Skip to main content
V Posavju 4.2° C Petek, 26. 2024
24.05.2023
14:53
30 let Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško
Foto: ePosavje.com
Simfonični orkester Glasbene šole Krško praznuje 30-letnico delovanja. Ob tem so v Kulturnem domu Krško pripravili slavnostni koncert. Bili smo na koncertu in nastala je spodnja reportaža.

30 let Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško

KRŠKO Začetki Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško segajo v leto 1992, 21. maja 1993 pa so v Sevnici odigrali svoj prvi koncert. Kot se je izrazil ustanovitelj orkestra in njegov dolgoletni dirigent Drago Gradišek, so takrat "rinili z glavo skozi zid". "Zakaj sem rekel z glavo skozi zid? Zato, ker grem vedno velikokrat z glavo skozi zid. Ne vem, kaj me čaka na drugi strani. Jaz sem podrl zid, glavo je ostala cela, na drugi strani je bil pa samo en grm. Kaj ta grm pomeni? Ima premalo glasbenikov. In sem si rekel, če raste samo en grm, bo tudi nekoč gozd. In danes je nastal pravi gozd," pravi Gradišek.

Drago Gradišek: "Imam dobrega naslednika"

Današnja zasedba Simfoničnega orkestra šteje 80 članov, ki vadijo in ustvarjajo pod taktirko dirigenta Petra Gabriča. "Jaz sem samo lahko upal, da se bo tisto delo, kot sem ga jaz zaključil, nadaljevalo. In k sreči se nadaljuje in to zelo dobro. Imam dobrega naslednika, je tudi moj bivši učenec, uči v Glasbeni šoli Krško in  izvrstno vodi orkester in napreduje. To je za mene najbolj pomembno," je še povedal nekdanji ravnatelj Glasbene šole Krško Drago Gradišek.

"Pomemben je vsak koncert, ki se ga lotimo resno in zagnano"

Da je orkester v 30 letih prerasel v takšnega, kot ga poznamo danes, je rezultat velike predanosti njegovih članov in tudi smelih projektov, ki so se jih do tedaj v teh treh desetletjih, kot je denimo Vražje dekle, pa tudi ostali. "Sodelovanje je eno. Zelo pomembno je bilo na obletnici gasilstva na Slovenskem v Cankarjevem domu z Otom Pestnerjem in Nušo Derendo ter drugimi veliki slovenskimi glasbeniki. Potem je počasi že prišel Rok Kurent, moj mjuzikl. Naredili smo ga že kakšnih deset let nazaj. To se nekateri večji mejniki, je pa vsekakor pomemben vsak nastop in vsak koncert, ki se ga lotimo resno in zagnano," nam je povedal skladatelj, fagotist v orkestru in profesor v Glasbeni šoli Krško Dejan Učakar.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Skupni duh in prijateljstvo

Eva Fritz je dodala, da v orkestru vlada skupni duh in prijateljstvo. "Da se vedno potem tudi po tolikih letih, ko se z nekom ne vidimo, se potem pogovorimo. Pa tudi zaigrati skupaj je vedno super s starejšimi člani, z mlajšimi člani. Vedno je en sam užitek."

Odigrali izbor skladb, ki so jih radi igrali vse do danes

Kot je povedala predsednica Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško Tatjana Vakselj, so na koncertu odigrali izbor njihovih skladb, ki so jih zelo radi igrali vse do danes. Hkrati so pa pomenile višek njihovega ustvarjanja. Na tokratnem koncertu je za dirigentsko palico znova poprijel tudi Drago Gradišek. "Bil sem zelo počaščen, da so me povabili, da oddirigiram skladbo. Moram reči, da zelo uživam. To so zelo prijetni ljudje, uživam v vodenju in mi je fajn. Drugače pa ne igram več, grem na vaje tu in tam, pa na koncerte godbe in simfoničnega orkestra. Me veseli, sledim njihov napredek."

17. junija koncert v Brežicah

Njihov koncert v Kulturnem domu Krško je bil razprodan. Ob okrogli obletnici pa krški simfoniki pripravljajo koncert tudi v Brežicah, ki bo 17. junija na dvorišču tamkajšnjega gradu.

glasbena šola krško
krško
posavski tednik
video

Pridružite se nam