik energije uporabljamo pretočno akumulacijo hidroelektrarne Brežice."

Izgradnja sončne elektrarne je trajala eno leto in je bila zaključena novembra lani. Vrednost naložbe je znašala približno 4 milijone evrov in pol, zanjo so pridobili približno 800 tisoč evrov subvencije. "Trenutno obratuje skladno z začasnim pridobljenim uporabnim dovoljenjem. Kar pomeni, da se na njej še izvajajo testiranja in garancijske meritve. Po končanju teh aktivnosti sledi pridobitev končnega obratovanja, kar je pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja," je še povedal sogovornik.

Sončna elektrarna, HE Brežice

Kmalu pričakujejo pridobitev uporabnega dovoljenja

Pridobitev uporabnega dovoljenja pričakujejo v naslednjih mesecih. Kenig izpostavlja, da je to odvisno od testiranj in dokazovanja skladnosti opreme z zahteve, ki so bile podane s strani sistemskega operaterja.

Kmalu še ena sončna elektrarna, a na levem bregu

V družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi pa se že pripravljajo na izgradnjo še ene sončne elektrarne na levem bregu Save z ocenjeno močjo štiri megavate, ki bo prav tako samostoječa in priključena na prenosno omrežje.

energetika
brežice
hess
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja