Skip to main content
V Posavju N/A° C Četrtek, 18. april 2024
02.04.2021
09:56
Suho skladišče izrabljenega jedrskega goriva
Foto: arhiv ePosavje
V noči s srede na četrtek so Nuklearno elektrarno Krško izklopili iz elektroenergetskega omrežja, začel se je redni remont. V elektrarni poteka še en večji projekt, izgradnja ti. suhega skladišča.

Suho skladišče izrabljenega jedrskega goriva

Projekt sicer ni vezan na remontno obdobje

KRŠKO Na naših straneh smo v začetku meseca marca poročali o pridobitvi gradbenega dovoljenja za izgradnjo suhega skladišča izrabljenega jedrskega goriva na prostoru Nuklearne elektrarne Krško. S projektom so začeli 1. marca in sicer ni vezan na remont in remontno obdobje. "Potekal bo vse leto in naslednje leto. Zadovoljni smo, da smo v okviru načrtovanega časa pridobili gradbenega dovoljenja in da je ta aktivnost tekoče stekla," je v sredo povedal predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman.

Rožman je izpostavil podporo upravnih organov

Rožman poudarja pozitivni vidik "zelo tekoče, afirmativne, konstruktivne podpore upravnih organov - predvsem Uprave za jedrsko varnost, ki spremlja vse naše aktivnosti s potrebnimi dovoljenjih." Suho skladišče izrabljenega jedrskega goriva ne potrebuje hladilnega medija, kot je to običaj v obstoječem bazenu, vode. "Ne potrebuje cirkulacije tega medija s črpalkami, ne potrebuje virov električne energije. Gre za pasiven objekt, znotraj katerega poteka hlajenje goriva z notranjo cirkulacijo zraka."

Prvo pošiljko vsebnikov so v Krškem že dobili

Gorivo je nameščeno v zato pripravljenih vsebinkih in kot pravi Rožman, so prvo pošiljka teh vsebnikov v elektrarni že dobili. "Ostale bodo dobavili iz Združenih držav Amerike s strani izvajalca, ki je naš pogodbeni partner," še pove predsednik uprave.

"Pasivno suho skladišče je neprimerno varnejše od obstoječega"

Izgradnja suhega skladišča za izrabljeno jedrsko gorivo je ena od varnostnih nadgradenj, "gre za varnostni vidik. Pasivno suho skladišče je neprimerno varnejše od obstoječega, kar je pokazala nesreča na Japonskem. To je ena od lekcij, ki smo jo vzeli in skušamo te stvari popraviti in spraviti na drugo raven varnosti."

Zgradba dimenzij 50 x 70 metrov

Tlorisne dimenzije zgradbe bodo 50 x 70 metrov, debelina armirane betonske temeljne plošče 1,75 metra, debelina zunanjih armiranobetonskih sten 80 centimetrov, njihova višina pa 6 metrov, nad betonskimi stenami bo 14 metrov jeklene konstrukcije. "V zgradbi bodo uskladiščeni odporni, nepropustni zabojniki z izrabljenimi gorivnimi elementi," ob tem 

V vsakem vsebniku je 37 elementov, naravno hlajenje brez posegov človeka ali opreme

Bojan Volarič, vodja projekta uvedbe suhega skladiščenja izrabljenega goriva v Nuklearni elektrarni Krško, je povedal, da je izbrana tehnologija skladiščenja jedrskega goriva v pokončnem položaju na betonski plošči, vse skupaj pa bo shranjeno v posebni zgradbi za skladiščenje suhega jedrskega goriva. "Ta tehnologija je pasivna tehnologija, kar pomeni, da za hlajenje izrabljenega goriva ne potrebujemo nobenega aktivnega medija, nobenega ventilatorja ali elektromotorja, ampak se hladi z naravno cirkulacijo. Izrabljeni gorivni elementi se nahajajo v vsebniku, tu je v vsakem vsebniku shranjenih 37 elementov. V vsakem vsebniku se nahaja helij, ki je prenosni medij toplote proti okolici. Okrog vsebnika kroži zrak, ki potuje mimo površine vsebnika in hladi vsebnik. Na ta način zagotavljamo 24-urno hlajenje brez posegov človeka ali katerekoli druge opreme," je dodal Volarič.

Lokacija suhega skladišča za izrabljeno jedrsko gorivo:

Dolgoročni program nadgradnje so razdelili v tri faze

"Dolgoročni program smo zaradi zahtevnosti razdelili v tri faze. Med letošnjim remontom bodo preizkušeni in na obstoječe sisteme elektrarne priključeni sistemi iz tretje faze. Med njimi so nov neodvisni sistem za hlajenje sredice in zadrževalnega hrama, alternativni sistemi za varnostno vbrizgavanje, alternativni sistem za polnjenje uparjalnikov in električno napajanje nove, posebej utrjene varnostne zgradbe. Poleg tega bo po projektu nadgradnje varnosti na reaktorski črpalki vgrajen sklop visokotemperaturno odpornih tesnil."

(bš)

nuklearna elektrarna krško
krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja