Skip to main content
Sobota, 9. december 2023
14.05.2019
07:00
Grafika: voda.hr
V brežiški občini so imeli v ponedeljek veliko dela gasilci v Slovenski vasi, kjer je začel poplavljati potok Bregana. Na območju pogostih poplav poplavlja tudi reka Krka v kostanjeviški občini.

Poplavljanje potoka Bregana, 13. maj 2019

V Slovenski vasi visok vodostaj potoka Bregana

Ob 12.52 je v naselju Slovenska vas, občina Brežice, začel poplavljat potok Bregana.

13 hiš zaščitili z vrečami, iz treh hiš črpali vodo

Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Obrežje, Velika Dolina in Brežice so s protipoplavnimi vrečami zaščitili 13 stanovanjskih objektov, v treh stanovanjskih objektih pa so zaradi dviga podtalnice iz kletnih prostorov izčrpali vodo.

Vodostaj v manj kot 24 urah iz 25 cm na 200 cm

Vodostaj potoka Bregana je v manj kot 24 urah iz običajnih 25-30 cm zrastel na največ 211 cm v ponedeljek ob 16. uri in 45 minut. V torkovem jutru je v upadanju, v času nastanka tega zapisa je na 173 cm.

Krka poplavlja na območju pogostih poplav

Ob 23.14 pa je Malencah, v občini Kostanjevica na Krki, reka Krka začela poplavljati na območju pogostih vsakoletnih poplav.

(bš)

Kako kaže?

Razlivanja Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, Oddelek za hidrološke napovedi, se je čez ponedeljek povečala vodnatost rek v jugovzhodni, južni in delu vzhodne Slovenije, kjer so reke dosegle velike pretoke, ponekod je prišlo tudi do razlivanj.

Kraške reke Najmočneje naraščajo kraške reke na Dolenjske, Krka v srednjem in spodnjem toku ter njeni pritoki se lahko ponoči na torek in v torek na izpostavljenih delih razlijejo iz struge. Naraščanje Dravinje, Ljubljanice in Kolpe se je ustalilo, drugod se pretoki rek počasi zmanjšujejo.

Vir: ARSO

brežice
kostanjevica na krki
vreme v posavju
poplave

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja