Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
06.03.2020
21:06
Koronavirus, pripravljenost v Posavju
Grafika: ePosavje.com
Kot je povedala dr. Mojca Savnik Iskra, aktivnosti v brežiški bolnišnici v zvezi s pojavom koronavirusa tečejo dober teden. Kot pravi, panika ni potrebna. Več v zapisu v nadaljevanju novice.

Pripravljenost na sprejem pacientov s sumom na koronavirus

Pred bolnišnico od petka dva zabojnika za izolacijo

BREŽICE "26. februarja smo imeli sestanek s predstavniki Zdravstvenega doma Brežice. Urgentni center je vstopna točka za občane Krškega in Brežic, za Sevničane pa glede na to, kam gravitirajo. V petek smo namestili dva zabojnika."

Doslej opravili manj kot 10 testov, vsi so bili negativni

Kot pravi strokovna direktorica brežiške bolnišnice, "smo nekaj brisov že vzeli in doslej so bili vsi negativni. Če se bo sum okužbe potrdil, bomo paciente pripeljali na infekcijske oddelke. Za naš del je predviden Univerzitetni klinični center Maribor. Če bo prišla druga faza, bomo bolnike morali sprejeti na sekundarni ravni. S tem bomo morali v bolnišnici preurediti vsaj en oddelek in prilagoditi redno delo," pojasnjuje sogovornica.

* podatki so veljali do 3. februarja 2020 *

Dr. Savnik Iskra: "Načrt je dobro zastavljen"

"Načrt je dobro zastavljen, sodelujemo z vsemi. V soboto smo dobili izvid v uri in pol, čeprav nam je bilo sprva rečeno, da bo treba počakati od 3 do 5 ur. Med testiranci je šlo izključno za mlajše osebe, ki so se vrnile s potovanj."

Urgentni center je ena od 16 vstopnih točk za bolnike s sumom na koronavirus

"Urgentni center Splošne bolnišnice Brežice je ena od 16 vstopnih točk za bolnike s sumom s koronavirusom. Na tej vstopni točki sodelujemo tako zdravniki primarne ravni kot zdravniki bolnišnice. Prejšnji torek smo se udeležili sestanka na ministrstvu in po tistem smo imenovali odgovorno osebo in njenega namestnika," je ob tem povedala strokovna direktorica.

Zaenkrat odvzeli manj kot 10 brisov

Ob tem so v Brežicah zaprli vstope v bolnišnico, prepovedali obiske in objavili kontaktno številko v triažni ambulanti, na katero se lahko obrnejo osebe, ki sumijo na okužbo. Tam jih med drugim poučijo o bolezni, o samozaščiti in kam pridejo odvzeti bris. "Trenutno nismo imeli veliko potencialnih bolnikov, odvzetih je bilo manj kot 10 brisov in vsi so bili negativni," dodaja dr. Savnik Iskra. Med odvzetimi brisi so prevladovale mlade osebe, ki so se v minulih dneh vrnile s potovanj.

Vzorce odpeljejo v Ljubljano

"Odvoz brisov poteka v sodelovanju z Zdravstvenim domom Brežice. Za dopoldanskega skrbi bolnišnica, za popoldanskega zdravstveni dom," še pravi sogovornica. Odvzete brise vozijo na Inštitut za mikrobiologijo v Ljubljano in v laboratorij v sklopu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). "Delujemo po navodilih Ministrstva za zdravje in NIJZ ter po strokovnih priporočilih Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja."

"Če se bomo držali vseh priporočil, ni razloga za paniko"

"Če se bodo ljudje obnašali samozaščitno in če bodo upoštevali priporočila ..."

Kot pravi sogovornica, ob upoštevanju vseh priporočil ni razloga za paniko. "Če se bodo ljudje obnašali samozaščitno in če bodo upoštevali strokovna priporočila, bomo bolezen obvladali tudi v Sloveniji."

(bš)

brežice
posavje
splošna bolnišnica brežice
video

Pridružite se nam